Slovenske odbojkarice v Latviji začenjajo kvalifikacije za uvrstitev na EP

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca bo jutri v latvijskem Daugavpilsu na tekmi z Bosno in Hercegovino začela kvalifikacije za nadaljevanje tradicije uvrščanja na evropska prvenstva. Moška reprezentanca se medtem doma pripravlja na svetovno ligo narodov.

Ženska odbojkarska reprezentanca jutri začenja kvalifikacije za 
nastop na EP. Foto: Ana Oblak
Ženska odbojkarska reprezentanca jutri začenja kvalifikacije za nastop na EP. Foto: Ana Oblak

DAUGAVPILS > Latvijski Daugavpils bo prizorišče prvega turnirja kvalifikacijske skupine F za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Prve tekmice Slovenk bodo jutri ob 16. uri odbojkarice Bosne in Hercegovine. 7. maja bodo Slovenke igrale z domačinkami, dan kasneje pa še s Čehinjami. Iste reprezentance bodo povratne tekme odigrale na drugem turnirju, ki se bo 13. maja začel v Zenici v Bosni in Hercegovini.

Kapetanka slovenske reprezentance je izkušena kanalska podajalka Eva Mori, ki se je pripravam priključila z zamudo, saj je imela v dresu Nancyja še obveznosti v prvi francoski ligi. Pred jutrišnjo tekmo z Bosno in Hercegovino razmišlja takole: “Na štirih pripravljalnih tekmah se je pokazalo, kje so naše šibke točke in kje bi še lahko napredovale v igri. Kadar smo igrale dobro, se je videlo, da so naše sposobnosti velike. Na kvalifikacije odhajamo z lepo popotnico in preboj na evropsko prvenstvo nam lahko uspe.”

Primorsko odbojko bodo v Latviji zastopali še dve igralki in član strokovnega štaba. V bloku bosta izkušena Tina Grudina iz Neblega (BRSE, Madžarska) in novinka, letos v dresu mariborske NKBM odlična Novogoričanka Mirta Velikonja Grbac. Za statistiko in analize bo skrbel na tem delovnem mestu v novogoriškem Gen-I Volleyju prekaljeni Sebastjan Mavrič.

Selektor, italijanski strokovnjak Alessandro Chiappini, ki je Slovenke vodil že na prejšnjem EP, je po dveh tednih priprav v Kranjski Gori in Mariboru dobil kar dober vpogled v formo deklet. Slovenke so za slovo od priprav in dobro popotnico pred jutrišnjimi kvalifikacijami s 3:0 premagale Norveško.

Slovenija je po imenih šibkejša, kot je bila na EP leta 2019. Selektor bo najbolj pogrešal prvo sprejemalko Lano Ščuka, ki je po dobri sezoni v Turčiji dala prednost študiju, in prvo napadalko Izo Mlakar. Korošica je odbojkarsko žogo zamenjala z vstopom v zdravniški poklic. Zdravstvene težave so ustavile še športno pot dolgoletne novogoriške proste igralke izbrane vrste Maje Pahor. Kljub temu selektor verjame, da je spremenjena reprezentanca dobro pripravljena in konkurenčna.

Papirnate favoritinje kvalifikacijske skupine F so Čehinje, ki so se do leta 2017 redno uvrščale na EP, leto kasneje pa so bile tretje v evropski ligi. Slovenke - 16. na EP 2019, kjer Čehinj ni bilo - bi se vsekakor morale boriti vsaj za drugo mesto, ki še vodi na letošnje EP. Preostala tekmeca v skupini F še nimata večjih mednarodnih uspehov.

Moški pred ligo narodov

Moška reprezentanca je v nedeljo začela priprave v Ljubljani. V izbrani vrsti je že standardno primorsko zastopstvo: Dejan Vinčić, novogoriški organizator Friederichshafna, finalista nemškega prvenstva, izolski napadalec slovenskega pokalnega zmagovalca Calcita Mitja Gasparini in Jani Kovačič, kanalski libero z uspešno sezono v italijanski Padovi.

Slovenci bodo med 21. in 23. majem odigrala močan pripravljalni turnir z Bolgari in Srbi, že 28. maja pa jih čaka zgodovinski nastop v svetovni ligi narodov, ki bo v obliki mehurčka v celoti potekala v italijanskem obmorskem letovišču Rimini. Naši fantje se bodo uvodoma pomerili z aktualnimi evropskimi prvaki Srbi, s katero so izgubili finale minulega EP, na katerem je bil na čelu Slovencev že selektor Alberto Giuliani.

V Riminiju bo vsaka reprezentanca odigrala kar 15 tekem. Te se bodo vrstile vse do 23. junija. Slovenci bodo po vrsti igrali še z Italijani, s svetovnimi prvaki Poljaki in nato še z Nizozemci, Argentinci, Nemci, Kanadčani, Francozi, Rusi, Brazilci, Avstralci, Iranci, Američani, Japonci in Bolgari. Sledili bodo zaključni boji najboljšečetverice.


Najbolj brano