Roglič in Pogačar v razredu kolesarskih milijonarjev

Po uspehih Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na dirki po Španiji je aktualno tudi vprašanje, koliko zaslužita slovenska asa. Poglavitni vir dohodkov kolesarjev so seveda plače oziroma pogodbe z matičnimi ekipami. Zneski praviloma niso javno dostopni, a nekatere številke so vendarle znane.

Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar sta se še pred izjemno 
uspešno Vuelto dogovorila za večletno podaljšanje pogodb. Foto: Profimedia
Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar sta se še pred izjemno uspešno Vuelto dogovorila za večletno podaljšanje pogodb. Foto: Profimedia

MADRID > Nagradni sklad letošnje Vuelte je znašal 1,2 milijona evrov. Rdeča majica za skupno zmago Primoža Rogliča je bila vredna 150.000 evrov, tretje mesto Tadeja Pogačarja pa 30.000 evrov. K tem številkam velja dodati še pripadajoče zneske za zeleno majico, ki jo je prav tako osvojil Roglič, ali belo, ki jo je na koncu dirke po Španiji oblekel Pogačar. Obe sta vredni po 11.000 evrov, kolikor pripada tudi zmagovalcu posamezne etape. K temu velja prišteti še dneve - vsak je prinesel 500 evrov - v rdeči majici. Čez palec je torej Roglič kot zmagovalec Vuelte iz nagradnega sklada prejel približno 180.000 evrov, ki jih je ali bo, kot je kolesarska praksa, razdelil znotraj ekipe.

Čeprav se kolesarstvo v osnovi prišteva med posamične športe, pa je organizacijska struktura kolektivna. In ne le na cesti. Kolesarje plačujejo poklicna moštva, pri čemer se za vloge in položaje v kolesarski karavani upoštevajo tudi plačni razredi. Tako kapetani oziroma kolesarji, ki se potegujejo za zmago na najbolj cenjenih dirkah svetovne serije, zaslužijo več od pomočnikov. Seveda pa so razlike tudi med proračuni 18 ekip svetovne serije. Izstopa Ineos (bivši Sky), ki je v zadnjih osmih letih s svojimi kolesarji kar sedemkrat osvojil dirko po Franciji. Po nekaterih podatkih naj bi letošnji proračun britanske ekipe znašal dobrih 40 milijonov evrov.

1

milijon evrov letne plače naj bi imel v tej sezoni Primož Roglič

Med deseterico najbolje plačanih kolesarjev za leto 2019 ima Ineos dva kolesarja. Oba sta seveda Britanca, nekdanja zmagovalca Toura. Chris Froome na lestvici zaseda drugo mesto s 5,5 milijona evrov letne plače, Geraint Thomas (3) pa je peti. Na samem vrhu je trikratni zaporedni svetovni prvak med letoma 2015 in 2017, Slovak Peter Sagan, ki pri Bori letno zasluži 6 milijonov. Peterico dopolnjujeta še dva Italijana. Vincenzo Nibali v svojem zadnjem letu pri Bahrainu zasluži štiri milijone, njegov rojak in Pogačarjev moštveni kolega pri ekipi UAE Fabio Aru pa 3,2 milijona. Med prvo deseterico na lestvici bo prihodnjo sezono skoraj gotovo prišlo do sprememb, saj je precej kolesarjev to poletje podpisalo večletne pogodbe.

Med njimi sta bila tudi Roglič in Pogačar, ki sta podaljšala sodelovanje z matičnima moštvoma do leta 2023. Po neuradnih podatkih naj bi Jumbo Visma v letošnji sezoni za Rogličevo plačo namenil milijon evrov. Prav med Vuelto sta obe strani obelodanili že prej sklenjen dogovor. Gotovo gre za Rogličevo življenjsko pogodbo. Ko mu bo potekla, bo star 34 let. Po vseh letošnjih uspehih mu je cena narasla in na dlani je, da so mu vsaj podvojili letno plačo, ki naj bi se sukala okrog dveh milijonov evrov, s čimer naj bi se prebil med deseterico najbolje plačanih kolesarjev. Toliko naj bi pri nizozemski ekipi, ki naj bi povečala letni proračun na 20 milijonov, zaslužil tudi domači novinec Tom Dumoulin.

Skoraj gotovo bi v tem plačnem rangu po uspehih na Vuelti pristal tudi 21-letni Pogačar, ki je pogodbo z UAE podaljšal že konec junija. V prvem polletju med poklicnimi kolesarji je sicer že nakazal del svojega razkošnega potenciala, a pravi tekmovalni izbruh z izjemnimi obeti za prihodnost je šele sledil. Po prvi pogodbi, ki je bila bržkone vredna med 400 in 500 tisočaki letnega zaslužka, se zdi, da bi lahko tudi Pogačar v naslednje sezone šel s podvojeno plačo, kar bi ga uvrstilo na seznam kolesarskih milijonarjev.


Najbolj brano