Spet dvoboj na vrhu, na dnu se obeta gneča

Jutri se začenja 29 nogometno prvenstvo v samostojni Sloveniji, ki v boju za vrh najbrž spet ne bo ponudilo presenečenj. Kandidati so že nekaj let trije, ponavadi se nato krog hitro zoži na Olimpijo in Maribor, ki je največji favorit, da bi ubranil še svež državni naslov.

Gorice (v modrih dresih) ni več med prvoligaši, Mura pa bo imela 
višje cilje. Foto: Fotolado
Gorice (v modrih dresih) ni več med prvoligaši, Mura pa bo imela višje cilje. Foto: Fotolado

BRDO PRI KRANJU > Vse klube druži ugotovitev, da je premor med dvema prvenstvoma prekratek, letos še posebej, saj je med eno in drugo sezono minilo manj kot mesec in pol.

Od Maribora do Mure

Kratek pogled na seznam igralskih sprememb v klubih kaže - vsaj na papirju -, da se je najbolj okrepil Maribor, ki je do aktualnega državnega naslova prišel predvsem zaradi izkušenj, rutine in slabosti tekmecev, ni pa pokazal posebej privlačne igre. Prva tekma kvalifikacij za ligo prvakov z Valurjem na Islandiji (0:3) je pokazala, da so vijoličasti z novimi obrazi pridobili močno orožje v napadu, predvsem z Rokom Kronavetrom, pozitivno je presenetil tudi Koprčan Andrej Kotnik. “Kader je kakovosten in tak, da bo lahko odgovoril na zahteve. Priprave so bile nenavadno kratke, ampak mislim, da smo naredili dovolj, da bomo pripravljeni. Cilji so ponoviti lansko sezono. Kronaveter nam bo veliko prinesel, malo se moramo navaditi drug na drugega, tudi na Rudija Požega Vancaša, Kotnika in Špira Peričića. Kar zahteva razmerje z Olimpijo, bo kmalu vidno, kje smo,” je dejal trener Darko Milanič.

Safet Hadžić

trener Olimpije

“Mislim, da bo liga bolj izenačena in zanimiva kot lani.”

Kronaveter se je v svoje rojstno mesto vrnil iz Ljubljane, kjer se v Olimpiji z vodstvom ni razumel. Prvič v obdobju Milana Mandarića je Olimpija pripravljena na evropsko sezono, saj so prejšnja leta v tem času običajno še na veliko trgovali. Iz Maribora, kjer je bil na stranskem tiru, so pripeljali Denisa Šmeja, ki se je nogometno uveljavil v Kopru, novinci so še Luka Menalo (posodil ga je zagrebški Dinamo), Ante Vukušić in od včeraj nekdanji reprezentant Miral Samardžić. Ne vemo še, če bomo ugledali novega lastnika Olimpije, saj italijanski poslovnež Gabriele Nardin po poročanju drugih medijev prvega dela kupnine ni nakazal v dogovorjenem času. Nardin je bil tudi eden od pokroviteljev dekanskega Jadrana in po neuradnih informacijah zadnja dva meseca nogometašem ni poravnal obljubljenega. “Smo klub, ki lovi prvo mesto, ne smemo podcenjevati drugih klubov. Mislim, da bo liga bolj izenačena in zanimiva kot lani,” pravi trener Safet Hadžić.

Omenjenemu dvojcu naj bi za ovratnik dihale Domžale, za katere je znano, da po koncu evropskih obveznosti sledi padec rezultatske krivulje, začinjen tudi s prodajo igralcev. “Tako je bilo in najbrž bo tako tudi letos. Klub drugače ne more preživeti,” pravi trener Simon Rožman, ki (tako pravi) bo zadovoljen, če bo zaostanek za prvim mestom ob koncu jesenskega dela manj kot deset točk. Domžale so ob odhodih pripeljale pet novincev, med njimi je nekaj časa največji prodajni adut Gorice, vratar Grega Sorčan. Zveneče ime je tudi nekdanji reprezentant Branko Ilić, iz izpadlega Krškega prihaja Marco da Silva.

Če si je Mura v minuli sezoni kot cilj postavila obstanek v prvi ligi, v 36. krogu pa nato izborila igranje v predkrogih evropskega pokala, je letos njen cilj Evropa. Ekipa je doživela le malo sprememb. Z odhodom napadalca Roka Sirka so v blagajno pospravili med 200.000 in 300.000 evrov. Ob tem je ekipa ostala še brez nosilcev igre Nika Lorbka in Nina Kouterja, ki sta se poškodovala na pripravah. “Dve, tri leta nam manjkajo, da pridemo do stabilnosti v prvi ligi,” pravi trener Ante Šimundža.

Od Celja do Brava

Ostale ekipe bodo na približno enaki ravni, glavno vlogo za izpad pripisujejo novincema, Bravu in Taboru. V Celju so se morali soočiti z nižanjem proračuna in praktično isto ekipo kot minulo sezono - brez Požeg Vancaša seveda -, a trener Dušan Kosić pravi, da okrepitev niti ne potrebuje. Aluminij je edini pripeljal novega trenerja, Slobodana Gruborja, ki sicer ni pravi novinec, saj je že vodil člane, sicer pa skoraj ni kadroval. Velenjski Rudar je ohranil okostje ekipe, želijo si uveljaviti mlade igralce. Med nosilci igre jih je zapustil Klemen Bolha, pred odhodom naj bi bil Milan Tucić, kar bi razveselilo klubskega blagajnika. Kranjski Triglav je tudi ohranil jedro ekipe in se po okrepitev odpravil celo v Španijo.

Bravo je temelje prvoligaške ekipe postavil že med zimskim prestopnim rokom, zadržali so 90 odstotkov igralcev, ki so jih želeli kot dodano vrednost. V napadu so pripeljali Ibrahima Mensaha, ki je predlani tresel mreže v dresu Aluminija.


Najbolj brano