Slovenski rokometaši svetovno prvenstvo začeli z visoko zmago proti Južni Koreji

Lažji trening. Tako bi lahko na kratko opisali uvodni dvoboj slovenskih rokometašev na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Južna Koreja ni bila dorasel tekmec. Po zmagi izbrance Ljubomirja Vranješa v soboto čaka precej zahtevnejši drugi obračun v skupini H z Rusi.

Borut Mačkovšek Foto: Profimedia
Borut Mačkovšek Foto: Profimedia

ALEKSANDRIJA > Po zapletih s pozitivnima testoma Tilna Kodrina in Urha Kastelica, ki ju slovenski selektor z Domnom Makucom seveda ni uvrstil v današnjo postavo, je prišel dvoboj s Korejci kot naročen za sprostitev na kopičene napetosti. Previdnost v napovedih je bila vendarle odveč. Že ob predstavitvah obeh moštev in zlasti ob pogledu na pomlajeno korejsko reprezentanco, ki je prišla v Egipt z univerzitetno zasedbo, je bilo jasno, da Slovenija ne bo imela težav na poti do točk. Uvodne minute pa so hitro pokazale, koliko je ura oziroma kakšna so razmerja moči na igrišču.

Razlika je bila očitna, pa ne le v kakovosti, pač pa tudi v moči, višini in teži se je tehtnica že od prvega sodnikovega žvižga izrazito nagibala na slovensko stran. Vranješevi izbranci niso imeli težav pri iskanju vrzeli v globoki korejski obrambi. Blaž Janc je z uvodnimi goli napovedal festival zadetkov oziroma strelske vaje, v katere so se postopoma vključili vsi igralci, ki jih je imel Vranješ v zapisniku.

Slovenski rokometaši so si lahko dali duška, zlasti v napadu, kjer so si brez usodnih posledic privoščili kakšno zgrešeno podajo oziroma zapravljeno stoodstotno priložnost. V obrambi jim niti ni bilo treba koristiti trših prijemov, ob kakovostni razliki pa je dvoboj hitro dobil revialni pridih. S slovenskimi rokometaši je držal (strelski) korak le Jiny Kim, sicer pa je bilo vprašanje le, kolikšna bo končna razlika in navsezadnje koliko zadetkov bo na koncu zabila Slovenija. Že izid polčasa je napovedal zvrhano mero golov.

Rekordna zmaga
Slovenija je v Egiptu dosegla svojo najvišjo zmago na dosedanjih devetih svetovnih prvenstvih, prvič pa je dosegla več kot 50 golov. Doslej rekordni zmagi sta bili proti Angoli z 42:25 v Franciji 2017 ter proti Kuvajtu s 34:17 v Tuniziji 2005.

Med strelce se je seveda vpisalo vseh 14 igralcev, kot zadnji Miha Zarabec, ki je bil nenadejano izbran tudi za najkoristnejšega igralca tekme, v kateri je bilo ob razvoju dogodkov še edini preostali vprašanji, kdaj bo padel 50. slovenski zadetek in kdo ga bo zabil. Pred koncem ga je dosegel Matic Suholežnik.

“Na Korejce smo se zelo dobro pripravili, še zlasti na njihovo obrambo. Temu smo prilagodili akcije, ki smo jih veliko več zaključevali s krilnih položajev in v igri ena na ena. Zabili smo veliko lahkih golov, kar je tudi zasluga obrambe. Led je prebit in gremo naprej,” je po povedal Janc. Tekma s Korejci je, vsaj kar zadeva slovenske cilje oziroma ambicije na svetovnem prvenstvu, bržkone več prikrila kot odkrila. Prva zmaga in prvo mesto po 1. krogu skupine H nista bila vprašljiva, še posebej potem, ko so se Belorusi in Rusi popoldne v razburljivi tekmi razšli z neodločenim izidom 32:32.

Tudi selektor Vranješ, ki je začel že s preverjeno sedmerko z Deanom Bombačem in Borutom Mačkovškom, si je drevi že ogledal naslednje tekmece. “Kljub očitni kakovostni razliki v primerjavi s Korejci smo ohranjali zbranost. Tekli smo 60 minut in pokazali odzivnost v obrambi in napadu. Vsi so dobili priložnost, kar je dobra popotnica za naprej,” je povedal Vranješ.

* Dvorana Borg Al Arab, brez gledalcev, sodnika: Raluy in Sabroso (oba Španija).

* Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 1, Blagotinšek 3, Henigman 5, Janc 9, Dolenec 3, Cingesar 2, Cehte 1, Gajić 10, Gaber 2, Zarabec 1, Ovniček 3, Bombač 4, Mačkovšek 5, Suholežnik 2.

* Južna Koreja: H. Kim 2, Yu 3, J. Lee 1, Baek, B. Lee, Jeon 1, M. Kim 2, Jiny. Kim 6, Jinh. Kim 6, Jo, Jae. Kim 1, Joun. Kim 2, C. Lee, Jiun Kim, T. Kim 5, An.

* Sedemmetrovke: Slovenija /, Južna Koreja 1 (1).

* Izključitve: Slovenija 12, Južna Koreja 4 minute.

* Rdeči karton: /.


Najbolj brano