Tadej Pogačar je pokazal pot do zasuka

Svete Višarje bodo okronale zmagovalca Gira 2023, ki bo v nedeljo paradiral po rimskih ulicah. Gorski kronometer bo v rožnati majici vodilnega jutri začel Geraint Thomas, ki mu je Primož Roglič danes na kraljevski etapi 106. kolesarske dirke po Italiji odščipnil tri sekunde.

 Geraint Thomas  je v rožnati majici vodilnega tudi danes  kljuboval 
pospeškom Primoža Rogliča.    Foto: Profimedia
Geraint Thomas je v rožnati majici vodilnega tudi danes kljuboval pospeškom Primoža Rogliča.  Foto: Profimedia

CORTINA D'AMPEZZO > Kaj pomeni 26 sekund razlike v skupnem seštevku pred 18,6 kilometra dolgo posamično vožnjo na čas, se sprašujejo slovenski privrženci, ki so se danes v velikem številu zbrali na dolomitskih vzponih in še posebej na pobočjih ciljnega klanca, speljanega do najvišje točke letošnjega Gira, 2304 metre visokih treh vrhov Lavareda. Odgovor bo po ravninskem uvodu iz Trbiža in menjavi kolesa dalo sedem kilometrov peklenskega vzpona do Svetih Višarij, kjer jutri pričakujejo 15.000 kolesarskih romarjev.

Prevladovali bodo slovenski privrženci, ki bodo seveda stiskali pesti, da Primožu Rogliču uspe veliki met, potem ko ob dragoceni pomoči sicer zdesetkanega Ineosa Geraint Thomas v boju mož na moža doslej ni kazal znamenj šibkosti. Danes mu je slovenski as v ciljnem protinapadu sicer odščipnil tri sekunde, vendar je bil Britanec na strmih odsekih zaključnega vzpona dovolj močan, da je najprej odgovoril na Rogličev napad in potem tudi sam pritisnil na pedala. Tretji v skupnem seštevku, Portugalec Joao Almeida, je izgubil nekaj dodatnega časa, Roglič pa je še našel dovolj moči, da je v zadnjih metrih ujel in prehitel Thomasa.

“Naposled sem lahko zadovoljen, tudi taktično smo dobro izpeljali etapo. Res pa je, da moramo pridobiti še kar nekaj sekund,” je povedal Roglič po razpletu 19. etape, v kateri je zmagoviti pobeg uspel Kolumbijcu Santiagu Buitragu. Sicer pa nikoli ne reci nikoli. Pred tremi leti je Tadej Pogačar rumeno majico vodilnega na Touru Rogliču nenadejano speljal prav na gorskem kronometru predzadnje etape.

Rezultati

Dirka po Italiji, 19. etapa (Longarone-Tre Cime di Lavaredo, 183km): 1. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious) 5:28:07, 2. Derek Gee (Kan/Israel-Premier Tech) + 0:51, 3. Magnus Cort (Dan/EF), 4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) oba 1:46, 5. Geraint Thomas (VBr/Ineos) 1:49, 6. Joao Almeida (Por/UAE Emirates), 7. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Vicorious) oba +2:09; skupno - 1. G. Thomas 81:55:47, 2. P. Roglič + 0:26, 3. J. Almeida 0:59, 4. D. Caruso 4:11, 5. Eddie Dunbar (Irs/Jayco-AIUla) 4:53.


Najbolj brano