Tina Šutej na EP zanesljivo v finale skoka s palico

Slovenska atletinja Tina Šutej se je na evropskem prvenstvu v Münchnu s 4,50 m zanesljivo uvrstila v finale v skoku s palico, ki bo v sredo ob 20. uri. Šutejeva je prva po prijavljenih izidih sezone in je tudi kvalifikacije končala na prvem mestu.

Tina Šutej: “Želja je medalja, to je moj cilj in brez nje bi bila zelo 
razočarana” Foto: Xinhua/STA
Tina Šutej: “Želja je medalja, to je moj cilj in brez nje bi bila zelo razočarana” Foto: Xinhua/STA

MÜNCHEN > Tina Šutej je izpustila prvi višini na 4,10 in 4,25 m, potem je 4,40 zmogla prvič in si še z nekaj tekmicami delila prvo mesto. Letvico so nato postavili na 4,50 m; tudi to višino je gladko preskočila in ostala na čelu.

"Želja je medalja, to je moj cilj in brez nje bi bila zelo razočarana," je kratko napovedala slovenska rekorderka.

"Današnje kvalifikacije so se zame zelo dobro iztekle, tak je bil tudi načrt, ki sem ga dobro izpolnila. Že na ogrevanju sem se dobro počutila in imela dobre skoke. To sem potem nadaljevala v kvalifikacijah. Skoka sta bila suverena in zelo dobra. Danes sem zelo dobro tekla v zaletu in potem se je to poznalo tudi pri energiji med skokom," je kvalifikacije strnila Šutejeva.

Avtomatična kvalifikacijska norma za finale najboljše dvanajsterice je bila 4,55 m, kar je krepko pod dosežki, ki jih je nizala slovenska rekorderka v zadnjih letih. Toda na tej višini tekmovalkam ni bilo treba več skakati, ker so bile finalistke znane že prej.

"Bila sem osredotočena na tekmo, tudi na to, da bi skakala 4,55 m. Le devet nas je skočilo 4,50 m in potem so določili še preostale z izidi na nižji višini. Podlaga je malo mehkejša, kar je dobro za mojo bolečo tetivo, s katero pa danes nisem imela veliko težav. Na ogrevanju je bil zelo dober veter v hrbet, v kvalifikacijah pa ne več. Sama sem dobila na 4,40 m sunek v palico, ampak povsem na koncu in sem imela dovolj energije, da sem naredila normalen skok."

Šutejeva, prejšnji mesec v Eugenu na svetovnem prvenstvu je bila s četrtim mestom najboljša Evropejka, ima najboljši izid sezone med udeleženkami prvenstva. Lani je nekdanja mladinska svetovna podprvakinja s srebrom na dvoranskem EP osvojila svoje prvo člansko odličje na velikih tekmah, letos je bila bronasta v Beogradu na dvoranskem SP, lani pa je bila še peta na olimpijskih igrah v Tokiu.


Najbolj brano