V Riminiju je moral Slovencem priznati premoč še Iran

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v 12. krogu lige narodov s 3:1 (-14, 20, 19, 30) premagala neugodni Iran.

 Foto: STA
Foto: STA

RIMINI > Slovenska reprezentanca v Riminiju v ligi narodov še naprej zbira zmage. V 12. krogu je zmagala še devetič, tokrat je premagala neugodni Iran, s tem pa zadržala najmanj četrto mesto, ki še vodi v polfinale. Obračun je močno spominjal na sredinega, ko so Slovenci zaspano začeli obračun proti Avstralcem. Tako so bili v prvem nizu proti visokemu iranskemu bloku povsem nemočni, a ko so rešili težavo z napadom, se je vse obrnilo v njihovo prid.

Že povsem na začetku so Iranci tekmece prestrašili z blokom, povedli s 4:0, nato pa prednost le še večali. Korektorju Tončku Šternu ni šlo nič od rok, podobno velja tudi za sprejemalce, selektor Alberto Giuliani je poskušal z menjavami, a do končnice je kazalo na pravo katastrofo. Poraz v prvem nizu je na koncu z dobrimi servisi ublažil Tonček Štern, a od preobrata so Slovenci precej oddaljeni.

Toda točke v končnici so bile vendarle pomembne. Predvsem za psiho evropskih podprvakov, ki so na začetku drugega niza popravili igro. Povedli so s 5:2 in 9:5, Iranci so bili še naprej zelo dobri v obrambi, z njo držali stik, čeprav so jim tekmeci nekajkrat ušli za štiri točke. Pred končnico je bilo še vse odprto, Slovenija je vodila z 21:19, servisi Tončka Šterna pa so vendarle poskrbeli, da je njegova ekipa zanesljivo izenačila na 1:1.

Ko je začel delovati še blok, je bila slovenska vrsta še blizu tistemu, kar od nje zahteve Giuliani. In to se je pokazalo tudi na rezultatu. Po dveh zaporednih blokih Alena Pajenka in Klemna Čebulja je bilo v tretjem nizu na semaforju 6:10, z dvema zaporednima točkama Tineta Urnauta pa že 13:18. Slovenija je bila zanesljiva, tako da do konca niza ni imela nobenih težav.

Po izenačenem začetku četrtega niza je blok Čebulju za vodstvo Irancev s 13:10 v slovensko vrsto vnesel nekaj preplaha, toda odmor, ki ga je zahteval Giuliani, je pomagal, že na 14. točki je tekmece ujela. Nato se odlepiti ni uspelo ne enim ne drugim. Zmagovalca niza je odločil "podaljšek", v katerem sta imeli obe ekipi nekaj priložnosti, sreča pa se je nasmehnila Slovencem. Gregor Ropret je pri servisu zadel mrežo, od nje pa se je odbila, kamor si je želel sam in njegovi soigralci. Za zmago v tem nizu sta bila poleg Ropreta, ki se je nekajkrat izkazal z obrambnimi akcijami, najbolj zaslužna še Čebulj in Urnaut, kapetan je nekajkrat dokazal, da se znajde tudi v vlogi, ko je treba natančno podati žogo.

Giulianijevo četo zdaj čakajo trije dnevi odmora, zadnji igralni ciklus pa bodo začeli v ponedeljek z obračunom proti ZDA. Do konca rednega dela jih nato čakata še Japonska in Bolgarija.

* Sejmiščna dvorana, brez gledalcev, sodnika: Cesare (Italija), Gerotodoros (Grčija).

* Iran: Ebadipur 12, Abedini, Maruflakrani 1, Musavi 10, Hazratpurtalatapeh, Golami 9, Kazemi 16, Šarifi, Mojarad, M. Salehi 17, A. Salehi, Esfandiar, Sadat 2.

* Slovenija: T. Štern 11, Pajenk 9, Kozamernik 7, Šket, Gasparini 2, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 2, Urnaut 17, Čebulj 21, Možič.


Najbolj brano