Tudi domače je lahko najboljše

Pestro kolesarsko dogajanje pri nas in na tujem nas bo spremljalo vse do konca tedna. Na dirki po Kataloniji naj bi bila po gorskih naporih pred Primožem Rogličem v boju za končno zmago danes vendarle nekoliko bolj sproščena etapa. Zato pa bo morda več kolesarskih privržencev v živo pospremilo razplet Velike nagrade Goriške in Vipavske doline.

Po zahtevni včerajšnji etapi bo Primož Roglič tudi danes na dirki 
po Kataloniji vozil v majici vodilnega v skupnem seštevku.  Foto: Profimedia
Po zahtevni včerajšnji etapi bo Primož Roglič tudi danes na dirki po Kataloniji vozil v majici vodilnega v skupnem seštevku.  Foto: Profimedia

NOVA GORICA > “Goriška dirka je po profilu nekoliko težja od tiste v Istri, predvsem zaradi štirih težkih zaključnih krogov v Novi Gorici,” je glavno značilnost današnje druge Velike nagrade Goriške in Vipavske doline izpostavil športni direktor pri Kolesarski zvezi Slovenije Martin Hvastija. Dejansko bo po startu, ki bo ob 13. uri v industrijski coni Kromberk, ter ogrevalnem delu proti Selu, uvodnih pet krogov na relaciji Potoče-Preserje-Branik-Dornberk-Selo ponudilo predvsem priložnost za pobege.

Goriške poskočnice

Od tega, kakšna bo sestava ubežne skupine in kako močni kolesarji bodo v njej zastopani, pa bosta odvisna nadaljnji razvoj dogodkov in odziv v glavnini. Precej verjetno ne bomo spremljali sprinta večje skupine, kot smo ga v nedeljo v Izoli. Zaključni štirje mestni krogi namreč ponujajo kratko poskočnico iz Rožne dolino čez Pristavo in spust do vpadnice v center mesta oziroma ciljnega prizorišča pri Eda centru ter nato naprej proti predoru Panovec.

0

sekund loči v skupnem seštevku dirke po Kataloniji Primoža Rogliča in Remca Evenepoela

“Dirka bo selektivna, nekako bo treba preživeti novogoriške kroge. Sicer pa je zame kot Primorca, pa tudi za slovensko ekipo, zelo dobrodošel uspeh na domačih dirkah in predstavlja tudi morebitno odskočno desko za naprej,” je pričakovanja pred današnjo dirko razgrnil član ljubljanske ekipe Gusto Santic, Idrijčan Anže Skok, ki se je na VN Slovenske Istre izkazal s tretjim mestom.

Zdi se, da bo treba za zmagovito kombinacijo na 156 kilometrov dolgi dirki, ki se bo končala predvidoma ob 17. uri, najprej ujeti pravi pobeg. Vreme bo šlo na roko kolesarjem, a tudi prirediteljem iz domačega kluba mebloJOGI Pro-Concrete, ki predvsem pozivajo k strpnosti ob prometnih zaporah.

Dvoboj v Kataloniji

Zanimiv razplet v boju za majico najboljšega v skupnem seštevku pa se obeta v preostalih štirih dneh dirke svetovne serije po Kataloniji. Po včerajšnjem ciljnem vzponu jo še naprej nosi Primož Roglič (Jumbo Visma), a le zavoljo boljših uvrstitev v prvih treh etapah. Časovno sta z Remcom Evenepoelom (Quick Step) namreč povsem izenačena. Belgijec se je včeraj v zaključni špici vendarle otresel spremstva Rogliča, ki je v cilju zaostal dve sekundi. “Če je bil torkov ciljni vzpon na koncu za odtenek prekratek, je bil tokratni malce predolg. Remco je bil res močan, nisem imel dovolj dobrih nog v zaključku,” je včerajšnji razplet pospremil Roglič.

Z odbitnimi sekundami za etapno zmago je Evenepoel torej ujel glavnega tekmeca v skupnem seštevku. Ne le vsaka sekunda, tudi vsaka etapna uvrstitev utegne biti pomembna v boju za končno zmago. Danes bi sicer utegnili priložnost dobiti sprinterji, a gre računati tudi s pobegom od daleč. Roglič in Evenepoel, ki imata v Kataloniji generalko za veliki obračun na dirki po Italiji, bosta v četrti etapi predvidoma sklenila tekmovalno premirje pred jutrišnjim nemara odločilnim dvobojem na strmem ciljnem vzponu na Mirador del Portell.

Evenepoel je videti za odtenek močnejši, če ne bo Roglič, ki je zaradi operacije rame in okrevanja nekoliko v zaostanku s kilometrino, dočakal najboljših nog prav jutri, ko bo zanimivo tudi na belgijski klasiki E-3. Na enodnevni preizkušnji svetovne serije bo prvič zavrtel pedala tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), za kogar je glavni spomladanski cilj vendarle drugi kolesarski spomenik sezone na dirki po Flandriji 8. aprila. Številka ena svetovnega kolesarstva pa na dirko, kjer bo lansko zmago branil Belgijec Wout van Aert (Jumbo Visma), gotovo ne prihaja le na spoznavanje znamenitih tlakovcev.

Podobna ugotovitev velja za Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki bo jutri bržkone deležen pomoči Matevža Govekarja. Kolesar iz Godoviča je sicer sezono belgijskih klasikih odprl že včeraj. Na dirki de Panne, ki je pripadla domačinu Jasperju Philipsnu (Alpecin) je, potem ko je opravil moštvene zadolžitve, sestopil s kolesa.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Primorske etape do svetovne serije

Če je smučanje po medijski odmevnosti med slovenskimi spremljevalci tekmovalnega utripa pozimi paradni šport, je na spomladanskem seznamu favoritov v zadnjih petih letih pri vrhu gotovo kolesarstvo. Ni težko uganiti, čemu pri nas tako velika navijaška privrženost disciplini, ki je v 21. stoletju pridobila globalne razsežnosti. V Tadeju Pogačarju imamo kolesarsko številko ena na svetu, ki ga zaradi njegove zmagovalne raznovrstnosti in napadalnega pristopa, skladnega s sodobnim ...

Preberi več

Najbolj brano