V pričakovanju angleških derbijev

Kaj bo prinesel ples kroglic četrtfinalistom nogometne lige prvakov? Odgovor bomo izvedeli danes opoldne. Uro kasneje bodo izžrebali tudi četrtfinalne pare evropske lige.

 Foto: STA
Foto: STA

NYON > Največja zmagovalka prvih izločilnih dvobojev lige prvakov (LP) je Anglija. Med osmerico četrtfinalistov bo z Manchester Cityjem, Manchester Unitedom, Liverpoolom in Tottenhamom zastopana polovično. Ali so se razmerja na evropski klubski sceni dejansko zasukala, bodo pokazali nadaljnji razpleti. Zagotovo pa imajo Angleži lepe možnosti, da bi po letu 2012 spet zasedli evropski vrh. Nazadnje je to uspelo Chelseaju, ki letos brani angleške barve v evropski ligi. Bo pa v bobnu četrtfinala LP spet Manchester United, ki je slavil v sezoni 2007/08, ko so imeli Angleži prav tako štiri klube v četrtfinalu, nato tri v polfinalu, naposled pa so dali tudi oba finalista.

Tudi današnji žreb bo pogojeval angleško zastopanost v polfinalu ali celo finalu. V Nyonu bomo namreč izvedeli za pare četrtfinala, a tudi, v katerem delu žreba se bo nato znašla četverica polfinalistov. Omejitev, ki so veljale pred žrebom osmine finala, ni. Lahko se torej zgodi, da bo ples kroglic v četrtfinalu navrgel angleška para, morda tudi mestni derbi Uniteda in Cityja. Ker so Angleži v osmini finala slavili poln izkupiček, so najkrajši konec potegnili Nemci, ki so se soočili z otoškimi klubi.

Prve četrtfinalne tekme lige prvakov bodo na sporedu 9. in 10. aprila, povratne pa teden dni kasneje

V sredo je izpadel zadnji od treh predstavnikov bundeslige, Bayern. Nemški prvaki so se po domačem porazu 1:3 z Liverpoolom prvič po letu 2011 poslovili v osmini finala. Čast Španije, ki je vladala evropskemu klubskemu nogometu v zadnji petletki, bo po izpadu Reala in Atletica reševala Katalonija oziroma Barcelona. Ob domači zmagi nad Lyonom s 5:1 je blestel Lionel Messi, ki je z dvojčkoma zadetkov in asistenc odgovoril Cristianu Ronaldu. Morda pa bomo tudi v tej sezoni priča soočenju nogometnih asov, ki sta v LP skupaj dosegla že neverjetnih 232 golov.

Juventus je po zasuku in izločitvi Atletica samozavesten. Italijanski prvaki pa bi si verjetno v četrtfinalu bržkone raje kot z Barcelono želeli soočenja z Ajaxom ali Portom, ki bosta po daljšem času zastopala nizozemske in portugalske barve v četrtfinalu elitnega klubskega tekmovanja.


Najbolj brano