Triatlonci so spet zasedli Istro

Tretji triatlon I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria se bo pričel v nedeljo ob 9. uri na koprski mestni plaži. Kljub številnim dodatnim zapletom zaradi pandemije novega koronavirusa se vseeno obeta množična mednarodna udeležba z 850 tekmovalci iz 43 držav.

Triatlon bo v nedeljo ob 9. uri odprla plavalna preizkušnja. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Triatlon bo v nedeljo ob 9. uri odprla plavalna preizkušnja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Že na pričetku tedna so se mimoidoči na koprski mestni promenadi in na glavnem pomolu začeli spraševati, kaj pomenijo kupi kovinskih ograj, ki so jih začeli postavljati naokrog. Zaradi lanske odpovedi je namreč marsikdo že pozabil, da je tretji vikend v septembru rezerviran za eno večjih mednarodnih športnih prireditev v državi - triatlon Ironman 70.3 Slovenska Istra. Tudi letos je bilo vse do zadnjega nekaj negotovosti, ali bo zahtevna preizkušnja sploh izvedljiva, a se je na koncu dobro razpletlo. Tekmovalce tako v nedeljo čaka 1900 metrov plavanja od Ukmarjevega trga v Kopru do Žusterne in nazaj. Sledila bo razgibana 90-kilometrska kolesarska trasa, ki bo triatlonce vodila tudi čez Italijo in koprsko zaledje, za zaključek pa bodo morali tekmovalci preteči še dobrih 21 kilometrov iz Kopra mimo Škocjanskega zatoka ter do Izole in nazaj v Koper.

Organizatorji so sicer že pred več meseci zavihali rokave in pričeli priprave na prestižni dogodek, vendar na nenehno spreminjajoče se zdravstveno preventivne omejitve športnih prireditev niso mogli vplivati. Na koncu se je vse razpletlo pozitivno. Sicer bo udeležba tokrat okrnjena, na drugi izvedbi Ironmana je na primer skupno sodelovalo več kot 1500 športnikov, vseeno pa tudi letošnja prisotnost 850 tekmovalcev predstavlja lep organizacijski uspeh.

850 tekmovalcev iz 43 držav bo tekmovalo na istrskem triatlonu

“Močno smo si želeli izpeljati ta triatlon, zaradi naših partnerjev, pokroviteljev, občin gostiteljic in zaradi tekmovalcev. Prvi dve leti smo bili od Ironmana ocenjeni med top 10 med vsemi različnimi preizkušnjami, ki jih franšiza pripravlja po svetu, zato smo imeli še dodatno motivacijo. Dogodek je pomemben za vse štiri obmorske občine, za promocijo Slovenije in tudi zato, ker se približno 30 odstotkov tekmovalcev vrača, tekmovalci iz tujine pa vedno pridejo s spremljevalci, ali kar z družinami in tu preživijo več dni,” je povedal Milan Eržen, glavni direktor prireditve. Covid-19 je namreč od lanskega globalnega izbruha nedvomno zapletel življenje prav vsem in tako so se morali tudi prireditelji triatlona letos dodatno posvetiti aktualnim zdravstveno-preventivnim PCT protokolom za vse udeležence.

Organizatorji poudarjajo pomen tega mednarodnega dogodka za slovensko turistično gospodarstvo in promocijo Istre. Vzporedno s tekmovalnim delom triatlona na primer tokrat poteka kulinarični vikend, kjer 14 vrhunskih lokalnih restavracij gostom ponuja posebne Ironman menije s primorskimi specialitetami. Za tekmovalni uvod v triatlon bodo že jutri v Izoli poskrbeli otroci, ki se bodo od 16. ure dalje na Sončnem nabrežju udeležili tekaške preizkušnje Ironkids.


Najbolj brano