Sanje o medalji vse bolj realne

Slovenska reprezentanca na olimpijskem turnirju in v eri Luke Dončića še nima mej. Tekma resnice s Španijo je potrdila izjemno kakovost zvezdnika, ki je tokrat energijo usmerjal v kolektivno igro. In prav kolektiv je na kolena spravil svetovne prvake, ki so vodili 32 minut tekme, nazadnje dve minuti pred koncem.



Najboljši strelec Slovenije proti svetovnim prvakom Špancem je 
bil Vlatko Čančar. Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia
Najboljši strelec Slovenije proti svetovnim prvakom Špancem je bil Vlatko Čančar. Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

TOKIO > Pred tekmo so španski novinarji vrtali v selektorja Sergia Scariolo, kako namerava ustaviti Luko Dončića. Klasično vprašanje za vse selektorje slovenskih tekmecev. Hitro sta šli v pozabo zmagi z Japonsko in Argentino, Slovenija in Dončić pa sta za Špance še posebej zanimiva, ker je bil Luka pravega košarkarskega šolanja deležen v madridskem Realu. Prekaljeni Scariolo je kajpak pel hvalnice, a ne le Dončiću, temveč vsej slovenski reprezentanci. In izkazalo se je, da ne brez razloga. V obračun evropskega in svetovnega prvaka sta ekipi vstopili z eno neznanko. Individualna kakovost in igra španske vrste je znana vsem, ni pa bilo povsem jasno, kako se bo na tako resnega tekmeca odzvala slovenska reprezentanca, še posebej, če bi tekmecu uspelo Dončića spraviti v težave. Načrt je bil, da Španija odigra kombinirano obrambo - štirje igralci cono, Victor Claver pa pokriva Dončića. To je Slovenijo resda spravilo v težave, ne pa dotolklo, kajti klub temu da ga je furia omejila, je Dončić v ospredje potisnil kolektiv in bi mu vseeno skoraj uspel trojni dvojček z dvanajstimi točkami, 14 skoki in devetimi podajami.

Povedali so
Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: “Nora tekma. Res sem užival. Ponosen sem na predstavo naše ekipe proti svetovnim prvakom, ki smo jih prisilili, da so 40 minut igrali cono. Mislim, da so to prvi svetovni prvaki, ki so 40 minut igrali cono. In to proti Sloveniji.”
Luka Dončić: “Pričakovali smo cono, dva ali tri košarkarje na meni, a ne vseh 40 minut. Iskal sem proste soigralce, ki so imeli prostor za met in to nas je uspevalo. Žal smo veliko metov zgrešili, a smo zmagali. To je vse, kar tukaj šteje.”
Jaka Blažič: “Nismo igrali najbolje. V napadu smo imeli zelo veliko odprtih metov, ki jih nismo realizirali in to se je poznalo pri našem ritmu. Smo pa v končnici pokazali karakter in zmagali.”
Žiga Dimec: “Takšne obrambe Špancev nismo pričakovali. Mislim pa, da smo se dobro znašli in dokazali, da smo ostali dovolj kakovostni in da lahko zmagamo tudi, če nam odrežejo Luko Dončića.”

Tretja osebna napaka Dončića (dve v napadu) že ob koncu prve četrtine je kajpak vplivala na igro. Selektor Aleksander Sekulić ga je potegnil iz igre, tako da je prvi polčas končal pri vsega osmih točkah. V klasični trdi tekmi evropskih tekmecev so bile številke daleč od tistih s prejšnjih tekem. Slovenija je imela v prvem polčasu zgolj 35-odstotni met iz igre, Španci pa so zadeli osem trojk. Zaostanek je bil povsem znosen - 41:44.

Drugi del je Španija odprla z delnim izidom 11:2 in po slabih treh minutah vodila s 55:43. Kazalo je že, da bo to tudi odločilo tekmo, vendar je pozneje Slovenija zaigrala agresivneje v obrambi ter z organizirano in zbrano igro v napadu še v tretji četrtini nadoknadila zaostanek (68:68), pri čemer je bil tokrat strelski adut Koprčan Vlatko Čančar. Do 30. minute je dosegel 20 točk, Dončić pa je bil pri dvanajstih točkah in enajstih podajah.

Ožbolt vidi odličje
Nekdanji košarkarski reprezentant Sašo Ožbolt je bil med udeleženci prvega nastopa slovenskih košarkarjev na svetovnem prvenstvu na Japonskem pred 15 leti. Največji del svoje športne poti je preživel v vrstah Olimpije, na njegovo kariero pa je močno vplivala poškodba kolena na reprezentančnih pripravah za eurobasket leta 2005, zaradi katere je v naslednjih letih šel še na dve zahtevni operaciji. Po končani karieri je začel trenersko pot, trenutno je pri bistriškem Plama puru. O zmagah Slovenije pravi: “Tudi sam se sprašujem, kdo bo - odkar je Luka v reprezentanci - naše prvi premagal. On je res fenomen, nosi ekipo in dela boljše soigralce. Psihično je zelo močan, da o igralskih kvalitetah niti ne govorimo. Igra sicer nekoliko trpi, ko ga ni na igrišču, čeprav zmeraj manj. Je vodja, ki mu vsi zaupajo in s tem se dviga samozavest tudi ostalega dela ekipe. Včasih imaš občutek, da niti trenerja ne rabi. Napovedal je medaljo in takega optimizma se lahko hitro nalezeš.” Ožbolta je čudilo, da doslej proti Sloveniji nihče ni resno igral conske obrambe. Do Špancev: “Pokazalo se je, da so naši v takem sistemu imeli težave. Španci so uporabili različne kombinacije conske obrambe, nekaj časa so s tem uspevali, vendar so se naši s kolektivno igro dobro izvlekli. Tekma z Nemčijo bo po eni strani težja, ker nasprotnik res nimajo česa izgubiti. Sem pa po videnem prepričan, da je medalja uresničljiv cilj.”

Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjih minutah. Vodstvo Španije z 82:76 po štirih trojkah je Slovenija ujela v 37. minuti (83:82) s trojko Klemna Prepeliča. Zabijanje Mika Tobeyja 100 sekund pred koncem je pomenilo 88:85 za Slovenijo, dva prosta meta Prepeliča 13 sekund pred koncem sta Slovence znova pripeljala do treh točk prednosti, nato pa je najboljši strelec Špancev Ricky Rubio zgrešil trojko za podaljšek, Edo Murić pa je le še postavil piko na i zmagi.

Slovenija je znova dobila skok, strelsko je nekoliko izstopal Čančar z 22 točkami in štirimi trojkami. Mike Tobey je v zadnji četrtini dosegel deset točk, skupno 16, ujel je 14 odbitih žog. Prepelič je dodal 15 točk, Jaka Blažič pa deset. Velja pa izpostaviti še centra Žigo Dimca, ki je že na eurobasketu presenetil proti Španiji, tokrat pa je v sedmih minutah opravil veliko (deloma nevidnega) dela z metom 4:3 in petimi skoki. Tako kot še nekateri igralci s klopi, ki so svojo nalogo opravili v obrambnih nalogah.

Vlatko Čančar je zadel štiri trojke (met iz igre 8:12, trojke 4:7) in bil z 22 točkami prvi strelec tekme. Mike Tobey je v zadnji četrtini dosegel deset točk, skupno 16 (met 7:12) in ujel 14 odbitih žog. Klemen Prepelič je dodal 15 točk, Jaka Blažič pa deset.

* Dvorana Saitama, brez gledalcev, sodniki: Zurapović (BiH), Rosso (Francija), Kallio (Kanada).

* Slovenija: Prepelič 15 (9:10), Murić 5, Tobey 16 (2:2), Blažič 10, Dimec 6, Dragić 6 (2:2), Čančar 22 (2:2), Dončić 12 (6:11).

* Španija: P. Gasol 8 (2:2), Fernandez 12, Rodriguez 5 (2:2), Rubio 18 (3:4), Claver 4, M. Gasol 9 (2:4), Hernangomez 2, Abalde 14 (2:2), Abrines 3, Llull 12 (2:2).

* Prosti meti: Slovenija 21:27, Španija 13:16.

* Met za dve točki: Slovenija 19:36, Španija 13:33.

* Met za tri točke: Slovenija 11:37 (Čančar 4, Dončić 2, Blažič 2, Prepelič 2, Murić), Španija 16:43 (Fernandez 4, Abalde 4, Llull 2, P. Gasol 2, Rodriguez, Rubio, M. Gasol, Abrines).

* Skoki: Slovenija 51 (36 + 15), Španija 41 (31 + 10).

* Osebne napake: Slovenija 19, Španija 24.

* Pet osebnih: Fernandez (40.).


Preberite še


Najbolj brano