Tokić že v glavnem žrebu

Danes se bo začelo z lanskega na letošnje leto zaradi covida-19 preloženo evropsko namiznoteniško prvenstvo (EP) za posameznike in dvojice. Steber Slovenije ostaja novogoriški olimpijec Bojan Tokić, ki je v dolgi karieri že osvojil tudi posamično odličje.

Slovenska reprezentanca je včeraj že spoznala dvorano v 
Varšavi. Foto: Miha Štamcar
Slovenska reprezentanca je včeraj že spoznala dvorano v Varšavi. Foto: Miha Štamcar

VARŠAVA > Glavni adut Slovenije bo moška reprezentanca. Njeno jedro je pred štirimi leti na ekipnem EP že osvojilo bronasto odličje. Eno odličje je tudi letošnji cilj Slovencev, ki jih vodi Andreja Ojsteršek Urh. Novogoričan Bojan Tokić, Hrastničan Darko Jorgić in Logatčan Deni Kožul imajo že bogate mednarodne izkušnje. Iz odlične zasedbe izpred štirih let manjka le Prekmurec Jan Žibrat, ki je končal z reprezentančnimi nastopi. Namesto njega bo izkušnje nabiral mladi član novomeške Krke Peter Hribar.

Prvi slovenski adut - tudi za posamično odličje - je osmi igralec evropske lestvice, Darko Jorgić, drugi pa 27. na lestvici, Bojan Tokić, za katerim so že izkušnje treh olimpijskih iger. Oba bosta zaradi svojega visokega položaja med 106 udeleženci moškega turnirja danes še prosta, Kožul in Hribar pa se bosta že potila v kvalifikacijah. Evropski naslov brani Nemec Timo Boll, tretji na evropski lestvici. Pred njim sta Šved Mattias Falck in Nemec Dimitrij Ovtcharov.

Tokić bo pri 40 letih s svojimi bogatimi izkušnjami in uspehi (pred desetletjem je bi na EP tretji posamično in v dvojicah) v moralno, strokovno in tekmovalno oporo mlajših kolegom, s katerimi bo tekmoval tudi na ekipnem delu olimpijskih iger. Letos je sicer začel z delom belgijskega moškega selektorja, a pri tem vihti tudi lopar in ostaja brezkompromisen: “Z belgijsko reprezentanco smo proti Nemcem odigrali pripravljalno tekmo in jih premagali. Sam sem bil boljši od Patricka Franziske, ki je 15. igralec sveta. To me navdaja z optimizmom. V Varšavo nismo odšli le na priprave za Tokio. Na Poljsko smo odšli zmagovat.”

Vsi naši fantje bodo igrali tudi v moških dvojicah. Kar visoko bi se lahko povzpela dvojica Tokić - Kožul. Prva tekmeca Slovencev Moldavec Andrej Putunicu in Srb Dimitrije Levajac sta nižje na evropski lestvici.

V slovenski ženski reprezentanci, kjer ni primorskega zastopstva, je prišlo do menjave generacij. Cilji so nižji kot pri moških. Od Katarine Stražar in Ane Tofant, ki že imata nekaj mednarodnih izkušenj, lahko pričakujemo kakšno zmago, novinka Lara Opeka pa bo predvsem nabirala izkušnje.

Slovenska reprezentanca bo imela tudi dve mešani dvojici. Kožul in Stražarjeva bosta v prvem krogu prosta, Hribar in Opeka pa bosta imela visoko oviro v portugalski dvojici Diogo Carvalho in Leila Oliveira.


Najbolj brano