Večini optimizma ne manjka

Nogometna zveza Slovenije je novinarsko konferenco s trenerji desetih prvoligašev pred sezono tokrat pripravila v kraju aktualnega državnega prvaka. Tako naj bi bilo tudi v prihodnje.

V novi sezoni bomo priča kar 12 medsebojnim tekmam primorskih 
prvoligašev. Foto: Tomaž Primožic/FPA
V novi sezoni bomo priča kar 12 medsebojnim tekmam primorskih prvoligašev. Foto: Tomaž Primožic/FPA

MARIBOR > Mariborčani so s 16. naslovi državnega prvaka slovenski rekorderji, sezono pa so - tako kot Mura in Olimpija - že začeli v evropskih tekmovanjih. “V domačem prvenstvu bomo takoj startali na prvo mesto. V vsakem primeru pa se zavedamo, da bo liga še zahtevnejša,” pravi trener Maribora Radovan Karanović.

O trenutni podobi prvoligašev smo podrobneje pisali v včerajšnji številki. Znova se napoveduje izenačeno prvenstvo, v katerem bi lahko Koper izkoristil lani pridobljene izkušnje, seveda, če ne bo v prihodnjih tednih prišlo do novih odhodov nosilcev igre. V tem primeru bi se Koper pridružil vsem kandidatom za vrh, ki so poleti precej prevetrili ekipe, od Maribora, Celja, Mure, pa vse do Olimpije, ki sicer še ni pripeljala konkretnih okrepitev, vendar pa ne glede na trenutni kaos v klubu ne more biti kar tako odpisana iz boja za sam vrh.

Zoran Zeljković

trener Kopra

“Želimo spet priti v Evropo in verjamem, da bomo ta cilj tudi dosegli.”

“Želimo spet priti v Evropo in verjamem, da bomo ta cilj tudi dosegli. Mislim, da nam bo čez sezono težje kot je bilo v prejšnji in s tem se bomo morali znati soočiti,” je poudaril koprski trener Zoran Zeljković. Novi trener Olimpije Albert Riera je ugotavljal, da je vrh širši, kot je bil v času, ko je še igral v Sloveniji. “Za Olimpijo je pomembno zmagovati, toda zame kot Španca je pomembno tudi to, kako zmaguješ. Ne morem pa obljubljati, kdaj bo ekipa igrala tako, kot si to želim.”

Damir Čontala bo z Muro spet skušal mešati štrene pri vrhu: “Za nas so vsa tekmovanja enako pomembna, tako domača kot evropska. Ni enostavno preklapljati z ene tekme na drugo, če je ritem tekem hud. Želimo pa biti čim uspešnejši v vseh tekmovanjih.”

Dušan Kosić

trener Tabora

“Ekipa je v nastajanju, bo zelo spremenjena, poskušali bomo pomladiti zasedbo.”

Bravo je že v preteklosti najboljšim povzročal težave, osvojil je peto mesto. “Dobro smo pripravljeni. V kadru ni bilo veliko sprememb, obetata se še dve dopolnitvi. Naša največja moč je konstanta dela stroke in kadra,” je povedal edina stalnica med prvoligaškimi trenerji Dejan Grabić.

Svojo najboljšo sezono so v prejšnjem tekmovalnem obdobju igrali Radomljani, ki so bili šesti med slovensko elito. “Zelo težko bo, izgubili smo veliko igralcev. Zdaj smo se nekako sestavili, kakih deset krogov bo potrebnih, da pridemo do svoje igre,” je menil radomeljski trener Nermin Bašić.

Miran Srebrnič

trener Gorice

“Ne bo lahko, nekateri igralci še niso igrali na tej ravni, ampak to mora biti zanje izziv.”

V Domžalah je taktirko spet prevzel Simon Rožman: “Iščemo ravnotežje med konkurenčnostjo ekipe in priložnostmi za naše mlade igralce, saj vemo, kako se klub financira. Imamo lepo mešanico igralcev, smo ena mlajših ekip v ligi. Iščemo še igralca na enem do dveh položajih.”

Glede na vložek je v prejšnji sezoni razočarala celjska vrsta, v novo sezono jo bo popeljal ukrajinski trener Roman Pilipčuk: “Kar zadeva priprave, smo dobro delali. Šele čez nekaj krogov bom lahko kaj več povedal, v kakšnem stanju smo v primerjavi z drugimi in česa smo sposobni.”

Sežanski Tabor tudi v novi sezoni čaka težko delo med elito. “Ekipa je v nastajanju, bo zelo spremenjena, poskušali bomo pomladiti zasedbo. Verjetno se bomo sestavljali do konca prestopnega roka,” je menil Dušan Kosić.

Tudi osnovni cilj povratnika Gorice bo obstanek. “Ne bo lahko, nekateri igralci še niso igrali na tej ravni, ampak to mora biti zanje izziv. Verjamem v uspeh,” pa je povedal Miran Srebrnič.


Najbolj brano