V pričakovanju žreba in selektorja

Medtem ko so slovenski rokometaši svoje nastope na Madžarskem sklenili že pred tednom dni, ključne bitke za medalje oziroma mesta, ki na evropskem prvenstvu kaj prinašajo, šele sledijo.

Slovenski in madžarski rokometaši  bi se lahko pomerili v kvalifikacijah za  svetovno prvenstvo. Oboji so 
razočarani sklenili evropsko prvenstvo že po prvem skupinskem delu.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Slovenski in madžarski rokometaši bi se lahko pomerili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Oboji so razočarani sklenili evropsko prvenstvo že po prvem skupinskem delu.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

BUDIMPEŠTA > Za slovenske rokometne privržence sta ta čas najbolj aktualni dve vprašanji. Na ustoličenje novega selektorja bo treba še nekoliko počakati, čeravno časa ni na pretek. V soboto pa bodo izvedeli, s kom se bo Slovenija pomerila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo (SP), ki ga bosta prihodnje leto gostili Švedska in Poljska.

Na mundial, ki bo glavno sito za olimpijske igre, se bodo z gotovostjo neposredno uvrstile nosilke medalj na evropskem prvenstvu (EP). Če bo med njimi aktualna svetovna prvakinja Danska, kar je dokaj verjetno, potem bo na SP prihodnje leto 2023 prostor za vse polfinalistke EP. Od gostiteljic mundiala sta se v drugi skupinski del prebili tako Švedska kot Poljska. Če bi se denimo Švedom uspelo prebiti v polfinale, potem bi na SP neposredno vodilo tudi peto mesto.

9

vozovnic za svetovno prvenstvo 2023 bo na voljo v evropskih kvalifikacijah

V obeh šestčlanskih skupinah EP je še marsikaj odprto, razvoj dogodkov pa utegne posredno vplivati na pot slovenskih rokometašev v kvalifikacijah za SP. Po hitrem slovesu od EP je jasno, da bodo morali med 14. in 20. marcem v predkrog, kjer bodo imeli status nosilcev. Med devetimi potencialnimi tekmeci je večina rokometnih obstrancev, tudi Italija, s katero bi se morali pomeriti v pripravljalnem obdobju. Na papirju nekoliko težji žreb bi bila le občasna udeleženka velikih tekmovanj Švica in nekdanja rokometna velesila Romunija.

V vsakem primeru pa bi se slovenska reprezentanca na dveh izločilnih tekmah morala prebiti v drugi krog kvalifikacij, ki bo na sporedu od 11. do 17. aprila, ko se bo delilo preostalih devet evropskih vozovnic za SP. Slovenije ne bo med nosilci, med katerimi so že Madžarska, Češka in Srbija, po vsej verjetnosti pa bodo tudi Hrvaška, Črna gora, Nizozemska, Rusija in Nemčija. V kvalifikacijah pa bi se lahko znašli tudi olimpijski prvaki Francozi, ki so v soboto klonili pred presenetljivimi Islandci.

Madžari pod taktirko Ljubomirja Vranješa so Sloveniji preprečili, da bi na SP leta 2019 branila bron iz Francije, kamor se je prebila, potem ko je bila v seštevku dveh tekem uspešnejša od Norveške. Na zadnje SP v Egipt pa se je uvrstila kar za zeleno mizo, krajšo pa so povlekli Srbi. Zaradi epidemije je evropska rokometna zveza sprejela le eno v nizu spornih odločitev in odpovedala kvalifikacije. Slovenija pa se je na mundial prebila na podlagi četrtega mesta na EP 2020.


Najbolj brano