Stadionski krog je hiter

Z atletskim mitingom Tolmin 2019, ki so ga pripravili ob 50-letnici Atletskega društva Posočje, je nova atletska steza v Športnem parku Brajda izvrstno prestala prvo veliko tekmovalno preizkušnjo. Odlični rezultati 220 tekmovalcev - od otrok do članov - so razkrili, da je hitra.

Ravninski del atletske steze  ima po prenovi osem prog. Foto: Neva Blazetič
Ravninski del atletske steze ima po prenovi osem prog. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Čeprav je atletske stadionske sezone pri nas v tem obdobju že praktično konec, so v lepem vremenu in ob spodbujanju številnih gledalcev, kljub nagajanju nasprotnega vetra, tekmovalci dosegli nekaj dobrih izidov.

Atletski praznik - krst nove proge

Nova atletska steza in preurejeno igrišče za nogomet v Športnem parku Brajda sta bila prizorišče pravega atletskega praznika. Vse tekmovalce iz številnih klubov, ki so opravili kar 350 startov, je občinstvo burno spodbujalo. Med najbolj atraktivnimi so bili sprinti starejših kategorij. Odlično se je odrezala bivša članica Atletskega društva Posočje Vika Rutar, ki zdaj kot študentka v Ljubljani tekmuje za tamkajšnji klub Mass.

“Tekmovalci so prišli iz vseh treh društev v Posočju, pa tudi iz Nove Gorice, Ljubljane, Pirana, Lucije, Ilirske Bistrice, Radovljice in iz Hrvaške. Gostili smo celo enega Avstrijca. Za odlično izvedbo je poskrbela številna ekipa, v kateri je bilo 30 prostovoljcev sodnikov iz našega atletskega društva in še dva iz Nove Gorice,“ je povedal profesor telesne vzgoje na OŠ Tolmin in tajnik društva Matej Gaberšček.

Na prenovljeno atletsko stezo so v Tolminu čakali vsaj 20 let - odkar je stara podlaga začela propadati in je postajala celo nevarna. Novo površino steze, s katero so nadomestili že skoraj povsem uničeno 40 letno predhodnico, že od lani uporabljajo učenci in dijaki šolskega centra, atletsko društvo ter številni rekreativci. Milijon evrov vredna prenova, v okviru katere so zamenjali tudi infrastrukturo pod stezo in uredili drenažo, električno napeljavo in vse ostalo, ima šest krožnih prog. Na ravnini jih je osem, namenjenih za teka na 60 in sto metrov. Skakališče so ob prenovi premestili na notranjo stran atletsko - nogometnega stadiona.

Upajo na dodatne rekvizite

“Na stadionu so tudi tekmovališča za met kopja, krogle, diska, za skok v višino in skok ob palici, vendar trenutno še niso opremljena. Upamo, da bo Občina Tolmin našla denar tudi za rekvizite. V tem primeru bi lahko omogočili trening našim obetavnim članom, ki so v teh disciplinah uspešni. Organizirali bi lahko tudi državna atletska prvenstva,” se nadeja predsednik društva Matjaž Sovdat.

Vsekakor je tolminski stadion sodoben, saj je trenutno zadnji, ki so ga obnovili v Sloveniji. “S tem se naložbe v športnem parku Brajda ne zaključujejo. Celostna ureditev med drugim predvideva vkopan objekt s slačilnicami na zahodni strani stadiona s tribunami,” je v pozdravnem nagovoru napovedal tolminski župan Uroš Brežan.

Sobotni miting se uvršča med večje atletske dogodke v Tolminu. Pred skoraj 40 leti so ob ureditvi stadiona domači atletski delavci gostili državno prvenstvo članov. Vmes so na prelomu tisočletja pripravili pionirske atletske igre Primorske. Občina se skupaj z atletskim društvom, ki šteje 120 članov, nadeja še odmevnejših atletskih dogodkov, sodoben stadion pa odpira tudi možnosti za razvoj športnega turizma. Na Tolminskem se bodo sicer ob tem osredotočili na vzgajanje domačih atletskih talentov.


Najbolj brano