V Istri so danes odmevali idrijski navijaški napevi

Na državnem prvenstvu v kronometru so vsaj glasovno prevladovali privrženci Jana Tratnika, ki jih ni razočaral. V Kopru je ugnal vso konkurenco na čelu s Tadejem Pogačarjem, ki je osvojil tretje mesto. Prehitel ga je tudi Jan Polanc.

Jan Tratnik je osvojil svoj tretji naslov državnega prvaka v vožnji 
na čas. (Foto: Tadej Gorup)
Jan Tratnik je osvojil svoj tretji naslov državnega prvaka v vožnji na čas. (Foto: Tadej Gorup) 

KOPER > Vožnjam na čas pravijo tudi ure resnice. Daš, kolikor imaš, in Jan Tratnik je imel očitno danes najmočnejše noge. Idrijčan je osvojil svoj tretji naslov državnega prvaka v kronometru. Majico najboljšega mu je predal prav Tadej Pogačar, ki je na prvem obratu 31,5 kilometra dolge vožnje na čas še vodil, potem pa je pobudo prevzel Jan Tratnik, ki je stopnjeval ritem. Kdo ve morda je začutil tudi podporo gledalcev, ki so ob zaključnih vožnjah elitne kategorije zapolnili ciljni prostor.

Tekmovalni program se je začel v zgodnjih popoldanskih urah, ko je sonce močno pripekalo. Tudi za elitno kategorijo pa na razgretem asfaltu ni bilo najbolj prijetno. Morda je tudi začetek vročinskega vala nekoliko omejil rezultatski razpon Pogačarja, a trpeli so tudi drugi. Tratnik ni bil izjema. “Ni bilo lahko. Bilo je namreč zelo vroče, kar mi je povzročilo precej preglavic. Moč na koncu ni bila prava. Vsi pa smo verjetno imeli iste težave,” je povedal Tratnik, ki je imel po prvem krogu pet sekund zaostanka za Pogačarjem. Zelo blizu je bil tudi Jan Polanc, kar je napovedovalo še razburljiv razplet.

Napeto nadaljevanje

Drugi obrat je že prinesel zasuk tudi v vrstnem redu. Tratnik je prevzel vodstvo, razlike pa so bile minimalne. “Ko sem izvedel, da smo vsi skupaj, sem malo pritisnil in si rekel, da moram zdržati še deset minut, potem pa bo trpljenja konec. Že v drugem krogu sem bil namreč blizu limita. Če bi se tam psihično zlomil, bi rezultat splaval po vodi. Glava je bila v tistih trenutkih zelo pomembna. Rekel sem si, še deset minut pa bo konec bolečine. Uspelo mi je zdržati do konca, kar mi je prineslo zmago,” je povedal Tratnik, ki ni imel najboljših občutkov pred kronometrom.

“Na koncu dirke po Sloveniji sem se že soočal s padci forme. Čutil sem utrujenost od Gira. Na kronometru za državno prvenstvo je odločala dnevna forma. Na sredinem treningu je bilo počutje res slabo. Če bi me kdo takrat vprašal, se tudi na start ne bi odpravil. Očitno sem imel dober dan na tekmi,” je povedal Tratnik po podelitvi odličij, kjer so ga pospremili košarkarski navijaški napevi Idrje! Tratnikovi privrženci so si namreč dali duška. Zasluženo. Dolgo so čakali na nastop svojega ljubljenca, ki jih je naposled osrečil.

Ni bilo časa za panoramske oglede

“Lepo je premagati zmagovalca Toura, a ne moremo primerjati tritedenskih dirk z ravninskim kronometrom na enodnevni preizkušnji. Veseli me, da sem v formi, nisem pa imel časa za panoramsko vožnjo. Verjamem pa, da je bilo za gledalce zelo zanimivo,” je povedal Tratnik, ki danes še ni razmišljal o cestni dirki, ki bo v nedeljo prav tako v Kopru. Povsem sem bil osredotočen na kronometer, v petek pa si bom šel ogledat traso cestne dirke. V soboto bomo nato razdelali tekmovalni načrt. Kot ekipa smo gotovo v številčni premoči, zato bomo poskušali zmagati. Dirkali bomo kot moštvo in tako skušali prinesti še eno majico državnega prvaka Bahrainu Victoriousu,” je povedal Idrijčan.

Četrti naslov

Tratnik sicer že ima en naslov državnega prvaka v cestni dirki, danes pa je osvojil še svojo tretjo majico najboljšega v vožnji na čas, kjer je s četrtim mestom svojo tekmovalno pot tudi formalno sklenil Matej Mugerli. Prav na dan državnega prvenstva v vožnji na čas je dopolnil 40 let. Solkanec se je leta 2006 v zgodovino vpisal kot prvi slovenski kolesar, ki je slavil na dirki najvišje ravni. Dobil je etapo dirke po Kataloniji.

Pri ženskah je v elitni kategoriji danes zmagala Eugenija Bujak pred Uršo Pintar in Urško Žigart.


Najbolj brano