V Kanalu padel v Sloveniji skoraj nepremagljivi ACH Volley

Že drugi vikend prvoligaških odbojkarskih bojev je potrdil napovedi, da je pred nami najbolj izenačeno in kakovostno državno prvenstvo v zadnjem obdobju. V Kanalu je po poldrugem desetletju Salonit premagal 17-kratnega prvaka, ACH Volley. Dekleta novogoriškega Gen- I Volleyja so presenetila favoritinje iz štajerskega Šempetra.

Igralec tekme v Kanalu je bil z 18 točkami Salonitov Fran Peterlin 
(v napadu). Foto: Igor Mušič
Igralec tekme v Kanalu je bil z 18 točkami Salonitov Fran Peterlin (v napadu). Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

Salonit : ACH Volley 3:1

ŠD Kanal, gledalcev 200 sodnika Pevc in Kern; po nizih: 20, -22, 19, 21.

Salonit Anhovo: Boharev 6, Šarić (libero, 2 napaki), Jereb, Karnel 3, Radosavljević 16, Peterlin 18, Tomić, Vrtovec 9, Basaneže 12. Trener: Rade Dačović:

Kanal Odbojkarjem Salonita je pred dokaj številnimi (glede na omejitve NIJZ) in glasnimi navijači uspel podvig desetletja. V Sloveniji (če izvzamemo prebliske Calcita) v zadnjem obdobju skoraj nepremagljivi 17-kratni prvak ACH Volley je v Kanalu po manj kot dveh urah končno padel. V pravem prazniku vrhunske odbojke, katerega del je bilo tudi uradno slovo od dolgoletnega kapetana Dejana Čabarkape, ki je ob koncu kariere dobil od predsednika kluba Julijana Fortunata posebno priznanje, je že prvi niz nakazal zgodovinski prelom.

Pritisk Ljubljančanov, ki se pripravljajo za ligo prvakov, je bil ves čas močan že od servisa naprej, a je obramba na čelu z liberom Danijelom Šarićem zdržala, raznovrsten in hiter napad cementarjev pa je našel pot mimo višjega bloka gostov.

Sprejemalec Fran Peterlin je tudi v napadu reševal težke situacije, kot zadetek v polno pa sta se pokazala oba nova letošnja Salonitova Srba. Sprejemalec Marko Radosavljević je tudi odlično serviral, prvi niz pa je z blokom nad kanalskim članom ACH Juretom Okrogličem (na tekmi je dosegel 7 točk) zaključil Veljko Boharev.

V drugem nizu so gostje s številnimi menjavami visokih odbojkarjev našli postavo, ki je z dobrim servisom in premočjo pri mreži izid po trdem boju vendarle izenačila. V tretjem nizu so domači odgovorili z izredno natančno igro - od servisa in sprejema do bloka in napada. V dokaj tesni končnici je pri izidu 20:18 uspelo Gregorju Basanežeju pri mreži ustaviti kar 20 cm višjega zvezdnika evropske odbojke, nekdanjega člana evropskega prvaka Trentina, 211 cm visokega Mitarja Djurića, kar je dalo dodaten zagon soigralcem za vodstvo v nizih z 2:1. Tudi v četrtem nizu je uspel Salonit do končnice ohranjati majhno prednost. Pri izidu 23:21 se je nato dvakrat zapored - v napadu in bloku - izkazal Boharev. Ljubljančani so ostali praznih rok.

“Vesel sem, da je po res dolgem času v naši dvorani padel državni prvak. Fantom gredo vse čestitke, vendar zaradi te zmage ne bo evforije. Prvenstvo je še dolgo, a gremo naprej samozavestni, ker že vidimo prve sadove dobrega dela v pripravljalnem obdobju. Pokazali smo, da smo čvrsti ter da naš blok in obramba dobro sodelujeta in sproti mirno odpravljata težave. Upam, da bomo presenetili še koga od favoritov,” je po tekmi povedal novi Salonitov trener Rade Dačović.

Organizator igre srebrne slovenske reprezentance na EP, Gregor Ropret, je po tekmi po dolgem sedenju na parketu dal jasno diagnozo poraza svojega moštva: “Lahko začnemo kar s servisom. Z njim najprej v močni izvedbi nismo pritiskali dovolj, po tem pa smo zapravili še preveliko število plasiranih udarcev. Brez pravega servisa je težko igrati. Salonit je to izkoristil. Bil je izredno borben. Prikazal je precej večjo željo po zmagi kot mi in si jo je na koncu tudi prislužil.” IM

Prva DOL ženske

Gen-I Volley : SIP 3:0

ŠD Nova Gorica, gledalcev 30 sodnika: Milojević in Perčič; po nizih: 25, 24, 23.

Gen-I Volley: Pene 9, Grbac 6, Leban 15, Goršek 8, Forštnarič 3, Đukić 5, Sillah 2, Blažič(libero, 4 napake), Krajnc 7. Trener: Miodrag Stojaković.

Nova Gorica Domače odbojkarice so v primerjavi z uvodno tekmo prvenstva naredile ključni korak naprej - v tesnih končnicah nizov so ohranile zbranost in jih dobile. V prvem nizu so Šempetrčanke že imele zaključno žogo, a jih je z blokom ustavila Maja Forštnarič. V nadaljevanju sta Ana Grbac in Selena Leban z napadom poskrbeli za uspešen zaključek. V drugem nizu so bile gostje domačinkam ves čas tik za petami. Po izenačenju na 24. točki je Ana Grbac priborila zaključno žogo, sledila pa je napaka Štajerk in novogoriško vodstvo 2:0. Enako tesno in z napako gostij se je nato končal še tretji niz in s tem tekma. Izstopala je kadetska reprezentantka Selena Leban, ki bo edina primorska odbojkarica na oktobrskem evropskem prvenstvu. sta, im

NKBM Branik : Ankaran 3:0

Dvorana Lukna gledalcev 16 sodnika Vrenko in Ortl; po nizih: 12, 23, 21.

Ankaran: Markežič 7, Dobrina Valentinova 10, Pangerc 3, Trobec 4, Valenčič 7, Cerovac 3, Petranović 3, Vedlin Gojčič (libero, 5 napak). Trener: Željko Rulofs.

Maribor Druga ekipa minulega državnega prvenstva je bila v svoji dvorani prevelik zalogaj za Ankarančanke, pred katerimi je tudi letos še trd boj za obstanek. Mariborčanke, za katere sta dobro igrali Novogoričanki Maja Pahor (kot libero ni naredila nobene napake) in Mirta Velikonja Grbac (blokerka, 7 točk), so že v prvem nizu pokazale, da podcenjevanja tekmic iz Istre ne bo. V drugem nizu so Ankarančanke dvignile raven igre in v končnici prišle do priložnosti za preobrat. Po odličnem servisu Tare Cerovac je imela napad za izenačenje na 24. točki v rokah Koni Trobec, a ga je zapravila in Štajerke so dobile še drugi niz. V tretjem pa gostjam niso več dovolile priti preblizu. STA, IM

Luka Koper : Calcit 0:3

Dvorana OŠ Koper, gledalcev 25 sodnika Klinar in Markelj; po nizih: -18, -17, -21.

Luka Koper: Primik, Đukić 9, Kladnik 1, Debernardi (libero, 2 napaki), Smolnik 8, Uršič 1, Širol 4, Simčić (libero, 1 napaka), Šiljić, Pavlovič 2, Kaker 8. Trener: Dragan Grmača.

Koper Kamničanke so brez težav dokazale, da še naprej ohranjajo sloves najboljše ekipe v državi. V ekipi z močno prvo postavo in dolgo klopjo sta priložnost dobili tudi kanalski sestri Polona in Špela Marušič, a točk tokrat nista prispevali. Gorenjke so glavnino opravile že s servisom. Dosegle so kar enajst asov. Dober odpor so Primorke nudile favoritinjam le v zadnjem nizu, ko so se po akciji Dajane Smolnik približale na 20:22. STA, IM


Najbolj brano