Veseli nogometni december

Veseli december prinaša še precej nogometnih vznemirjenj. Tudi na slovenski sceni, pa čeprav bodo ta konec tedna sklenili jesenski del tekmovanja v koledarskem letu 2018.

Gorica (v belih dresih) in Olimpija bosta v soboto v športnem parku 
poskušali posvetliti črno jesensko končnico.  Foto: Leo Caharija
Gorica (v belih dresih) in Olimpija bosta v soboto v športnem parku poskušali posvetliti črno jesensko končnico.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Lestvica po drugi četrtini prvenstva v prvi SNL odraža vložek in učinek, dobre in slabe poteze ter raznovrstnost in predvidljivost. Statistika je včasih varljiva, a tokrat ne dopušča dvoma. Maribor je povsem zasluženo na vrhu. Z naskokom vodi v vseh prvinah, tudi v najpomembnejši, številu osvojenih točk. Ima jih devet več od Olimpije. Zadnji jesenski krog ne bo bistveno spremenil popotnice pred dva meseca in pol dolgim tekmovalnim premorom. Si pa Mariborčani vsekakor želijo odebeliti ozimnico na jutrišnji uvodni tekmi 19. kroga v Velenju proti Rudarju.

Bolj zanimivo bi bilo vedeti, kakšne so novoletne želje oziroma načrti Olimpije ter njenega predsednika Milana Mandarića, ki očitno ne bo čakal zaključka jeseni za menjavo nogometašev in trenerja ... V kakšni podobi se bodo prvaki v soboto predstavili v športnem parku, kjer so gostitelji prav tako daleč od želene forme? Novogoričani že pogledujejo proti tekmovalnemu premoru, ko jih čaka večna športna dilema: ali strniti ali prevetriti razrahljane vrste.

Argentinski tango v Madridu

Real bo v nedeljo gostoval pri zadnjeuvrščeni Huesci, Santiago Bernabeu pa bo prizorišče največjega argentinskega obračuna. V Madridu, kamor se bosta kot gledalca vrnila tako Lionel Messi kot Cristiano Ronaldo, bosta River Plate in Boca Juniors odigrala večkrat preloženo povratno tekmo finala pokala Libertadores, ki je že doslej dvignil veliko prahu. S tem bodo v južnoameriški zvezi ujeli skrajni rok, s katerim bodo določili še zadnjega udeleženca svetovnega klubskega prvenstva. Začne se v sredo, ko bodo znani tudi vsi udeleženci osmine finala lige prvakov.

V najmočnejših ligaških tekmovanjih na stari celini pa do konca pomladi ne bo veliko časa za oddih ali strateški razmislek. V nemškem, francoskem in španskem prvenstvu bodo dejavni dejansko do božiča. Angleži bodo že po tradiciji med prazniki še pospešili že tako intenziven tekmovalni ritem, ki so ga lani prvič ubrali tudi naši zahodni sosedje. Italijani bodo do konca leta odigrali še pet krogov. Jutri bosta novo rundo z derbijem odprla Juventus in Inter. Cristiano Ronaldo ni prejel zlate žoge, kar je bržkone slaba novica za Samirja Handanovića in soigralce. Portugalec bo še bolj nabrušen in lačen golov, ki Juventus potiskajo v območje nedotakljivosti. Vodilna ekipa serie A si je na 14 tekmah privoščila en remi.

Le za odtenek slabšo bilanco ima Manchester City v angleškem prvenstvu. Od 15 tekem jih je dobil 13. Morda bo pozitiven niz prvakov v soboto prekinil Chelsea. Pep Guardiola in Maurizio Sarri se vzajemno cenita, res pa je, da je italijanski trener, tudi ko je vodil Napoli, povlekel krajšo v medsebojnih soočenjih. Če bo City, ki je pod drobnogledom evropske nogometne zveze zaradi spornih finančnih prilivov, brez prask prestal gostovanje v Londonu, potem bo učvrstil svoje izhodišče na Otoku.

Kar nenadejano je še največja gneča pri vrhu španskega prvenstva. Pet ekip je v razmaku petih točk. Vodilno Barcelono v soboto zvečer čaka vselej nepredvidljiv obisk mestnega tekmeca Espanola. Derbi kroga pa bo že v času kosila v Madridu. Tretji Atletico Jana Oblaka bo gostil presenetljivi Alaves, ki mu je tik za petami.


Najbolj brano