V Mariboru so se bali Novogoričank

Popoln spored v državnih odbojkarskih ligah med elito ni postregel s presenečenji. ACH Volley pri moških in Calcit pri ženskah ostajata čvrsto na vrhu. Med primorskimi prvoligaši so slavile le Ankarančanke. Novogoriški Gen-I Volley si je priboril točko v Mariboru.

Med najboljšimi Ankarančankami je bila Tina Kaker (desno). Foto: Igor Mušič
Med najboljšimi Ankarančankami je bila Tina Kaker (desno). Foto: Igor Mušič

V moški prvi ligi je derbi najboljših slovenskih ekip, ljubljanskega ACH Volleyja in kamniškega Calcita, postregel z maratonom preobratov - s Kanalcema Janijem Kovačičem (ACH) in Juretom Okrogličem (Calcit) v prvih postavah. Ljubljanski favoriti so vendarle zmagali. Kriza kanalskega Salonita Anhovo se je v Mariboru poglobila, ker je ob primorski ničli do točk prišel tekmec Primorcev v boju za obstanek, Fužinar.

Ženski derbi kroga je bil v Mariboru, kjer je domača NKBM Branik šele po petih nizih upravičila vlogo favorita in ostaja druga. Poraženemu Gen-I Volleyju je prav prišla tudi točka za dva niza in obrambo tretjega mesta. Ankarančanke so pričakovano zmagale pri Grosupeljčankah, ki se borijo za obstanek.

V prvi B ligi zme še naprej nizajo dekleta Luke Koper, na poti napredovanja pa so tudi mladi Koprčani - vodilni v tretji ligi.

PRVA DOL MOŠKI

Merkur Maribor : Salonit Anhovo 3:0

Dvorana Tabor, gledalcev 200, sodnika Rožej in Pevc; po nizih: 14, 16, 15.

Salonit Anhovo: Kodrič 5, Šarić (libero, 2 napaki) Hesselholt 3, Karnel, Jeklin 1, Godnič 1, Kavčič, Maretič 2, G. Okroglič (libero, 0 napak), Kovačič, Ihbajri 6, Vrtovec 12, Maksimović. Trener: Rade Dačović.

MARIBOR > Tretja ekipa državnega prvenstva je za trenutno zasedbo Salonita nedosegljiva. Kanalci niso zmogli kontinuiranega pritiska na visokega tekmeca s servisom in so padli brez pravega boja. Izenačen začetek prvega niza (do izida 9:8) je še nekaj obetal, potem pa se je začel primorski potop. Matic Vrtovec je bil v napadu osamljen. Manjkal je pričakovan ofenzivni učinek sprejemalca Marka Maksimovića. Novinec Mohamed Ikhbayri je nekaj pokazal, a je delal tudi napake, poskusi z vstopom mladih rezervistov pa niso prinesli preobrata. Časa za urejanje vrst v Kanalu primanjkuje, saj bo že v sredo v mestecu ob Soči na prvi tekmi četrtfinala slovenskega pokala gostoval kranjski Triglav. IM, STA

PRVA DOL ŽENSKE

ATK Grosuplje : Ankaran 0:3

Dvorana Brinje, gledalcev 60, sodnika Smtrčnik in Hafnar; po nizih: -15, -15, -15.

Ankaran: Kolbl, Kolenc, Jamnik, Kovačič, Grudina 11 (3 ase, 5 blokov), Forštnarič, Žnidar 12 (1 as), Valenčič 11, Cerovac 1, Mihalinec 10 (2 asa, 1 blok), Jurič, Kaker 9 (1 as, 3 bloke).

GROSUPLJE > Mlade Dolenjke niso bile kos izkušenim Ankarančankam. Tekmo sezone je odigrala nekdanja reprezentantka, blokerka Tina Grudina, ki je imela pri mreži še odlično pomoč Tine Kaker. Napadi Grosupeljčank so le redko šli mimo njunih visokih rok. Ob dobrem servisu je stekel tudi ankaranski napad, v katerem sta točke nizali nekdanji članici Calcita Sara Valenčič in Anastazija Žnidar.

NKBM Branik : Gen-I Volley 3:2

Dvorana Lukna, gledalcev 100, sodnika Kramar in Adrović; po nizih: 22, 20, -14, -21, 10.

Gen-I Volley: Frelih 21, P. Marušič 12, Rituper 16, Blažič 15, Š. Marušič, Makuc, Mazej (libero, 2 napaki), Mohorič 13, Žigon 1. Trener: Vasja Samec Lipicer.

MARIBOR > Odbojkarice Branika so bile na pragu drugega poraza v sezoni. Dekleta novogoriškega Gen-I Volleyja so prikazala najboljšo tekmo v letos. Dvig forme bodo morala nadaljevati, saj jih že jutri ob 18.30 v domači dvorani čaka popravni izpit na povratni tekmi četrtfinala slovenskega pokala, ko bodo lovila zaostanek s prve tekme z Ankarančankami (1:3).

Že začetek tekme je pokazal, da se Primorke višjih in izkušenih tekmic niso ustrašile. Sprva so bile Mariborčanke bolj zbrane v končnicah nizov. Od Novogoričank so se odlepile po izidih 18:17 v prvem in 21:20 v drugem nizu. V tretjem so Novogoričanke uspele precej omejiti učinek mariborske igralke tekme Lorene Lorber Fijok (skupno 25 točk). Z dobrim servisom in blokom so imele pobudo, v napadu pa sta izjemno odigrali Polona Marušič in Julija Mohorič. V četrtem sta že na začetku simultanko z Mariborčankami odigrali Polona Frelih in Lara Rituper. Uvodne prednosti (7:1) Gen-I Volley ni več spustil iz rok, Rituperjeva pa je niz tudi uspešno zaključila.

Do polovice skrajšanega petega niza (8:7) je bila tekma še povsem odprta, po tem pa sta na sceno v servisu in napadu stopili mariborski reprezentantki Monika Potokar in Lorena Lorber Fijok ter naredili odločilno razliko. IM, STA


Najbolj brano