Teniške igralke tudi prihodnje leto na Primorskem, Đoković še čaka

Medtem ko saga, povezana z Novakom Đokovićem, ki že drugi teden zaseda naslovnice ne le športnih medijev, še ni dobila epiloga, je dogajanje pestro tudi znotraj teniških okvirov. Dolgo vroče poletje z loparjem in rumeno žogico se znova obeta tudi v Portorožu.

Tamara Zidanšek (v rumeno-črni opravi) bo v Melbournu 29. 
nosilka med posameznicami, v dvojicah pa ima visoke cilje 
Koprčanka Andreja Klepač (pri mreži) s Hrvatico Darijo Jurak.    Foto: Matic Klansek Velej / Sportida
Tamara Zidanšek (v rumeno-črni opravi) bo v Melbournu 29. nosilka med posameznicami, v dvojicah pa ima visoke cilje Koprčanka Andreja Klepač (pri mreži) s Hrvatico Darijo Jurak.  Foto: Matic Klansek Velej / Sportida

MELBOURNE, LJUBLJANA > S podaljšanjem pokroviteljstva z Zavarovalnico Sava je jasno, da bo Teniška zveza Slovenije vsaj še tri leta v Portorožu organizirala turnir WTA. Za naslednji dve je predviden turnir z nagradnim skladom 125.000 dolarjev, a ga bodo tako kot lani po vsej verjetnosti lahko nadgradili na WTA 250. “Pogovori v tej smeri že tečejo. Imamo ustna zagotovila, da bomo med prvimi, ki bodo dobili možnost za dvig nagradnega sklada. To je pomembno tudi zaradi nastopa slovenskih igralk, ki jim turnir WTA 125 glede na uvrstitve na lestvici WTA ne predstavlja dovolj velikega izziva,” je povedal direktor Tenisa Slovenija Gregor Krušič.

To pomeni, da bi letos v Portorožu spet lahko spremljali nastope Tamare Zidanšek, ki je lani svetovno teniško javnost opozorila nase z uvrstitvijo v polfinale odprtega prvenstva Francije na pariškem pesku. Zidanškova se je septembra na domačih tleh po porazu z rojakinjo Kajo Juvan poslovila v četrtfinalu, včeraj pa je na WTA turnirju le dočakala svojo prvo uvrstitev v polfinale na trdi podlagi. Za preboj med četverico je s 7:6(4) in 7:6(7) premagala Lauren Davis. V polfinalu jo čaka še ena Američanka Alison Riske.

Za naslednji dve leti je v Portorožu predviden turnir z nagradnim skladom 125.000 dolarjev, a ga bodo tako kot lani po vsej verjetnosti lahko nadgradili na WTA 250.

Najboljša slovenska teniška igralka, ki ta čas zaseda 31. mesto na svetu, je sicer včeraj izvedela tudi za tekmico na odprtem prvenstvu Avstralije, ki se bo v Melbournu pričelo v ponedeljek. Za uvod se bo 24-letna Zidanškova, ki bo na prvem letošnjem turnirju za veliki slam 29. nosilka, pomerila s 66. igralko sveta Nizozemko Arantxo Rus. Druga slovenska predstavnica v posamični konkurenci Kaja Juvan se bo soočila z 81. igralko sveta, Maryno Zanevsko, ki ima belgijsko državljanstvo.

Po izpadu Blaža Role v kvalifikacijah Slovenija ne bo imela svojega predstavnika med posamezniki. Najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene, ki je zaradi posledic novega koronavirusa preteklo sezono sklenil predčasno, bo tudi novo začel z zamikom. Včeraj je ob predstavitvi portoroškega turnirja napovedal, da se bo na teniška igrišča vrnil na začetku marca v topli Kaliforniji, na turnirju v Indian Wellsu.

Vroče je tudi Avstraliji, kjer temperaturo še vedno dviguje številka ena svetovnega tenisa, Novak Đoković. Odločitev avstralske vlade o njegovem nastopu v Melbournu se zamika. Včeraj je branilec naslova kot prvi nosilec bil v žrebu, ki mu je za uvod namenil srbskega rojaka Miomirja Kecmanovića. Pri posameznicah se bo branilka naslova v Melbournu, kjer bodo tribune na prvem letošnjem velikem slamu lahko zasedene 50-odstotno, Japonka Naomi Osaka, pomerila s Kolumbijko Camilo Osorio.


Najbolj brano