V Parizu le ducat reprezentanc

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo med 30. septembrom in 8. oktobrom prihodnje leto igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre (OI) leta 2024 v Parizu. Slovenci so si nastop v kvalifikacijah, v katerih se bo za nastop na OI pomerilo 24 reprezentanc, zagotovili z devetim mestom na svetovni lestvici.

Čez leto dni čaka slovenske odbojkarje nov izziv - kvalifikacije za 
nastop na olimpijskem turnirju. Foto: Aleš Oblak
Čez leto dni čaka slovenske odbojkarje nov izziv - kvalifikacije za nastop na olimpijskem turnirju. Foto: Aleš Oblak

LJUBLJANA > Poleg Slovenije bo v kvalifikacijah še 23 najboljših reprezentanc v mednarodni razvrstiti lestvice FIVB. Izjema je Francija, ki je kot gostiteljica na olimpijski turnir že uvrščena. Reprezentance, ki se bodo v kvalifikacijah potegovale za nastop na OI so tako še Poljska, Italija, Brazilija, ZDA, Japonska, Argentina, Iran, Srbija, Kuba, Nizozemska, Turčija, Kanada, Ukrajina, Nemčija, Mehika, Tunizija, Egipt, Belgija, Češka, Bolgarija, Finska, Katar in Rusija. Če Rusija zaradi invazije nad Ukrajino v kvalifikacijah ne bo smela nastopiti, jo bo zamenjala Kitajska, 26. reprezentanca lestvice.

Kvalifikacije bodo potekale na treh turnirjih z osmimi reprezentancami. Tri države organizatorice turnirjev bodo igrale kot prvopostavljene ekipe, ostale pa bodo na turnirjih razvrščene glede na njihovo mesto na lestvici FIVB. Iz vsake skupine bosta na olimpijske igre napredovali najboljši dve reprezentanci. Preostalih pet držav, ki bodo igrale na turnirju v Parizu 2024, bo znanih na podlagi uvrstitve na svetovni lestvici junija 2024. Prednost bodo imele reprezentance s celin, katerih države si nastopa na olimpijskem turnirju še ne bodo zagotovile.

Kvalifikacije se bodo začele 30. septembra prihodnje leto. Za olimpijsko zlato se bo med 26. julijem in 11. avgustom 2024 v Parizu borilo 12 reprezentanc.


Najbolj brano