V boj za EP gre Marco Bonitta

Včeraj je selektor slovenske ženske članske reprezentance postal italijanski strokovnjak Marco Bonitta, ki bo skušal dekleta popeljati na evropsko prvenstvo. Fantje še ne vedo, ali bodo evropsko srebro branili pod vodstvom Alberta Giulianija.

Slovenska dekleta bo vodil Marco Bonitta. (Foto: FIVB) Foto: FIVB
Slovenska dekleta bo vodil Marco Bonitta. (Foto: FIVB) Foto: FIVB

Neuspešne kvalifikacije za lansko žensko evropsko prvenstvo so maja odnesle Alessandra Chiappinija. Naše izbranke, med katerimi so bile tudi tri Primorke, je začasno vodil Gregor Rozman, sicer trener kamniškega Calcita. Od včeraj imajo naša dekleta spet vrhunskega šefa stroke. To je ponovno italijanski strokovnjak - Marco Bonitta, ki ima pri 58 letih za sabo bogato trenersko pot. Tako svojo kot poljsko reprezentanco je že popeljal na olimpijske igre. Z Italijo je bil leta 2002 svetovni prvak. Vodil je številne italijanske in poljske prvoligaše. Lani je bil trener poljskega Olstyna. Z odbojkarsko zvezo Slovenije je podpisal dveletno pogodbo.

Na včerajšnji uradni predstavitvi v Ljubljani je predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret novo strokovno pridobitev opisal takole: “Že po opravljenih prvih pogovorih je bilo jasno, da k nam prihaja odličen strokovnjak in tudi imenitna oseba, ki navdušuje s svojimi motivacijskimi prijemi in ki se želi sodelovati z našimi klubi tudi v procesu treninga. Prepričan sem, da bo pustil globok pečat v slovenski odbojki - podobnega, kot ga je pri moški reprezentanci pred leti zapustil Andrea Gianni.”

Ali bo Giuliani nadaljeval?

Po nedavnem podpisu pogodbe med grškim velikanom Olympiacosom in izjemno uspešnim slovenskim moškim selektorjem Albertom Giulianijem (letos srebro na EP in četrto mesto v svetovni ligi narodov) na včerajšnji predstavitvi ženskega selektorja predsednik OZS Metod Ropret še ni imel odgovora na vprašanje o morebitnem nadaljevanju sodelovanja s selektorjem. Poudaril je, da mora biti ime selektorja znano do 15. februarja. Giulianiju je pogodba z OZS potekla, v Ljubljano pa je po Ropretovih besedah že prišlo več zanimivih ponudb vrhunskih tujih strokovnjakov, ki pri nas vidijo potencial tudi zaradi podmladka. Kadeti so namreč aktualni evropski prvaki.

Primerjava je pogumna. Giani je Slovence leta 2015 iz anonimnosti popeljal do prvega evropskega srebra, od Bonitte pa se za začetek pričakuje, da bo Slovenke prihodnje leto spet vrnil na evropsko prvenstvo, na katerem so leta 2019 že igrale.

“Pritegnili so me je projekt, srce in ambicije predsednika slovenske odbojkarske zveze Metoda Ropreta, s katerim sva zgradila pozitiven odnos. Moja prva naloga bo igralkam vcepiti pravi značaj in voljo. Perfekcije ni, ne glede na to pa je treba nenehno napredovati in prevzemati odgov0rnost. Imamo kombinacijo mladih, a izkušenih odbojkaric in nadarjenih, ki teh izkušenj še nimajo. V ekipi vidim potencial. Verjamem, da se lahko uvrstimo na evropsko prvenstvo in se tam z drugimi tudi dobro kosamo. Igralke morajo še trdo delati in napredovati v fizičnem, psihološkem in taktičnem smislu,” je na predstavitvi poudaril Bonitta.

Marco Bonitta

selektor slovenske ženske reprezentance

“Moja prva naloga bo igralkam vcepiti pravi značaj in voljo. Perfekcije ni, ne glede na to pa je treba nenehno napredovati in prevzemati odgov0rnost.”

Novi selektor si bo vzel še nekaj časa za izbor članov svojega strokovnega štaba, ki bo verjetno kombinacija italijanskega in slovenskega znanja. Del izkušenega jedra reprezentance so bile lani Primorke Tina Grudina, Mirta Velikonja Grbac in kapetanka Eva Mori Pavlović - nekdanja igralka Bergama, s katerim je Bonitta kar dvakrat postal evropski prvak.

Novi ženski selektor bo delo začel na aprilskih reprezentančnih pripravah. Maj in junij bosta prinesla tekme v srebrni evropski ligi. To bo generalka za avgustovske kvalifikacije za evropsko prvenstvo.


Najbolj brano