V Baški grapi bo 3000 obiskovalcev

V petek ob 19. uri se bo s svečano otvoritvijo pričel že 16. vikend gorskega teka v Podbrdu. Organizatorji iz domačega turističnega društva bodo ob pomoči več kot 500 prostovoljcev iz cele Slovenije v treh dneh gostili skupno okoli 3000 športnikov, njihovih spremljevalcev in gledalcev.

Iz središča Podbrda se bo na štiri gorske teke podalo približno 500  
udeležencev vseh starosti. Foto: Igor Mušič
Iz središča Podbrda se bo na štiri gorske teke podalo približno 500 udeležencev vseh starosti. Foto: Igor Mušič

PODBRDO > Prireditev, ki se je leta 2002 začela z gorskim maratonom štirih občin, je do danes prerasla v Podbrdo trail running festival z me dnarodno udeležbo. Pobudnik in direktor prireditve je predsednik Turističnega društva Podbrdo, nekdanji tekač in še vedno velik ljubitelj gora, domačin Jožef Dakskobler.

Glavne značilnosti in dogodke festivala je za naš časopis povzel takole: “V petek ob 19. uri začenjamo z otvoritvijo, za katero kulturni program v ciljni areni v športnem parku Na Bazenu pripravlja naša osnov na šola Simona Kosa. Sledila bo pogostitev za športnike in spremljevalne ekipe. Prvi tekmovalci bodo na delu že v soboto ob šestih zjutraj. S startnega mesta pod železniško postajo bodo najprej stekli udeleženci stopet kilometrskega ultra pušeljc traila, ob osmih pa se bodo na progo gorskega maratona štirih občin podali še specialisti za 42-kilometrsko razdaljo. Po začetku teh ek stremnih tekov bodo ob 10.30 svojo priložnost dobili tudi otroci, ki bodo na mini gorskem maratonu pretekli razdalje od kilometra pa do treh.”

Na teke letošnjega festivala se je mogoče prijaviti še danes, 14. junija na spletni strani na spletni strani www.trailrunning.si. Podrobnosti o festivalu so na ogled na spletni straniwww.gm4o.si.

V času nastajanja tega prispevka so imeli organi zatorji za najdaljši tek, na katerem je treba premagati kar 6800 višinskih metrov vzpona in prav toliko spus ta, že več kot 70 prijavljenih. Lanski rekord proge, 13 ur, bo branil domačin Martin Štendler. Skupno se je do slej na štiri teke (v nedeljo ob 9.30 bo še start 12-ki lometrskega teka za odrasle rekreativce) prijavilo že več kot 450 tekačev iz 12 držav.

Jože Dakskobler ob te kačih vseh ravni vabi v Pod brdo tudi ljubitelje narave in gornike, ki bodo lahko med uživanjem sredi posebej v tem času bujno razcvetenih gorskih travnikov navijali za tekmovalce:

“Teren obeh najdaljših te kov je zelo zahteven. Mar sikje je veliko lažje preteči 100 milj, kot tukaj 100 ki lometrov. Zato bodo tekači hvaležni vsake spodbude ob progi. Za gledalce je najbolj privlačna točka za spremlja nje najdaljših tekov Pore zen, saj je tam zaradi str mega vzpona čez pobočje Durnik zelo dobro videti po tek tekme, iz Petrovega Brda pa je do na vrhu Porezna le ura in pol zmerne hoje. Za manj fizično pripravljene sta privlačni točki za izlet in obenem ogled stokilometr skega teka še restavracija Alpska Perla na smučišču Cerkno vrh sedežnice Lajnar na smučišču Soriška plani na. Dobrodošla bo tudi pod pora ob prihodu v cilj tik nad športnim parkom nad žele zniško postajo Podbrdo. Tam zmagovalca 40-kilome trskega teka pričakujemo okoli 12. ure, najhitrejši na sto kilometrskem teku pa bodo v cilj prihajali po 19. uri.”

V cilju bo poskrbljeno za okrepčilo in dobro glasbo. Naj dodamo, da bo kakovost konkurence na 40 kilome trov nekoliko okrnjena, ker slovenska reprezentanca, ta konec tedna aktivno počiva, saj jo čez teden dni čaka svetovno prvenstvu na Po ljskem. Zato bo ta tek pri ložnost za visoko uvrstitev doslej manj znanih atletov.

V nedeljo bo festival po nudil novost, poudarja Dak skobler: “Prvič bomo v ok viru rekreativnega teka Gra parski trimček, namenjene ga odraslim, izvedli tudi državno prvenstvo gasilcev. S tem dodajamo kamenček k bogati tradiciji našega 112-letnega GD Podbrdo, pri reditev pa je tudi del priprav na mednarodno gasilsko olimpijado, ki jo bo čez dve leti gostilo Celje.”

Svečan zaključek festivala bo v nedeljo ob 12. uri v športnem parku, kjer bo po delitev priznanj kulturno obogatil domači pevski zbor Vokal Bača. Obiskovalci se bodo v soboto in nedeljo lahko v Turistično informa tivnem centru pri Cerkvi se znanili z znamenitostmi Podbrda in si ogledali mu zejsko zbirko o časih med prvo in drugo svetovno voj no, ko je vas pripadala Italiji, nad njo pa je bila močno utrjena Rapalska meja. Pla ninci se bodo lahko na trasi tekov okrepčali v odprtih postojankah na Poreznu, So riški planini in Črni prsti


Najbolj brano