Koper je bil odločilen

Slovenski rokometaši ostajajo brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Na povratni tekmi so v gosteh s 26:22 ugnali Madžarsko, a kvalifikacijski dvoboj so v skupnem seštevku z 51:50 dobili tekmeci.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

VESZPREM > Prvi polčas je v razprodani dvorani v Veszpremu postregel s podobnim razvojem dogodkov kot tekma v koprski Bonifiki. Gostitelji so imeli ves čas rezultatsko pobudo, najvišja prednost je nekajkrat segla do treh zadetkov, a so slovenski rokometaši nekako držali priključek. Izrazito razpoloženega rokometaša v svojih vrstah sicer Veselin Vujović tudi tokrat ni imel. Še najbolje se je odrezal novinec v vratih Rok Zaponšek, ki je branil vseh 30 minut in zbral tudi solidnih pet obramb. Obramba sicer spet ni bila tako čvrsta, kot bi si selektor želel. Zlasti krožni napadalec Bence Banidi je povzročal precej preglavic svojim čuvajem. Potem ko je slovenska obramba strnila vrste na črti, sta več prostora na krilnih položajih imela Peter Hornyak in Bendeguz Boka. Če pa je gostiteljem zmanjkalo rešitev v napadu, je žogo in odgovornost prevzel Mate Lekai. Slovenska klop je po 15 minutah in zaostanku s 4:7 vzela minuto odmora, ki je z napadalnimi rošadami prinesla nekaj postopnih premikov na bolje. Če ne v vtisu, ki so ga kvarile tudi tehnične napake oziroma izgubljene žoge, pa v rezultatu. Blaž Blagotinšek je prav ob izteku prvega polčasa izenačil izid na 12.

Za prvo slovensko vodstvo na tekmi je v 34. minuti poskrbel Borut Mačkovšek. Začela se je igra živcev in lov na madžarsko prednost petih golov s prve tekme. Slovenija je očitno dvignila obrambno intenzivnost, a se ni mogla izogniti napakam. Madžari so umirili ritem in spet prevzeli rezultatsko pobudo. Tudi čas ni bil več slovenski zaveznik. Po 45 minutah je bil izid izenačen (17:17), ob majhnem številu zadetkov pa je bilo jasno, da Slovenija za napredovanje potrebuje zmago s šestimi goli razlike. Žarek upanja se je posvetil, ko je Igor Žabič dosegel zadetek za plus dva. Ugasnil je že v naslednjem napadu. Slovaška sodnika sta po posredovanju nad Lekaijem izključila slovenskega krožnega napadalca in dosodila sedemmetrovko. Slovenski rokometaši dlje časa niso prebili mejnika dveh golov prednosti. Uspelo ji je tri minute pred koncem. Prepozno.

Po evropskem prvenstvu leta 2014 bo izpustila svoje prvo veliko tekmovanje. Prihodnje leto v Nemčiji in na Danskem ne bo branila brona na svetovnem prvenstvu, ki bo tudi glavno sito za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu.

Madžarska : Slovenija 22:26 (12:12)
Veszprem Arena, gledalcev 5500 sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska). Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Marguč, Kavtičnik 7 (4), Janc 2, Dolenec 2, Cingesar 3, Medved, Gaber 1, Zarabec 4, Bezjak, Vlah, Mačkovšek 3, Mlakar, Suholežnik. Selektor: Veselin Vujović. Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos, Ilyes, Schuch, Juhasz, Balogh 2 (2), Ligetvari, Boka 2, Nagy 1, Hornyak 3, Banhidi 3, Ancsin, Bodo 1, Bohacs, Lekai 7. Selektor: Ljubomir Vranješ.
7-metrovke: Slo 5 (4), Madžarska 3 (1). Izključitve: Slo 18, Madžarska 24.

Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Kdo bo novi Vujović

Slovenski rokometaši so danes veliko prej, kot so pričakovali, sklenili misijo svetovno prvenstvo 2019. Na Danskem in v Nemčiji v začetku prihodnjega leta tako sploh ne bodo branili senzacionalnega brona z lanskega prvenstva v Franciji. V dveh kvalifikacijskih tekmah so bili Madžari boljši. Njihovi hrusti so na igrišču veliko bolje uveljavljali svoje sposobnosti od slovenskih tekmecev, ki so svojo priložnost zapravili že na sobotni tekmi v Kopru. Izgubili so jo kar za pet golov, čeprav so bili po ...

Preberi več

Najbolj brano