V Avstraliji bo vroče, težak žreb za Slovence

Teniška sezona bo, kot veleva tradicija, prvega tekmovalnega vrhunca deležna v Avstraliji. Včeraj so opravili žreb za uvodni Veliki slam v letu 2019, igrišča Melbourne parka pa se bodo razživela v ponedeljek z dvoboji prvega kroga.

Bo Dalili Jakupović (na fotografiji) tako kot lani v Nottinghamu uspelo presenetiti Camillo Giorgi?
Bo Dalili Jakupović (na fotografiji) tako kot lani v Nottinghamu uspelo presenetiti Camillo Giorgi?  

MELBOURNE > Kvalifikacije sicer potekajo že vse od torka, zmagovalci pa bodo dopolnili tabelo glavnega žreba med posamezniki in posameznicami. Dalila Jakupović se bo za uvod pomerila s 27. nosilko Camillo Giorgi. Članica TK Koper je sicer na svetovni lestvici uvrščena več kot 50 mest nižje od italijanske sovrstnice in na turnirjih za Veliki slam še čaka na prvo zmago v glavnem žrebu. Razvoj dogodkov iz pretekle sezone, v kateri ji je uspel velik skok naprej, pa obeta, da ni brez možnosti za presenečenje in preboj v 2. krog, kjer bi jo prav tako čakala premagljiva ovira. Ne nazadnje se Jakupovićeva dobro znajde na hitrejših podlagah, kjer je lani že snela nekaj odmevnih skalpov. V Nottinghamu je na travi v edinem medsebojnem dvoboju ugnala tudi Giorgijevo.

V letošnjem uvodu v sezono Jakupovićeva še čaka na prvo zmago tako kot tudi preostali slovenski predstavniki v glavnem žrebu v posamičnih konkurencah. V Melbournu včeraj niso imeli pretirane sreče. Izjema je morda Tamara Zidanšek. Najvišje uvrščena (78) Slovenka na lestvici WTA se bo pomerila z nepostavljeno Dario Gavrilovo, ki je za las ostala brez statusa nosilke, naturalizirana Rusinja pa je ljubljenka avstralskega občinstva. Brez stvarnih možnosti za napredovanje je Polona Hercog, ki ji bo nasproti stala druga nosilka in lanska zmagovalka Wimbledona, Nemka Angelique Kerber. Z njenim rojakom, četrtim nosilcem Alexandrom Zverevim, ki velja za programiranega zvezdnika prihodnosti, pa se bo pomeril edini slovenski predstavnik v moški konkurenci Aljaž Bedene.

Klepačeva brez finala

Koprčanka Andreja Klepač in Španka Maria Jose Martinez Sanchez sta kot tretji nosilki izgubili polfinale teniškega turnirja v Sydneyju. V finale dvojic sta z 10:8 v odločilnem tretjem nizu napredovali Japonka Eri Hozumi in Poljakinja Alicja Rosolska. Klepačeva bo v dvojicah nastopila tudi na odprtem prvenstvu Avstralije. Žreb še sledi.

Sicer pa že žreb prvega kroga ponuja nekaj zanimivih obračunov. Avstralski Hrvat Bernard Tomic bo izzval lanskega finalista Marina Čilića, Kanadčan črnogorskega porekla Miloš Raonic pa se bo pomeril s prav tako nestanovitnim domačim upom Nickom Kyrgiosom. Branilec naslova, Roger Federer, in prvi nosilec Novak Đoković - oba na odprtem prvenstvu Avstralije lovita rekordni sedmi naslov - sta v različnih polovicah žreba in se torej ne moreta pomeriti pred finalom. Srb bo za uvod igral s kvalifikantom, Švicar pa z Uzbekistancem Denisom Istominom. Drugi nosilec Španec Rafael Nadal, ki se vrača po poškodbi, se bo pomeril z domačinom Jamesom Duckworthom, do morebitnega polfinala s Federerjem pa ga v avstralski vročini čaka naporna pot na trdi podlagi.

Pri dekletih naslov brani Danka Caroline Wozniacki, ki je tretja nosilka. Prva je Romunka Simona Halep, pod drobnogledom pa bo seveda 38-letna Serena Williams. Američanka je lani prvič po letu 2011 ostala brez posamičnega naslova za Veliki slam. Skupno jih ima 23.


Najbolj brano