Tudi brez Nadala utegne Đokovića čakati španska ovira

V nedeljo se v Parizu začenja drugi letošnji turnir za veliki slam v tenisu s peščenim vrhuncem sezone na igriščih Rolanda Garrosa. Že pred včerajšnjim žrebom 127. izvedbe odprtega prvenstva Francije pa je bilo jasno, da bomo dobili novega zmagovalca med posamezniki.

Bo Novak Đoković pravo formo na peščenih igriščih ujel v 
Parizu?
Bo Novak Đoković pravo formo na peščenih igriščih ujel v Parizu? 

PARIZ > Pariško centralno igrišče, leta 2001 poimenovano po dolgoletnem predsedniku francoske teniške zveze Philippu Chatrieru, je bilo v zadnjem obdobju praviloma skrojeno po meri Rafaela Nadala. Španec ni dobil zaman naziva peščeni kralj. V preteklih 19 letih je kar 14-krat dvignil zmagovalno lovoriko, nazadnje prav lani, ko je v finalu v treh nizih odpravil Norvežana Casperja Ruuda, ki je osvojil vsega šest iger.

Nadal je, potem ko se je poškodoval že na januarskem odprtem prvenstvu Avstralije in odtlej ni več zaigral, pred tednom dni sporočil, da letos ne bo branil naslova na igriščih Rolanda Garrosa, kjer je 37-letni Španec dobil vseh 14 finalnih dvobojev in se lahko pohvali z neverjetnim skupnim razmerjem 112 zmag in le treh porazov. Dva od teh mu je prizadejal Novak Đoković. S Srbom, ki je v ponedeljek dopolnil 36 let, si delita primat po številu osvojenih največjih turnirjev. Oba jih imata po 22.

2

pariški lovoriki je doslej osvojil Novak Đoković

Peščeni sledilci

Đoković jih je najmanj - dva (2016 in 2021) - dobil prav v Parizu, a zato obstaja logična razlaga. Navsezadnje bi imel tudi najbližji zasledovalec na večni lestvici Roger Federer, pri komer se je števec ustavil pri 20, vsaj še nekaj lovorik za veliki slam, če ne bi bilo na nasprotni strani mreže Nadala, ki je Švicarja zgolj v finalih Rolanda Garrosa ugnal štirikrat. Federer je lani pri 41 letih dokončno odložil lopar v kot. V včerajšnjem žrebu pa je bil še njegov tri leta mlajši rojak Stas Wawrinka, ki je poleg Đokovića, še edini v konkurenci posameznikov z lovoriko na pariškem pesku. Osvojil jo je v svojem najboljšem obdobju, leta 2015. Nekdanja številka tri na svetu je z leti izgubil položaje in ta čas zaseda 88. mesto na teniški lestvici.

Zato pa vrhunskost ohranja Đoković, ki je na začetku leta še desetič osvojil avstralski veliki slam. Potem ko je zaradi, medtem preklicane prepovedi vstopa v ZDA posameznikom, ki se niso cepili na novi koronavirus, marca moral izpustiti masters turnirja na trdi podlagi v Indian Wellsu in Miamiju, mu je tekmovalni utrip peščenega dela sezone krojila poškodba. Tudi sicer pa so bili rezultati spremenljivi.

Novi upi

Na zadnjem mastersu v Rimu je Srb izgubil v četrtfinalu in zdrsnil na tretje mesto lestvice. Pariški žreb ga je tako uvrstil v isto polovico kot številko ena na svetu in lanskega zmagovalca v New Yorku Carlosa Alcaraza. Z 20-letnim Špancem, ki bi mu lahko pot v četrtfinalu prekrižal finalist Melbourna, Grk Stefanos Cicipas, bi se Srb ob upoštevanju papirnatih napovedi potemtakem pomeril v polfinalu. V spodnji polovici žreba je drugi nosilec in zmagovalec Rima, Daniil Medvedev. Potencialni tekmec Rusa v polfinalu je Ruud kot četrti nosilec.

Zdravstvene težave sicer niso zaobšle niti lanske pariške zmagovalke in prve igralke sveta. Iga Swiatek je morala zaradi poškodbe predati četrtfinalni dvoboj v Rimu, kjer je na koncu slavila slavila Kazahstanka Jelena Ribakina. Poljakinja je v Parizu vseeno v vlogi prve nosilke, druga je Belorusinja Arina Sabalenka, ki je januarja slavila v Avstraliji. Danes bo znano, ali bo svojo predstavnico v posamični konkurenci imela tudi Slovenija. Polfinalistka na igriščih Rolanda Garrosa 2021 Tamara Zidanšek se bo kot četrta nosilka kvalifikacij in ta čas 110. na računalniški lestvici za uvrstitev v glavni žreb pomerila s 131. igralko sveta, Španko Aliono Bolsovo Zadoinov.