Vlatko Čančar: “Vedno sem bil samozavesten in hkrati realen”

Deset slovenskih košarkarjev je doslej obleklo drese klubov v najbolj znani poklicni košarkarski ligi na svetu, severnoameriški ligi NBA, še bistveno več jih je bilo izbranih na nabor, a pozneje niso uspeli prepričati klubov. Enajstega košarkarja v ligi je Slovenija dobila minuli teden.

Vlatko Čančar na sprejemu v Ljubljani s pokalom za evropskega 
prvaka.  Foto: Profimedia
Vlatko Čančar na sprejemu v Ljubljani s pokalom za evropskega prvaka.  Foto: Profimedia

KOPER > Kar dolgo smo se spraševali, kdaj (če sploh) bomo dobili naslednika prvega Primorca “čez lužo” Primoža Brezca, ki je lani končal športno pot. Dres Indiane Pacers je oblekel leta 2001, 18 let pozneje pa v Denver odhaja 22-letni krilni igralec Vlatko Čančar. Koprčan je tako šele drugi primorski košarkar v zgodovini, ki bo zaigral v ligi NBA.

Kdaj potujete v ZDA?

Prvi je bil Primož Brezec

Sežanec Primož Brezec je lani končal bogato 20-letno športno pot, med katero je osem sezon igral v ameriški ligi NBA. 216-centimetrov visoki center Brezec je dvanajst sezon igral doma, v Italiji, Rusiji, Grčiji, Kuvajtu in Bahrajnu. Leta 2000 je bil 27. izbor na naboru NBA, izbralo ga je moštvo Indiana Pacers. Proti koncu kariere je po ciprski izkušnji odšel še v arabski svet, v Al Kuwait. Po matičnem Kraškem zidarju in Olimpiji je v ligi NBA igral za: 2001-04 Indiana Pacers, 2004–07 Charlotte Bobcats, 2007–08 Detroit Pistons, 2008 Toronto Raptors, 2008-09; 2009–10 Philadelphia 76ers, 2010 Milwaukee Bucks.

“Ta konec tedna. Moral bi že prejšnji teden, vendar se je nekaj zapletlo, zato so mi delodajalci dali še nekaj dni za trening doma.”

Lani ste rekli, da bi lahko naslednje leto podpisali pogodbo v ligi NBA. To se je zgodilo. Zdi se, kot da greste po točno zastavljenem načrtu.

Kratko o Vlatku Čančarju

Vlatko Čančar je osnovne košarkarske korake naredil v ŠD Koš Koper. Leta 2017 je bil 49. izbor nabora lige NBA, izbral ga je Denver Nuggets. S klubom je sklenil dveletno pogodbo. Koprčan je imel v minuli sezoni pri španskem prvoligašu Burgosu povprečno po 10,2 točke, 3,8 skoka in 1,2 asistence, pred tem pa je igral še za ekipe LTH Castings, Olimpija, Mega Bemax (to je ekipa njegovega menedžerja Miška Ražnjatovića) in Burgos. V moštvu iz Kolorada bo nosil številko 31. Čančar je za Denver igral že v lanski poletni ligi NBA, enako pa je storil tudi letos, ko je na štirih tekmah povprečno imel po 8,8 točke, 4,3 skoka in 2,3 asistence.

“Nikoli ne smeš hiteti, ampak moraš napredovati počasi in biti potrpežljiv. Ko pa se ti ponudi taka priložnost, jo moraš zagrabiti z obema rokama in garati zanjo. Vedno sem bil samozavesten in hkrati realen. Sebe nikoli nisem postavljal pretirano visoko, vedno sem si postavljal za cilj stopničko višje. Zdaj se začenja novo štetje, igralne minute si bo treba izboriti minute na treningih.”

Tako mirno govorite o tem prestopu, da se zdi, kot da je igrati v ligi NBA nekaj samoumevnega.

838.000

ameriških dolarjev je minimalna plača novinca, izbranega v drugem krogu nabora lige NBA

(Smeh) “Ni, še zdaleč ni. Verjetno se tega niti prav ne zavedam, verjetno pa bo, ko bom prispel v Denver, malo drugače. Bolj evforično.”

Je bila pogodba z Denver Nuggets napisana že pred letošnjo poletno ligo ali so šele vaše poletne predstave prepričale vodstvo kluba?

Vlatko Čančar

košarkar moštva Denver Nuggets

“Verjetno me najbolj krasi sposobnost prilagajanja.”

“Tega ne vem. Tudi če so o pogodbi že razmišljali prej, mi tega nihče ni povedal. Pogodbo sem podpisal po končani poletni ligi. Verjetno mi je do podpisa pogodbe pomagala zadnja, morda zadnji dve sezoni, ko sem igral v Španiji in se razvijal. Vse je šlo po načrtu, bil sem potrpežljiv in sem si vzel čas za trdo delo.”

Kdaj so vam povedali, da vsa čaka pogodba?

“Po zadnji tekmi v poletni ligi v Las Vegasu sem sredi julija odletel v Denver in opravil zdravniški pregled. Takrat je bilo jasno, da se bo to zgodilo.”

Vendar so od napovedi do uradne potrditve podpisa minili trije tedni.

“To se je zgodilo zaradi pravil lige NBA. Najprej sem moral opraviti zdravniški pregled, čakal sem na ameriški delovni vizum. Zdaj sem pogodbo končno podpisal in je vse v redu.”

Američani so natančni, sploh ko so v igri milijoni. Bral sem podrobne analize vaše igre in napredka. Kako vi gledate na njihov pristop?

“Res je zanimivo, kako so privrženi košarki. To, kar v Evropi zelo na hitro ali mimogrede analiziramo, je pri njih analizirano do potankosti - od odstotka metov, vodenja žoge z levo ali desno roko, meta z levo (desno) roko, vse je zapisano v odstotkih. Zato so tudi tako uspešni, ker na vsakem koraku poskušajo izboljšati tvojo igro.”

Zapisali so še, da v letni ligi niste imeli vrhunskega meta, ampak ste to nadomestili v drugih prvinah igre.

“Moja igra statistično gledano ni bila vrhunska, vendar je bila hkrati tako preprosta, da sem se lahko privadil na katerokoli ekipo ali igralce. Verjetno me krasi prav ta sposobnost prilagajanja. Odstotek meta ni bil prav visok, je pa bilo pomembnejše, da sem bil v pravem času na pravem mestu.”

Je imel Denver že pri izboru leta 2017 dolgoročne načrte z vami?

“To težko rečem, saj veste, kako je s temi 'drafti.' Veliko evropskih košarkarjev je izbranih na naboru lige NBA, pa nikoli ne pridejo v ZDA. Ko sem bil izbran, sem se zavedal, da to nekaj pomeni, a hkrati ni še nič, dokler zares ne pridem v ligo NBA. Imeli so sicer nek načrt, toda to je spet nekaj neoprijemljivega. Lahko se zgodi čez leto, dve ali tri, lahko nikoli.”

Vam ob izboru ne povedo kaj bolj konkretnega?

“Ne, rečejo ti, izbrali smo te, dobrodošel v našo organizacijo, šele zdaj se začenja pravo delo.”

Verjetno ste že uspeli spoznati njihov način dela in treninga?

“Sem ja. Lani in letos sem igral na poletni ligi in v tem času sem spoznal trenerje, fizioterapevte, spoznal sem vse v klubu in hitro osvojil njihov koncept dela. To ni bil in ne bo problem.”

Kdo vam bo najbolj pomagal pri vključitvi v ekipo? Nikola Jokić?

“Jokić zagotovo, pa tudi Juancho Hernangómez, ki ga poznam še iz španske lige. Sta tujca v Denverju in sta že dala skozi, kar mene še čaka.”

Na vašem igralnem mestu imate dva tekmeca, Hernangomeza in Michaela Portera Jr., kar pomeni, da boste v prvi sezoni težko dobili kakšno minuto na igrišču.

“Ni nekega pravila, po katerem si novinec ne bi zaslužil igre. Vem, kam prihajam in vem, kdo je pred mano. Moja naloga je, da si z dobrim delom na treningu izborim minute na igrišču. Zavedam se, da prihajam kot 15. igralec moštva in da nimajo velikih pričakovanj. Pričakujejo pa, da dam vse od sebe in da sem, če nič drugega, najboljši na treningih.”

Kdaj boste v klubu začeli s pravim delom?

“Uradno se priprave začnejo konec septembra, jaz pa prihajam dober mesec prej, da se še sam individualno pripravljam, predvsem telesno, pa tudi psihično. Pa tudi poskrbeti moram za hišo ali stanovanje, prvi mesec bodo poskrbeli v klubu, potem pa se moram sam znajti.”

Kakšna razlika je med Evropo in ZDA?

“Dal sem skozi nekaj klubov, toda NBA je drugi svet, vse je na svojem mestu. Lahko prideš na trening brez nečesa, pa bodo oni našli nadomestek. Verjamem, da so igralci zelo uspešni, ker jim ni treba razmišljati o ničesar drugem kot le o treniranju in igranju. Poskrbijo za malenkosti, ki pri nas niso tako pomembne, pa si zaradi njih lahko ves dan nervozen.”

Ste bili kaj v stiku z Goranom Dragićem in Luko Dončićem?

“Seveda, malo smo se pogovorili, oba sta mi čestitala in komaj čakata, da se vidimo v Ameriki. Letos se bomo pomerili, sicer bom najbrž na klopi, morda si bom do takrat izboril kako minuto igre.”

Kaj pa morate še izboljšati?

“Prostora za napredek je veliko, predvsem kar se tiče individualnega dela. Ekipno pa stvari dojemam hitro. V vseh klubih sem bil v ozadju, nikoli v ospredju kot nek nosilec ekipe. Vse se da še izboljšati. Skozi leta igranja z odličnimi soigralci se lepo razvijaš. Pa tudi z marsičem sem se že soočil.”

Kje ste imeli najbolj proste roke v igri?

“Največ v Megi Bemax, ker je pač klub z mladimi igralci, a tudi tam sem si moral izboriti minute. Moral sem biti pameten in sprejemati prave odločitve.”

Ste prvo noč po podpisu pogodbe mirno spali?

“Hja, bilo je vznemirljivo, v postelji sem precej razmišljal, malo se je vrtel film moje košarkarske poti. Naslednji dan sem že razmišljal le o treningu.”


Najbolj brano