V soboto tudi atraktivni akrobatski skoki

V zadnjih dneh sta zaradi priprtih meja na poti do tujih ledenikov Bovec in Kanin postala središče slovenskih športov na snegu, ki ga je v gorah nad Sočo ponekod še več metrov. Treningi alpskih smučarjev se nadaljujejo, jutri pa prihajajo še akrobatski deskarji, ki jih v soboto čaka državno prvenstvo.

Na Kaninu so nazadnje vragolije članskih deskarjev spremljali 
pred devetimi leti.  Foto: Igor Mušič
Na Kaninu so nazadnje vragolije članskih deskarjev spremljali pred devetimi leti.  Foto: Igor Mušič

KANIN > V ponedeljek si je razmere na Kaninu ogledal tudi novi vodja vseh slovenskih reprezentanc Janez Slivnik, ki je že predstavil sestave ekip. Te mora potrditi še alpski odbor SZS, ki bo zasedal 26. maja. Miha Verdnik ostaja vodja panoge za alpske discipline, pred katero je težko obdobje pomanjkanja denarja zaradi zdravstvene krize in odpovedi pokala Vitranc. Klemen Bergant bo še naprej trener miniaturne ekipe za tehnične discipline svetovnega pokala, v kateri sta Žan Kranjec in član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin.

V ženski reprezentanci Ilka Štuhec nadaljuje delo s svojo zasebno ekipo. Po dogovoru v okviru Smučarske zveze Slovenije in z njenimi trenerji bo individualno delo omogočeno še lani najboljši Slovenki v svetovnem pokalu, Meti Hrovat. Preostalo žensko ekipo svetovnega pokala, v kateri je tudi članica SK Gorica Ana Bucik, bo vodil nekdanji trenerski pomočnik Slivnika (ko je bil ta še vodja ženske ekipe) Sergej Poljšak. V reprezentanci za evropski pokal (ekipa B) ostaja Ajdovka Andreja Slokar, člana C reprezentance (mladi smučarji) pa sta postojnska smučarja Anžej Arčon (SDP) in Živa Otoničar (Novinar). Trener reprezentančne ekipe do 16 let je trener SD Postojna Andrej Lukežič.

Sobotne vragolije

Če bo vreme sodelovalo, bo v soboto (rezervni dan je nedelja) ob vlečnici Podi in sedežnici Prevala na Kaninu potekalo državno prvenstvo deskarjev v akrobatskih skokih. Tekmovali bodo v vseh kategorijah. Kvalifikacije se bodo začele ob 9. uri, tekmovanje pa bo med 10.15 in 13.30. Dogajanje bo predvidoma popestrila skupina izkušenih smučarjev, ki jih bo na vrhove nedotaknjenih strmin pripeljal helikopter. Na bovškem so namreč oživili tudi komercialni heliskiing.

Po oceni iz smučarskih krogov bo denarja vsaj za polovico manj kot lani, kar pomeni, da bodo reprezentanti za izpeljavo programov morali precej globoko seči v svoje žepe, poletnega snega na južni polobli pa ne bo v reprezentančnem programu.

Delovniki zadnjih dni so bili in bodo na Kaninu še naprej rezervirani za priprave članov reprezentanc. Doslej so primorski sneg izkoriščala le dekleta (tudi Novogoričanka Ana Bucik), v prihodnjih dneh (avstrijske ledenike bodo za tujce odprli šele 6. junija) pa naj bi se jim pridružili še fantje - predvsem za vračanje osnovnih občutkov na smučeh. Proge so namreč kratke in ozke, kar skupaj z visokimi temperaturami in mehkim snegom ne omogoča tekmovalnega treninga. Štefan Hadalin bo do 5. junija vadil le kondicijsko, šele potem bo na vrsti sneg. Če ne bo dostopa do avstrijskega, bo na Kanin prišel tudi on.

Individualno delo bo ob Ilki Štuhec omogočeno še Meti Hrovat.

Prihajajo deskarji

V petek, ko bo smučišče spet odprto za širši krog uporabnikov, bodo Kanin zasedli deskarji. Specialisti za akrobatske skoke bodo preizkusili terene in pripravili poligon, kjer bo v soboto državno prvenstvo v disciplini big air za vse kategorije. Tekmovanje pripravljata kluba SBC z Bleda in 1080 freeski iz Ljubljane. S to disciplino se resno ukvarjajo predvsem deskarji z Gorenjske in Štajerske. Tako se po skoraj desetletju premora odlični deskarji spet vračajo na Kanin, kjer so sicer leta 2011 v mednarodni zasedbi tekmovali v terenski vožnji izven urejenih smučišč (freeride), lani pa je Kanin gostil tekmo slovenskega otroškega pokala.

Stik s snegom bo posebej dobrodošel za najboljše akrobatske deskarje, ki bi v običajnih razmerah imeli vrhunec v marcu in aprilu, ko so bile omejitve zaradi pandemije najstrožje. Mednarodno najbolj uveljavljena Slovenka v tej disciplini je Ljubljančanka Urška Pribošič - 12. v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki obvlada tudi zahteven skok backside z obratom za 720 stopinj. V svetovnem pokalu sicer izkušnje nabirata še mlada upa, Ljubljančan Naj Mekinc in Velenjčan Tit Štante. Prihajajoči up slovenskega deskanja je udeleženec zadnjih mladinskih olimpijskih iger in lanski zmagovalec Kanina v kategoriji U-15, Ožbe Kuhar. Na primorskem snegu je prebil že veliko dni, saj je član Ekstremnega športnega kluba Mungo iz Škofje Loke, ki je imel do pomladi 2017 vrsto let svojo bazo na deskarskem poligonu smučišča Cerkno.


Najbolj brano