Telesna teža največji razlog za slovo Bora Pavlovčiča

Bor Pavlovčič, ki je v sredo odprl preizkus letalnice bratov Gorišek na finalu svetovnega pokala v Planici, se je pri 24 letih odločil za konec kariere. Kot je povedal, je edini razlog za slovo od skokov težava pri vzdrževanje nizke telesne teže. Vseeno si je Mojstrančan še pustil vrata odprta, če bi se kdaj želel vrniti k smučarskim skokom.

Brez dlake na jeziku je Bor Pavlovčič razkril, da je v času, ko je bil 
najbolj uspešen v svetovnem pokalu, do primerne telesne teže 
lahko prišel le s stradanjem: "To pa ni pravo življenje, če moraš 
stradati. Na ta način niti nočem skakati." Foto: arhiv OKS
Brez dlake na jeziku je Bor Pavlovčič razkril, da je v času, ko je bil najbolj uspešen v svetovnem pokalu, do primerne telesne teže lahko prišel le s stradanjem: "To pa ni pravo življenje, če moraš stradati. Na ta način niti nočem skakati." Foto: arhiv OKS

PLANICA > V smučarskih skokih je eden od pomembnih dejavnikov za dobre nastope vzdrževanje nizke telesne teže, s čimer je imel Pavlovčič vrsto let velike težave.

“Sem med višjimi skakalci in morda še težje nadzorujem vse skupaj”

"Največji razlog za konec kariere je telesna teža. Skoki so namreč šport, v katerem moramo imeti skakalci ekstremno nizko težo. Poleg tega sem med višjimi skakalci in morda še težje nadzorujem vse skupaj," je bil z novinarji odkrit Pavlovčič.

"Težave s telesno težo sem imel vse od leta 2016, ampak vsako leto sem doživljal vzpone in padce. Zadnji dve leti pa so bile težave z vzdrževanjem primerne teže tako velike, da skoki niso bili na ravni, kot bi si jo želel. Še blizu te ravni niso bili," je pojasnil.

"Težko je bilo sprejeti odločitev o koncu, ker sam pri sebi vem, da sem še vedno sposoben skakati na najvišji ravni, kadar sem telesno zelo dobro pripravljen. Ker vem, da imam prave občutke, lahko dobro delam tehniko. Od skokov grem stran s kančkom dvoma."

Do primerne telesne teže je lahko prišel le s stradanjem

Kot je dodal, je šlo v zadnjem času bolj kot ne za mučenje, ki se mu je odločil narediti konec, saj ni našel prave rešitve: "Odločil sem se, da se umaknem in grem novim zmagam naproti. Sicer si ne zapiram vrat, možnosti za vrnitev si puščam odprte, če najdem način, kako na zdrav način ohranjati nizko telesno težo. Če pa bodo šle želje in kilogrami v drugo smer, pa je to to."

Brez dlake na jeziku je razkril, da je v času, ko je bil najbolj uspešen v svetovnem pokalu, do primerne telesne teže lahko prišel le s stradanjem: "To pa ni pravo življenje, če moraš stradati. Na ta način niti nočem skakati."

Tako je imel Pavlovčič zadnji uradni nastop pred Planico na tekmi pokala Fis v Szczyrku sredi februarja, kjer je tudi dozorela odločitev o koncu kariere.

Njegova najuspešnejša sezona v svetovnem pokalu je bila leta 2021, ko je osvojil drugo in tretje mesto v Klingenthalu ter tretje mesto iz Planice istega leta, četrto mesto v Willingenu, peti je bil v Zakopanah.

Še pred poletjem bo končal višjo šolo za turizem na Bledu

Leta 2016 in 2017 je bil z ekipo mladinski svetovni prvak, leta 2016 je zmagal tudi v Lillehammerju na olimpijskih igrah mladih tako v posamični kot ekipni konkurenci. Na svetovnem prvenstvu v poletih pa je bil z ekipo četrti.

Za zdaj še ne ve, kaj bo počel v bodoče, povedal je, da se izobražuje tudi na drugih področjih, še pred poletjem bo končal tudi višjo šolo za turizem na Bledu. "Najprej bo zdaj čas za stvari, ki sem jih zapostavljal. Da sploh ugotovim, kaj me v življenju zanima poleg skokov. Prej so bili namreč skoki številka 1 v mojem življenju."


Najbolj brano