V lov na točke tudi Bucikova

Po enomesečnem premoru se bo v finskem Leviju danes in jutri z ženskima slalomoma nadaljeval svetovni pokal v alpskem smučanju. Pomemben adut za nove slovenske točke v naši tričlanski ekipi je Novogoričanka Ana Bucik.

Novogoričanka Ana Bucik Foto: Igor Mušič
Novogoričanka Ana Bucik Foto: Igor Mušič

LEVI > Sever Finske je že pobelila tanka snežna odeja. Za tisto pravo tekmovalno podlago so morali tudi v Leviju poskrbeti delavci ob snežnih topovih. Starta slalomov bosta danes ob 10.15 in jutri ob 10.30 - s prenosoma na TVS 2.

Prvo slovensko orožje bo Kranjskogorčanka Meta Hrovat, ki je bila lani s 23. mestom v skupnem slalomskem seštevku najboljša Slovenka v svetovnem pokalu. Njena doslej najboljša uvrstitev v Leviju je 12. mesto.

Lanski slalomi Ane Bucik

Najboljši slalomski dosežki Ane Bucik v minuli sezoni, svetovni pokal - 8. mesto St. Moritz (paralelni), 18. Flachau, 19. Killington, 21 Kranjska Gora. FIS tekme - 1. mesto Kranjska Gora in St. Michael; evropski pokal: 3. Hasliberg.

Pričakovati je, da bo drugo slovensko orožje članica SK Gorica Ana Bucik - pred vzponom Hrovatove sicer prva slovenska slalomistka. Pred tremi leti je bila v Leviju deveta, pri 27 letih pa ima že precej izkušenj. Soliden start sezone svetovnega pokala v njeni sedaj prvi disciplini - veleslalomu (21. mesto v v Söldnu) je dobra popotnica. “Po söldenski tekmi smo imeli celo vrsto zelo kakovostnih treningov. Tudi moje smučanje gre v pravo smer. Pogrešam le nekaj več stabilnosti, a krivulja gre navzgor. Na pripravah sem veliko naredila, da bi uravnotežila kakovost veleslaloma in slaloma in mislim, da bom tudi zaradi dokaj ugodnih startnih številk med 20 in 30 konkurenčna. Tekmi v Leviju pričakujem z optimizmom,” je pred današnjo preizkušnjo povedala Bucikova.

Tretja članica ekipe je mlada Slovenjgradčanka Neja Dvornik - doslej še brez slalomskih točk v svetovnem pokalu.

Slovenke so oktobra v Avstriji in v prvi polovici novembra v italijanskem Val Senalesu opravile glede na korona razmere soliden paket snežnega treninga in se - z izjemo krajše preventivne izolacije Dvornikove - izognile covidu 19, kar je potrdilo obvezno testiranje pred skupinskim letalskim prevozom na Finsko. Covid pa je dosegel švedsko reprezentanco, ki bo današnje dogajanje morala spremljati pred TV zasloni.

Na startni listi sicer ne bo manjkalo zvenečih imen - na čelu z lansko zmagovalko, Američanko Mikaelo Shiffrin in njeno v zadnjih treh letih stalno tekmico za prvo mesto v slalomih svetovnega pokala, Slovakinjo Petro Vlhovo. Slovenke so lani na Finskem ostale brez točk.

Letos prvič v Leviju ne bo moške karavane svetovnega pokala, ki pa bo aktivna prihodnji konec tedna na paralelnem veleslalomu v avstrijskem Lechu.


Najbolj brano