Italijani v finišu močnejši in boljši

Vprašanje je, če bodo slovenski odbojkarji še kdaj tako blizu naslovu evropskega prvaka, kot so bili v noči na ponedeljek. Vodili so po prvem in po tretjem nizu ter še v petem, a je v končnici Italijanom - predvsem z boljšim servisom - uspel preobrat.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

KATOVICE > Slovenski odbojkarski reprezentanci niti v tretjem finalu na evropskih odbojkarskih prvenstvih ni uspelo narediti zadnjega koraka. Po Francozih in Srbih so bili tokrat boljši Italijani, ki so na svojo sedmo evropsko zlato odličje čakali 16 let. Njihova zmaga vendarle ni presenečenje. Gre za velesilo, ki je stalno blizu vrha. Zadnje odličje na EP, bronasto, je pred sedanjim zlatom osvojila leta 2015. Letos je bila šesta na olimpijskih igrah, na pravkar končanem evropskem prvenstvu pa je ostala neporažena. V polfinalu je izločila tudi branilko evropskega naslova, Srbijo. Slovenci so bili v finalu edini, ki so na tem EP Italiji odvzeli dva niza.

Slovenci vodili skoraj do konca

Finale je bil napet in obojestransko kakovosten. Dokler so imeli nosilci slovenske igre dinamit v rokah in nogah, so uspešno nadzirali potek dogodkov. Tudi po napakah so se uspeli vračati. Blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik, napadalca Tonček Štern in Klemen Čebulj ter kapetan Tine Urnaut so bili na servisu in v napadu prodorni vse do četrtega niza, ko so jim moči začele pohajati.

Italijani so z odličnim servisom in obrambo prevzeli pobudo, vračali tudi težke žoge, dobro sprejete naše napade pa hitro zaključevali. Ogromno dela v obrambi je imel kanalski libero Jani Kovačič. Opravil ga je sicer brez napake, a tekme Slovenci ob pojemajočem servisu in napadu v odločilnih trenutkih niso mogli dobiti. Naša reprezentanca je najbolj pogrešala spremembo ritma, kakšno novo idejo in dodatno moč, a je imel selektor Alberto Giuliani po poškodbi Novogoričana Dejana Vinčića (z njim je nekaj poskušal le v drugem nizu) v polfinalu na področju organizacije igre zožen manevrski prostor. Praktično vse delo je moral opraviti drugi podajalec Gregor Ropret. Zaradi poškodbe ni mogel računati niti na dobrega rezervnega ofenzivnega sprejemalca Žigo Šterna. Preostali rezervisti za resne vloge na tekmi tako visoke ravni niso bili konkurenčni.

Na drugi strani so novi evropski prvaki imeli učinkovite rezervne rešitve in dva izstopajoča posameznika, najboljša igralca tekme Danieleja Lavio in Alessandra Michieletta. Člana finalista letošnje evropske lige prvakov, Trentina, sta v ključnih trenutkih četrtega in petega niza z ostrimi servisi in napadi opravila levji delež, dodaten pospešek pa je Italiji prinesla zelo kakovostna zamenjava na mestu glavnega napadalca. Giulia Pinalija je v četrtem nizu zamenjal levoroki in iznajdljivi član Milana Yuri Romano, ki je na hitro Slovencem nasul 11 točk. Rezervnega igralca takšnega kova, ki bi razbremenil Tončka Šterna, na katerega so se Italijani, ki ga iz tamkajšnje lige dobro poznajo, temeljito pripravili, Slovenija ni imela.

Naslednji cilji
Slovenski odbojkarji nameravajo - v enaki udarni zasedbi kot na EP - prihodnje leto nastopiti v svetovni v ligi narodov (letos so bili četrti) in na svetovnem prvenstvu Rusiji. Tam si želijo izboljšati 12. mesto s prejšnjega SP v Italiji. Velik še neuresničen cilj aktualne zlate generacije slovenske odbojke je uvrstitev na olimpijske igre, a je vprašanje, če bodo vsi naši - ta čas še nepogrešljivi - veterani zdržali do kvalifikacij za Pariz 2024.

Odpeljal je zadnji vlak

Naša reprezentanca je zadnji realni vlak za zlato zamudila po vodstvu v nizih z 2:1, ko je bilo moči v ekipi (skoraj) brez enakovrednih menjav še dovolj. Ekipi sta se v četrtem nizu menjavali v vodstvu, pri izidu 21:20 za Italijane pa se je tekma prelomila. Italijani so si po nekaj šibkih slovenskih akcijah priborili peti niz, v katerem se je Slovenija s servisi Tončka Šterna spet dvignila (3:0). Ko je popustil naš servis, sta bila Michieletti in Romano za Slovence neustavljiva. Nekaj časa so naši z borbenostjo v obrambi še zdržali (7:7), po tem pa je na servisu in v napadu zmanjkalo natančnosti, moči in pravih idej, Italijani pa so nizali točke.

Slovenci so odšli s Poljske z dvignjeno glavo, je po porazu poudaril naš kapetan Tine Urnaut: “Smo veseli in ponosni na to, kar smo storili. Na štirih zadnjih prvenstvih smo osvojili tri srebrna odličja in bili še enkrat v četrtfinalu. Tako konstantna ni bila v tem času nobena evropska ekipa. Italijani so zasluženo prvaki. Tudi proti nam so igrali odlično, predvsem pa so bili bolj zbrani, ko je bilo to najbolj potrebno. Njihov drugi napadalec Romano je odigral tekmo svojega življenja.”


Najbolj brano