Slovenski dan v Baskiji

Na dirki po Baskiji smo danes pospremili še eno poglavje kolesarskega obračuna Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki je dobil tretjo etapo in se vodilnemu rojaku v skupnem seštevku približal na 20 sekund.

Tadej Pogačar  se je danes razveselil etapne zmage na dirki po 
Baskiji.
Tadej Pogačar se je danes razveselil etapne zmage na dirki po Baskiji. 

VITORIA > Etapa, ki jo je zaznamoval dolg beg sedmerice, se je razplamtela v sklepnem, le tri kilometre dolgem, a strmem vzponu, kjer sta za ognjemet poskrbela slovenska kolesarja. V igri je bila etapna zmaga, a tudi rumena majica vodilnega v skupnem seštevku, ki jo je ubranil Primož Roglič, Tadej Pogačar pa mu je tudi danes odščipnil štiri odbitne sekunde.

“Zadovoljen sem z etapo in formo nasploh. Res škoda, da nismo vzeli še etapne zmage, a je bil Tadej močnejši,” je v cilju povedal Roglič. Kdo lahko v Baskiji sploh ustavi slovenska matadorja? V kolesarstvu smo se morali že večkrat ugrizniti v jezik, ko smo prehitevali dogodke, a po videnem premoreta v klanec Pogačar in Roglič prestavo več od tekmecev in ju lahko ustavi le višja sila. Danes sta razkrila svojo (pre)moč in se igrala elastike s tekmeci. Ko ju je na nekoliko položnejših delih ciljnega vzpona peščica najbližjih zasledovalcev ujela, sta spet pospešila. Enkrat Pogačar, drugič Roglič, tretjič spet Pogačar, ki je imel seveda največji interes, da nadomesti zamujeno iz uvodne vožnje na čas.

V tretje gre rado, bržkone razmišlja zmagovalec dirk po Združenih arabskih emiratih in Od Tirenskega do Jadranskega morja. Če bi Pogačarju v Baskiji uspelo osvojiti še tretjo preizkušnjo svetovne serije, bi podaljšal svoj zmagovit niz v letu 2021. Je pa na naštetih enotedenskih dirkah že dobil vsaj po eno etapo in pri 22 letih še oplemenitil svoje kolesarsko spričevalo, v katerem bi utegnilo sčasoma zmanjkati prostora za izjemne dosežke. “Ko sem nazadnje dirkal v Baskiji pred dvema letoma, sem se želel vrniti in zmagati. Tukajšnje dirkanje mi je zelo všeč, navijači so izjemni,” je povedal Pogačar.

Roglič? Svoje je opravil v kronometru, zdaj mora “le” nadzorovati položaj, kar pa v hriboviti trasi ne bo preprosto. Jumbo Visma je namreč v Baskijo poslala drugo ekipo oziroma mlajšo zasedbo. V moštvu praktično ni nobenega od kolesarjev, ki bodo predvidoma pomagali Rogliču na dirki po Franciji. Za zdaj se je slovenski kapetan dobro znašel, čeprav, ko se dirka lomi, ne more računati na številčno podporo moštvenih kolegov. Ima pa v Dancu Jonasu Vingegaardu kar solidno desno roko, ki nekoliko spominja na vlogo Američana Seppa Kussa na tritedenskih dirkah. Poimensko je Pogačarjeva ekipa, v kateri je tudi Jan Polanc, gotovo močnejša in bolj usposobljena za hribovite terene v Baskiji.

Za Rogliča pa je vendarle najpomembnejše, da ga moštveni kolegi obvarujejo pred morebitnimi nevšečnostmi, ki so ga stale skupne zmage v sklepni etapi dirke Pariz-Nica.

Tudi v Baskiji bo zadnja etapa v soboto odločilna, ker bo kraljevska. Upati je le, da ne bodo razpleta krojile kakšne nepredvidljive okoliščine na cesti. Jutri in v petek bi lahko na svoj račun prišli ubežniki, vendar majhne razlike v skupnem seštevku ne dopuščajo sproščenosti.


Najbolj brano