Tolminski nogometaši bodo napadali brez prvega strelca

Nogometno jesen so pri tolminskem tretjeligašu pospremili z mešanimi občutki. Slabši rezultatski niz jih je oddaljil od vrha, zato spomladi ne bodo preveč pogledovali proti lestvici, na kateri zasedajo šesto mesto.

Tolminski nogometaši (v rdeče-črnih dresih) bodo spomladi poskušali še bolj strniti obrambne vrste.  Foto: Primož Brecelj
Tolminski nogometaši (v rdeče-črnih dresih) bodo spomladi poskušali še bolj strniti obrambne vrste.  Foto: Primož Brecelj

TOLMIN > Trener Jan Kragelj pravi, da bo vsaka tekma svojevrstni izziv. Tudi zato, ker se bodo vsaj v uvodnih spomladanskih krogih Tolminci morali znajti brez najboljšega strelca. Grega Debenjak je v prvem delu sezone zabil 14 zadetkov. Več jih je v tretji SNL zahod le Aleksander Đokić, ki si je z 20 goli praktično že jeseni zagotovil strelski primat. Debenjak ga bržkone ne bo mogel ogroziti, po operaciji rame se bo moštvenim treningom pridružil predvidoma sredi marca, ko bo na sporedu prvi spomladanski krog.

Na dlani je, da bo Debenjak moral preskočiti težko pričakovano napadalno soočenje z Đokićem 21. marca, ko na tolminsko Brajdo pride Svoboda. Teden dni prej pa bodo posoški nogometaši pomlad odprli z gostovanjem v prestolnici. Pri Iliriji je sicer prišlo do rošade na klopi. Ljubljančanov ne bo več vodil nekdanji trener Tolmina Borut Jermol, zato pa so pri Iliriji okrepili igralske vrste.

Sicer pa Kragelj o tekmecih (še) ne razmišlja. V pripravljalnem obdobju se bo moral najprej pozabavati z iskanjem rešitev za tolminsko rabo. V ospredju je seveda vprašanje, kdo bo nadomestil strelski učinek Debenjaka, ki je jeseni prispeval dve tretjini tolminskih zadetkov. Tovrstnih napadalcev v tretji ligi ni na pretek, po prihodu povratnika iz Brd, hitronogega Matica Peršeta, in ob predvidoma večjem igralnem prispevku Tineta Kravanje, ki je jeseni na zelenici prebil le slabih 300 minut, bi lahko tudi Debenjakove veščine prišle še bolj do izraza.

Tako pa bo moral Kragelj povleči kakšnega novega asa iz rokava ali pa se v igri prilagoditi spremenjenim okoliščinam. Zaključek jeseni je morda že nakazal smer, ki je Tolmincem prinesla vzpon na lestvici. Posoški nogometaši so na zadnjih šestih tekmah prejeli tri gole, na prvih osmih dvobojih pa so jim tekmeci zabijali v povprečju dva zadetka na tekmo. “Želimo nadaljevati tam, kjer smo jeseni končali. Pridobili smo stabilnost in stanovitnost, ki ju velja spomladi še nadgraditi,” je povedal Kragelj.

K še večjemu ravnotežju v igri bi lahko v zvezni vrsti prispeval drugi povratnik, Nejc Kolman, ki mu (mednarodnih) izkušenj ne manjka. Tretji spomladanski novinec je Blaž Kanalec, ki ima sicer še pol leta status mladinca, a se je pozimi priključil domačemu članskemu pogonu. Jaka Lapanja bo spomladi kot posojen nogometaš branil barve Žirov.


Najbolj brano