Slovenska zmaga v Kopru

Slovenska Istra je danes gostila tretjo izvedbo polovičnega ironmana, na katerem je za prvo slovensko zmago poskrbel Sašo Kočar. Najboljša v ženski konkurenci pa je bila Poljakinja Joanna Soltysiak, ki je za absolutnim zmagovalcem zaostala za slabih 32 minut.

Sašo Kočar in Joanna Soltysiak  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Sašo Kočar in Joanna Soltysiak  Foto: Tomaž Primožic/FPA

ISTRA > Tekmovalci so danes opravili 1900 metrov plavanja od Ukmarjevega trga v Kopru do Žusterne in nazaj, nato je sledila razgibana 90-kilometrska kolesarska trasa, ki je triatlonce vodila tudi čez Italijo in koprsko zaledje, za zaključek pa so morali tekmovalci preteči še dobrih 21 kilometrov iz Kopra mimo Škocjanskega zatoka ter do Izole in nazaj v Koper.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Napoved močnih padavin je sicer v zadnjem hipu odvrnila nekaj prijavljenih tekmovalcev, tako da se je ob 9. uri zjutraj s koprske mestne plaže v morje ob bučnem navijanju občinstva pognalo 562 triatlonk in triatloncev. Vreme pa se je nato postavilo na stran sodelujočih, tako da je plavalni del minil v idealnih pogojih brez najmanjšega vala, kolesarski del je potekal po povsem suhih cestah, na zadnjem tekaškem delu triatlona pa je dež najprej osvežil šele tiste tekmovalce, ki so v cilj prihajali dobro uro za najboljšimi.

(foto: Tomaž Primožič/FPA)

Prvi Slovenec, ki je dobil to športno preizkušnjo

Presenetljivega zmagovalca Saša Kočarja, prvega Slovenca, ki je dobil to prestižno mednarodno športno preizkušnjo, so še pričakali sonči žarki. Kočar je po ogromnem zaostanku več kot treh minut ob koncu kolesarjenja nato tekel fenomenalno in kilometer pred ciljem prehitel Nizozemca Giela Meesena, ki je vodil večji del dirke. Zmagovalec Kočar je v cilj pritekel s časom 4 ure, 20 minut in 35 sekund, Nizozemec je zaostal za poldrugo minuto, tretjeuvrščeni Belgijec Toon Veldman pa je bil še šest minut počasnejši.

Sašo Kočar na poti do prve slovenske zmage na polovičnem Ironmanu (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Na prvem ironmanu v Kopru sodeloval kot prostovoljec

“Zadal sem si za cilj, da poskusim zmagat. Če že imamo to preizkušnjo v Sloveniji, potem je prav, da enkrat zmagamo tudi Slovenci. Nizozemec me je pustil za seboj že prvem ravninskem delu kolesarstva. Jaz sem v osnovi tekač in ne kolesar, kar je ilo nato odločilno, da mi je danes uspel podvig. Zagledal sem ga na povratku iz Izole v Koper, a je bil še vedno zelo daleč. Vseeno sem tedaj začel verjet, da je še mogoče, da ga ujamem. Prehitel pa sem ga med Žusterno in ciljno ravnino, približno kilometer do cilja,” je povedal Kočar. Zanimivo, Kočar je leta 2018 sodeloval na prvem triatlonu FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria - kot prostovoljec na okrepčevalni postaji.

Joanna Soltysiak na cilju (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Najboljša v ženski konkurenci je bila Poljakinja Joanna Soltysiak, ki je za absolutnim zmagovalcem zaostala za slabih 32 minut. Druga je bila Avstrijka Anja Weilguni, tretja pa Rusinja Alexandra Anchina. “Plavalni del je minil v izjemno dobrih razmerah, našla sem svoj ritem in prav uživala sem v plavanju. Potem pa je bil prvi vzpon precej bolj naporen, kot sem pričakovala. Nisem si ga osebno ogledala, le na zemljevidu in to je bila napaka, ki je ne bom več ponovila. Sama raje vozim v težjih prestavah, danes pa potem nisem imela niti pravega prednjega zobnika, niti pravega razmerja prestav in sem se res namučila, začela sem tudi dobivati krče. Na srečo je bil potem tekaški del povsem ravninski,” pa je povedala Joanna Soltysiak.


Najbolj brano