Tudi kjer virusa ni, ta povzroča veliko zmedo

Izredne razmere, povezane z izbruhom epidemije novega koronavirusa v severni Italiji, dodobra krojijo spored športnih tekmovanj na Apeninskem polotoku. Dokler nevarnost epidemije ne bo minila, bodo tekmovanja v moštvenih športih na severu škornja potekala pred praznimi tribunami. Ogrožena je tudi izvedba spomladanskih kolesarskih klasik.

 Foto: STA
Foto: STA

MILAN > Za zdaj resda še ni prišlo do odpovedi treh spomladanskih kolesarskih dirk, ki so tradicionalno marca v Italiji. Gre za dirke Strade-Bianche, od Tirenskega do Jadranskega morja in od Milana do San Rema. Iz družbe RCS Sport, ki organizira dirke, so v ponedeljek sporočili, da se z največjimi močmi trudijo za gladko izvedbo omenjenih kolesarskih klasik.

Izredne razmere zaradi koronovirusa so najbolj prizadele nogometne tekme. Četrtkova povratna tekma šestnajstine finala evropske lige v Milanu med Interjem in Ludogorcem bo v skladu s priporočili Evropske nogometne zveze (Uefa) in zdravstvenih oblasti dežele Lombardije zaradi ukrepov za zajezitev izbruha nevarne okužbe izpeljana brez navzočnosti gledalcev na tribunah.

Izredne razmere zaradi koronovirusa so doslej najbolj prizadele nogometne tekme.

Prav tako posebni zaščitni ukrepi veljajo tudi za druge moštvene in dvoranske športe, med njimi so hokejske tekme. Sinočnja tekma 6. kroga drugega dela hokejske alpske lige v olimpijski areni v Cortini d'Ampezzo med Cortino in slovensko ekipo Sij Acroni Jesenice je potekala pred praznimi tribunami.

Italijanska nogometna zveza je skupaj z ministrstvom za zdravje sprejela odločitev, v skladu s katero bodo nogometne tekme italijanske serie A v deželah na severu Italije izpeljali pred za gledalce zaprtimi tribunami. Ukrep se nanaša na tri najbolj prizadete dežele Lombardijo, Benečijo in Piemont ter tudi Furlanijo-Julijsko krajino na meji s Slovenijo, Ligurijo in Emilijo-Romanjo. Brez navzočnosti javnosti bodo tako tekme serie A Udinese : Fiorentina, Milan : Genoa, Parma : Spal, Sassuolo : Brescia, Sampdoria : Verona in tudi derbi d'Italia med vodilnim Juventusom in Interjem iz Milana. V predprodaji naj bi Juventus z vstopnicami že zaslužil več kot tri milijone evrov, ki pa jih zaradi izrednih razmer ni dolžan vrniti kupcem trenutno ničvrednih listkov. Vodstvo italijanske nogometne lige sicer sporeda serie A za ta konec tedna še ni dokončno potrdilo, prav tako pa še ni znano, kdaj bodo odigrali štiri prvenstvene tekme, ki so jih zaradi virusa covid-19 odpovedali minuli konec tedna. Zaradi izbruha nalezljive in nevarne bolezni so že prestavili tekme nižjih italijanskih lig serie B in C.

Odpovedali oziroma preložili so tudi ligaške tekme v ragbiju in odbojki. Vprašljiva je tudi izvedba tekem svetovnega pokala alpskih smučark v superveleslalomu in alpski kombinaciji na smučišču La Thuile v dolini Aoste. Italijanska zveza je že odpovedala vsa tekmovanja na državni ravni, Mednarodna smučarska zveza pa še ni odločila o usodi tekem svetovnega pokala v Italiji, kjer bo marca v Cortini d'Ampezzo finale sezone.

Na Kitajskem in v Južni Koreji so zaradi epidemije preložili oziroma odpovedali vse nogometne tekme, Mednarodna zveza za namizni tenis pa je zaradi koronavirusa preložila ekipno svetovno prvenstvo, ki ga bo južnokorejski Busan namesto od 22. marca gostil od 21. junija. Mednarodna zveza za športno plezanje je odpovedala aprilski tekmi v balvanskem plezanju v Wujiangu in Chongqingu. Nogometne ligaške tekme so preložili tudi na Japonskem.


Najbolj brano