V okolici Zagreba pet slovenskih posadk

Kmalu se bo karavana svetovnega prvenstva v reliju zelo približala Sloveniji. Med 22. in 25. aprilom bo namreč na Hrvaškem prvič doslej dirka za svetovno prvenstvo, na njej pa bo nastopilo tudi pet slovenskih posadk.

Andrej Jereb je z Miranom Kacinom pred 14 leti nastopil na 
najvišji ravni na grškem reliju Akropolis.
Andrej Jereb je z Miranom Kacinom pred 14 leti nastopil na najvišji ravni na grškem reliju Akropolis. 

LJUBLJANA > Reli za svetovno prvenstvo na Hrvaškem v okolici Zagreba in Karlovca ter tudi blizu slovenske meje bo tretja postaja letošnje sezone elitnega tekmovanja po uvodu v Monaku in arktičnem reliju na Finskem, ki je februarja vskočil namesto Švedske. Reli Hrvaška 2021 bo imel 20 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 300 kilometrov, celotna dolžina dirke bo 1200 kilometrov. Brzinci bodo potekali v okolici Samobora, Jastrebarskega, Karlovca, Sljemena in Kumrovca. Iz krovne slovenske zveze za avtošport AŠ 2005 so potrdili, da bo na hrvaškem reliju dirkala tudi močna slovenska zasedba. Prijavljenih je pet slovenskih posadk, najvišjo startno številko med Slovenci (41) bosta imela lanska državna podprvaka Aleš Zrinski in sovoznik Rok Vidmar (ford fiesta R5).

Na reliju bosta sodelovala tudi Aljoša Novak in Jaka Cevc (škoda fabia R5) ter idrijska posadka Darko Peljhan-Matej Čar (škoda fabia R5). Z dvokolesno gnanima dirkalnikoma bosta dirkali še postojnska posadka Grega Premrl-Gregor Brešer (toyota GT 86) ter tudi Primož Brazda in Primož Tavčar (ford fiesta rally4). Izkušnje na relijih najvišjega razreda imata le izkušeni Peljhan in Čar. Nekdanji večkratni državni prvak Peljhan je v karieri odpeljal tri relije na najvišji ravni, zadnjega pred 21 leti v Kataloniji, Čar pa je kot sovoznik sodeloval na reliju za SP v Nemčiji.

Na seznamu prijavljenih je 68 posadk, deset z dirkalniki razreda WRC in 31 z dirkalniki razreda rally2 oziroma nekdanjega razreda R5.

Med Slovenci je na relijih za svetovno prvenstvo največkrat (8) nastopil Izolan Andrej Jereb. Zadnji slovenski nastop na SP je bil leta 2016 v Monte Carlu, ko sta tekmovala Idrijčana Rok Turk in Enej Ložnar (peugeot 208 R2), leto pozneje pa je na reliju v Nemčiji, a le v pokalu in izven konkurence za SP, dirkala še posadka Tim Novak-Uroš Ocvirk (opel adam). Na sploh prvem uradnem reliju za svetovno prvenstvo v Monte Carlu 1973 sta nastopila tudi Aleš Pušnik in sovoznik Rok Freyer.


Najbolj brano