Športnik meseca Jani Kovačič: “Morali bi doseči več”

Kanalec Jani Kovačič je bil na zgodovinskem premiernem nastopu slovenske članske odbojkarske reprezentance na svetovnem prvenstvu vseskozi v prvi postavi ekipe, ki je osvojila 12. mesto med 24 udeleženkami turnirja.

Jani Kovačič (v modrem dresu)  je bil na  svojem igralnem mestu  
drugi najboljši udeleženec SP v Italiji. Foto: STA
Jani Kovačič (v modrem dresu) je bil na svojem igralnem mestu drugi najboljši udeleženec SP v Italiji. Foto: STA

Kanalski odbojkar našega državnega prvaka, ljubljanskega ACH Volleya, prosti igralec (libero) Jani Kovačič, je na v dveh tednih septembrskih bojev Slovenije na svetovnem prvenstvu (SP) v Italiji pri 26 letih pokazal veliko zrelosti in borbenosti. Selektor Slobodan Kovač ga je uvrstil v prvo postavo na vseh osmih tekmah. Na svojem položaju je bil zaradi zanesljivosti v obrambi praktično nezamenljiv. Po drugem delu svetovnega prvenstva je bil statistično na svojem igralnem mestu drugi najboljši posameznik med vsemi udeleženci prvenstva. Zato smo ga izbrali za športnika meseca septembra. Kandidati so bili tudi predstavniki nogometašev Gorice, košarkarjev Sixt Primorske, ki so osvojili superpokal. kanuist Luka Božič in kajakašica Urša Kragelj za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji.

Kakšen je vaš pogled na prehojeno pot v Italiji zdaj, ko so se glave že nekoliko ohladile?

“Moje že znano prepričanje se ni spremenilo. Lahko bi dosegli več. Ta generacija je imela edinstveno priložnost, a je žal nismo izkoristili. Imeli smo primerno kakovost, a tudi prevelika nihanja, da bi presenetili katero od odbojkarskih velesil, s katerimi smo v dobrih obdobjih pokazali, da smo konkurenčni.“

Žoge rešuje pri tleh

Jani Kovačič se je z odbojko spoznal v kanalski osnovni šoli. Šel je skozi vse selekcije OK Salonit Anhovo, kjer so mu že kot mladincu, ki je zrasel do za odbojkarja skromnih 186 centimetrov, našli sedanje mesto libera - glavnega obrambnega igralca, ki pogosto rešuje žoge skoraj s parketa. Profesionalna odbojkarska pot ga je leta 2013 odpeljala v avstrijsko moštvo Dob in od tam v člansko reprezentanco, s katero je leta 2015 osvojil težko ponovljivo srebrno odličje. Igral je še za francoski Cannes, iz katerega se je preselil v ljubljanski ACH Volley.

Kateri so bil ključni trenutki?

“Zame je bila to pravzaprav le tekma v prvem delu prvenstva z Argentino, na kateri smo v nizih vodili z 2:1 in imeli tri točke že v žepu, potem pa smo dve vrgli stran. Prav te točke so nam manjkale do tistega, kar je bil naš stvarni domet na prvenstvu, uvrstitev v tretji del prvenstva, med šest najboljših ekip. Grenka je bila tudi na podoben način izgubljena zadnja tekma z Avstralijo, vendar tam ni šlo več za velike stvari. Možnosti za uvrstitev v tretji del nismo več imeli, tekmeci pa nas tudi niso mogli prehiteti.”

Ali so vam dobre igre na SP prinesle kakšno zanimivo ponudbo velikih klubov?

“Če bi bilo kaj resnega, bi me moj zastopnik o tem obvestil, sicer pa sem glede svoje zaposlitve brez skrbi. Z ACH Volleyem sem imel že pred svetovnim prvenstvom sklenjeno pogodbo še za sezono 2018/19, v katero po bogatih izkušnjah s SP stopam dobro pripravljen.”

Jani Kovačič

odbojkarski reprezentant

“Ta generacija je imela edinstveno priložnost, a je žal nismo izkoristili.”

V nedeljo se tudi za vas prav s tekmo proti matičnemu Salonitu začenja državno prvenstvo. Kaj pričakujete?

“Igramo v Ljubljani in v takšnem klubu, kot je naš, se doma vedno pričakuje zmaga, so pa takšne tekme vedno težke. Po dolgem času bo prvič šlo zares. Čeprav smo se na pripravljalnem turnirju v Kanalu med seboj dobro spoznali, je prvoligaška tekma, pa še proti nekdanjim soigralcem, nekaj povsem drugega. Državno prvenstvo zna biti na vrhu kar izenačeno, saj so se okrepili predvsem Kamničani, pa tudi Salonit in Panvita Pomgrad sta močnejša. Mislim, da bomo mi in ta trojka izstopali.”

Kako pa bo v ligi prvakov?

“Najprej me zelo veseli, da nam letos ne bo treba skozi kvalifikacije. To pomeni, da imamo zagotovljenih šest atraktivnih tekem. Sestave skupine še ne poznamo. Upam, da bomo imeli nekaj sreče z jakostjo tekmecev in da bomo z dobro igro napolnili domače tribune. Izhodišče za soliden rezultat imamo. Igralna mesta so dobro zasedena - v prvi postavi in na klopi. Delamo res profesionalno. Klub je urejen in lahko razmišljamo le o odbojki. ACH Volley je vsekakor klub, v katerem lahko še napredujem in je prava odskočna deska za kasnejše igranje pri večjih tujih klubih.”


Najbolj brano