1700 zmagovalcev v cilju

Letošnji polovični ironman v Kopru, ki je v Istro privabil 1700 tekmovalcev ter še veliko več spremljevalcev in gledalcev, je minil v nepozabnem vzdušju. Uradni zmagovalec v moški kategoriji je Nemec Maurice Herwig, ki je svoj nastop končal že po štirih urah in 15 minutah, zmagovalka v ženski kategoriji pa Avstrijka Sonja Tajsich, ki se mu je na cilju pridružila 36 minut kasneje. Prva Slovenca na cilju letošnjega tekmovanja sta bila Jure Majdič s časom štiri ure in 17 minut, ki je v moški kategoriji osvojil drugo mesto, in Simona Dolinar Majdič, ki je preizkušnjo končala s časom 5 ur in nekaj sekund. Seveda pa so bili zmagovalci vsi, ki so prečkali ciljno črto.

Zmagovalci istrskega ironmana. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zmagovalci istrskega ironmana. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Solze in smeh na progi in ob njej, preizkušanje meja telesnih zmogljivosti in evforija ob prečkanju ciljne črte, tekmovalnost in medsebojno spodbujanje ... Vse to in še mnogo več je ponudilo eno lepših vzdržljivostnih tekmovanj na svetu. I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria se bo globoko vtisnil v spomin vsem, ki so med premagovanjem kilometrov v vodi, s kolesom in v teku dokazovali, da so meje zmogljivosti res lahko le v glavi.

Točno ob 9. uri zjutraj se je 1700 triatloncev podalo najprej v vodo. Najprej je bila na vrsti plavalna preizkušnja.

“Rolling start”, pri katerem se je posamezna skupina plavalcev podala v vodo vsake štiri sekunde, je bil prava paša za oči predvsem za gledalce. Sledilo je 1,9 kilometra premagovanja vodnega upora, nato pa so se dobro ogreti triatlonci s pomočjo prostovoljcev zavihteli na kolesa in se podali na 90-kilometrsko progo, ki jih je vodila po razgibani pokrajini istrskega zaledja, vse do Italije in nazaj v Koper. Po koncu kolesarskega dela izziva so tekmovalci, že vidno utrujeni, a odločni, odložili kolesa in se odpravili na še zadnjo preizkušnjo. 21 kilometrov, polovični maraton torej, je bila dolžina, ki so jo po plavanju in kolesarjenju morali premagati še s tekom. In prav na tej progi je spodbujanje navijačev in bližnjih bilo najlepše in najbolj pristno, za tekmovalce pa tudi najpomembnejše. V zadnjih metrih pred ciljno črto so marsikomu stopile v oči solze ganjenosti - tekmovalcem od navdušenja nad svojo zmago, gledalcem pa od iskrenega veselja in neverjetne športne energije, ki je ta dan vladala v Kopru.

Najboljša odločitev v življenju

Nemec Maurice Herwig je bil na cilju prvi po štirih urah in 15 minutah. 36 minut za njim je tekmo končala prva tekmovalka, Avstrijka Sonja Tajsich. “Prijateljica je lani nastopila tu in tako pohvalila progo, da sem se odločila, da si morda le pustim to preizkušnjo za konec sezone. Kljub zdravstvenim težavam, sem se le odločila, da pridem v Koper, in to je bila najboljša odločitev v mojem življenju. Všeč mi je pokrajina, všeč mi je kolesarski del proge, ker lahko na vzponih pokažem vso svojo moč,” je dejala zmagovalka med dekleti. Sonja Tajsich je sicer Nemka, a živi v Celovcu in tekmuje z avstrijsko licenco.

Prva Slovenka, Simona Dolinar Majdič, je bila na cilju s časom točno 5 ur in 52 sekund. Prvi Slovenec na cilju pa je bil Jure Majdič, ki je s preizkušnjo opravil po štirih urah in 17 minutah ter zasedel drugo mesto. “Glede na število ur treninga, ki sem jih v zadnjih treh, štirih mesecih opravil, sem zelo zadovoljen. Ti mladi fantje še nimajo službe in družine, zato se je težko kosati z njimi. Jaz moram delati osem ur na dan, ko pridem domov pa me čakata dva otroka in žena. Zato sem z dosežkom super zadovoljen,” je takoj po prihodu v cilj povedal Jure Majdič.

Ironman ostaja rekreativcem

Generalni direktor tekmovanja Milan Eržen je po koncu tekmovanja povedal: “V primerjavi z lani smo povečali tako število tekmovalcev kot število gledalcev. Vreme nam je šlo na roko, ni bilo prevroče, a praktično brez vetra.” Istrski ironman lahko po njegovem zraste na približno 2000 do 2200 tekmovalcev. “To je številka, za katero mislim, da jo Koper še lahko prenese. Če bi potem šli na večje število tekmovalcev, bi se morali tudi logistično drugače opredeliti, ampak mislim, da se bomo v nekaj naslednjih letih gibali v teh številkah,” je dodal Eržen. Istrski polovični ironman ostaja namenjen rekreativcem, za katere pa se iz 30 na 40 povečuje število mest, ki z dobro uvrstitvijo vodijo do udeležbe na svetovnem prvenstvu 2020 v tako imenovanih starostnih skupinah. To bo na Novi Zelandiji.


Najbolj brano