Sveta gora za zmagovalca Toura

Ne le Giro, ki se začenja jutri v Torinu, tudi kolesarska dirka po Sloveniji bo imela primorski pečat. Včeraj so razkrili podrobnosti trase, ki je potrdila neuradne informacije. Start kraljevske etape bo 12. junija v Ajdovščini, cilj pa na Sveti gori, kjer bo bržkone padla odločitev o skupnem zmagovalcu petdnevne preizkušnje.

Leta 2006 sta se na Sveti gori za zmago na dirki po Sloveniji udarila Tomaž Nose (desno) in Jure Golčer, ki so ga spet zasrbeli prsti. Foto: Boštjan Bensa
Leta 2006 sta se na Sveti gori za zmago na dirki po Sloveniji udarila Tomaž Nose (desno) in Jure Golčer, ki so ga spet zasrbeli prsti. Foto: Boštjan Bensa

LJUBLJANA > Eno vprašanje je včeraj vendarle obviselo v zraku. Bo na startu 9. junija v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju tudi Tadej Pogačar? Eden najmlajših zmagovalcev dirke po Franciji se je po zmagi na enodnevni klasiki Liege-Bastogne-Liege zavil v molk in pustil prosto pot domišljiji. Namigi pa vendarle govorijo v prid temu, da bo 22-letnik kapetan ekipe UAE Emirates na domači pentlji.

Pogačar bi tako zaznamoval slovenski teden, ki ga bo zaokrožilo državno prvenstvo v Kopru, kjer bo branil naslov v vožnji na čas. Oba dogodka bosta po tekmovalnem premoru in višinskih pripravah svojevrstni generalki pred dirko po Franciji. Rumena majica je v etapnih dirkah najvišje kolesarsko priznanje, a svoji zbirki si Pogačar prej ali slej gotovo želi dodati tudi zeleno kot simbol primata na domači pentlji. V preteklih 26 izvedbah se je zvrstila kopica slovenskih zmagovalcev, v letih 2015 in 2018 tudi Primož Roglič, ki bo spet tekmoval šele na Touru, 26. junija.

Dirka po Sloveniji

>9. junij, 1. etapa: Ptuj - Rogaška Slatina (151,5 km);

>10. junij, 2. etapa: Žalec - Celje (147 km);

> 11. junij, 3. etapa: Brežice - Krško (165,8 km);

> 12. junij, 4. etapa: Ajdovščina - Nova Gorica (164,1 km);

>13. junij, 5. etapa: Ljubljana - Novo mesto (175,3 km).

Lani je prirediteljem načrte prekrižala epidemija novega koronavirusa, kot zadnji pa je zeleno majico oblekel Italijan Diego Ulissi, ki mu je do skupne zmage pomagal prav Pogačar. Tudi pred dvema letoma se je dirka razpletala na Primorskem. Etapna cilja sta bila v Idriji in Ajdovščini, ki je gostila tudi zaključek kraljevske etape s startom v Novi Gorici. Tokrat bosta obe mesti izmenjali vlogi. Start bo v Ajdovščini, cilj pa nad Novo Gorico.

Predmejo bo nadomestila Sveta gora, a z bistveno razliko, da je tokrat na sporedu ciljni vzpon, ki sodi v kategorijo kratkih, a nič kaj sladkih. Nekaj odsekov je res brutalno strmih, ne gre pa odmisliti, da se bodo kolesarji še prej “za ogrevanje” mimo Kromberškega gradu dvakrat povzpeli na Ravnico. Tudi sicer bo na trasi 4. etape, ki bo karavano popeljala iz Vipavske doline proti Krasu do Nove Gorice in nato naprej po soški cesti z odcepom v Brda, precej vzpenjanja, a tudi spuščanja. Kolesarji bodo pri tem premagali 2900 metrov višinske razlike, tudi sicer pa je celotna trasa dirke zelo razgibana.

Nemara bo že zaključek druge etape z vzponom na Celjski grad izluščil kandidate za skupno zmago. Uvodna in zadnja etapa bosta predvidoma postregli s sprinterskim razpletom, ki pa ni samoumeven. Luka Mezgec si je podčrtal tudi 3. etapo, kjer bi trasa lahko pošteno razredčila glavnino. BikeExchange bo ena od štirih ekip svetovne serije na startu. Slovenski pridih bosta z izjemo Astane predvidoma imeli še Pogačarjev UAE Emirates in Bahrain Victorious, morda z Mikelom Lando, gotovo pa z Janom Tratnikom. Idrijčan bo sicer jutri ob Mateju Mohoriču tvoril slovensko navezo na uvodnem kronometru Gira, ki bo 23. maja obiskal Brda in Novo Gorico.

Slovensko zastopstvo na domači pentlji, ki je bila umeščena v drugi jakostni razred, bo seveda precej številčnejše. Nastopili bosta tudi dve ekipi tretjega kolesarskega razreda, Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic. V slovenski reprezentanci pa bo vrtel pedala klubski paket, v katerega bo svoj delež prispeval tudi novogoriški mebloJOGI Pro-concrete.


Najbolj brano