Švedski Kristianstad je favorit

Rokometašice ajdovskega Mlinotesta bodo danes in jutri ob 20. uri v ajdovski dvorani Police odigrale obe tekmi drugega kroga pokala evropske rokometne zveze s švedskim Kristianstadom, ki je bil doslej na evropskem prizorišču uspešnejši.

Takole je bilo pred petimi leti na evropski tekmi v Ajdovščini, kjer 
se je s poljskim Elblagom za Mlinotest dobro kosala Teja Ferfolja. Foto: Igor Mušič
Takole je bilo pred petimi leti na evropski tekmi v Ajdovščini, kjer se je s poljskim Elblagom za Mlinotest dobro kosala Teja Ferfolja. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Po petih letih premora bodo ajdovske rokometašice spet merile moči na evropskem prizorišču. Mlinotest je v evropskih tekmovanjih doslej prišel do osmine finala, tokratni tekmec, švedski Kristianstad, pa se je pred dvema letoma veselil uvrstitve v polfinale pokala EHF. V lanskem prvenstvu je v 12-članski švedski prvi ligi zasedel peto mesto. V tekočem prvenstvu so na Švedskem rokometašice odigrale le dva kroga. Današnje gostje Ajdovk z zmago in porazom zasedajo sedmo mesto - tik za bolj znanim Savehofom, s katerim je pred dvema letoma v ligi prvakinj igral naš Krim.

Mlinotest po štirih krogih slovenskega prvenstva trdno brani lansko drugo mesto. Na nedeljski reprezentančni tekmi z evropskimi prvakinjami Norvežankami se je med strelke v slovenski reprezentanci vpisala Ajdovka Nena Černigoj, v postavi pa je bila tudi kapetanka Nuša Fegic, ki pred današnjo tekmo razmišlja takole: “Želja po dokazovanju je velika. Na evropsko tekmovanje smo se pripravljale že od vstopa v sezono. Imamo video posnetke tekmic. Pripravljamo se na vsako švedsko igralko posebej. Kristianstad je na papirju favorit, a bodo morale Švedinje svoj status dokazati na našem parketu - upam, da pred številnimi našimi navijači. Gotovo bo prvi pogoj za naš dober rezultat čvrsta obramba, po tem pa hiter prehod v napad s čim manj napakami. Le tako bomo lahko držale korak s tekmicami in iskale pot do uspeha.”

Vstopnice

Danes bo za vstopnico za eno tekmo treba odšteti deset evrov, paket za obe tekmi stane 18 evrov. Otroci do 12 let si bodo lahko tekmi ogledali brezplačno.

Izreden pomen prve tekme

Za ajdovski klub pomeni občutno denarno olajšanje dogovor s Švedi, ki so pristali na to, da obe tekmi odigrajo v Ajdovščini, kjer bo Kristianstad nastanjen v hotelu Gold Club. Za Mlinotest bo izredno pomemben že rezultat prve tekme, na kateri so ajdovske rokometašice uradno gostje, poudarja tehnični vodja kluba Deni Stibilj: “Zaradi treh poškodb nimamo optimalnega izbora za rotacijo igralk na dveh tekmah zapored v dveh dneh. Zato bo treba kar največ narediti že v četrtek, da spravimo Švedinje morda v stisko in da na petkovo tekmo privabimo na tribune še več gledalcev. Švedinje so sicer fizično močnejše in vajene igrati več izenačenih tekem v zahtevnejši ligi, a ocenjujemo, da gre za tekmeca, s katerim bi se ob naši maksimalni zbranosti dalo uspešno igrati. To želimo pred občinstvom dokazati. Ob izpolnjevanju pogoja PCT lahko povsem napolnimo dvorano Police. Vstopnice so še na voljo, dekleta pa si z rezultati v zadnjih treh sezonah, ko so trdno druga v Sloveniji, podporo zaslužijo.”

Z igranjem v evropskih pokalih sedanja generacija Ajdovk skoraj nima izkušenj, veliko pa jih je, tudi med igranjem v Švici in Grčiji, nabrala Teja Ferfolja. Veliko je pričakovati od obeh aktualnih reprezentantk in od Črnogorke Sladjane Perazić, za katero so izkušnje iz španske, srbske in italijanske lige. Ajdovski trener Jan Žbogar je na evropskem prizorišču novinec, na premieri pa ne bo mogel računati na poškodovani Nino Kovšca in Majo Grmek, šele pred kratkim pa je okrevala Veronika Leški.


Najbolj brano