Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije sklenila s porazom na Poljskem

Slovenski nogometaši so kvalifikacije za evropsko prvenstvo sklenili s porazom na Poljskem proti zmagovalki skupine G z 2:3. Možnosti uvrstitve na svoje četrto veliko tekmovanje pa so zapravili že prej.

Tim Matavž (desno) se je po skoraj šestih letih spet razveselil 
reprezentančnega zadetka. Foto: Profimedia
Tim Matavž (desno) se je po skoraj šestih letih spet razveselil reprezentančnega zadetka. Foto: Profimedia

NOVA GORICA > Na dlani je, da so se tudi v tem ciklu vlekle napačne ali pa vsaj neuspele poteze. Toliko bolj, ker sta na evropsko prvenstvo (EP) vodili dve poti. Na obeh je Slovenija očitno zašla. V ligi narodov (LN) je imela tekmece po meri vsaj za drugo mesto v skupini, ki ga je zasedla skromna Bolgarija. Norvežani, s katerimi sicer pregovorno težko igramo, imajo spet nekaj obetavnih posameznikov, a so tako kot Slovenija v skupinskem delu kvalifikacij izgubili upanje na uvrstitev na EP že po oktobrskem ciklu tekem.

Tako Norveška kot Bolgarija bosta imeli še en popravni izpit marca, ko bo Slovenija odigrala kakšno prijateljsko tekmo, dejansko prvo v drugem mandatu Matjaža Keka. Ko se je vrnil na selektorsko klop, se je takoj odpravil na žreb, ki je Sloveniji namenil skupino, v kateri se je vsaj na papirju dalo napadati drugo mesto in uvrstitev na EP. Tudi v praksi se je pokazalo, da vkrcanje na evropski vlak vendarle ni bila misija nemogoče, kar potrjuje rezultatska nepredvidljivost znotraj skupine.

Poljska : Slovenija 3:2 (1:1) Nacionalni stadion, gledalcev 53.946 sodnik Siebert (Nemčija). Strelci - 1:0 Szymanski (3), 1:1 Matavž (14), 2:1 Lewandowski (54), 2:2 Iličić (60), 3:2 Goralski (81). Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Krhin, Kurtić, Iličić, Bijol (od 72. Zajc), Verbič (od 86. Rep), Matavž (od 89. Vučkić). Selektor: Matjaž Kek.

Rumeni kartoni: Reca, Krychowiak, Kedziora; Kurtić, Balkovec. Rdeči karton: Kurtić (87).

Avstrija je osvojila 19 točk, če odštejemo Finsko, najmanj med drugouvrščenimi reprezentancami v šestčlanskih skupinah. Res pa je, da so Avstrijci kvalifikacije sklenili s tretjim, nepomembnim porazom v Latviji. Dva so severni sosedi doživeli na začetku kvalifikacij. Slovenija je izgubila oba medsebojna obračuna. Avstriji je zadostoval po en gol v Celovcu in v Stožicah. Tudi z Makedonci so slovenski nogometaši vknjižili le točko na dveh tekmah. Jasno je torej, zakaj je Slovenija ostala brez uvrstitve na EP.

Škoda je le, ker se zdi, da sta bila LN in redni del kvalifikacij za EP preizkusna oziroma spoznavna poligona. Prvi za Tomaža Kavčiča, drugi pa za Keka. V obeh pa smo iztržili bore malo. Želenega rezultata ni bilo, tudi seznama potencialnih nosilcev igre nismo razširili med enim in drugim tekmovanjem. Za Josipa Iličića, ki je imel prste vmes tudi pri novembrskih zadetkih Slovenije, se je že prej vedelo, da je glavni adut. Najbolj se vidi, ko manjka, kar se je primerilo v dobršnem delu LN, kjer mu je veliko moči vzela bakterijska infekcija.

Z začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo (SP) bo Iličić že v Kristusovih letih. Prej ali slej bo treba poiskati ustrezno vlogo Mihi Zajcu, ki je mimogrede že dopolnil 25 let, in tudi ustrezni alternativi za Jasmina Kurtića in Reneja Krhina. Evropsko sito za SP leta 2022 bo precej bolj gosto. V Katarju bo prostora le za 13 reprezentanc s stare celine, kar Sloveniji realno pušča malo možnosti, da bi se v kratkem spet uvrstila na veliko tekmovanje.

Morda pa je spet napočil čas za preizkusno dobo. Slovenija bo z izbrano vrsto vendarle zastopana na naslednjem EP v nogometu, a na tistem do 21 let. Leta 2021 ga bo gostila z Madžarsko, takrat pa bomo morda videli tudi kakšna je nogometna perspektiva v članskih okvirih.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Liga narodov je bila izvirni greh

Padel je zastor nad kvalifikacijami za evropsko prvenstvo (EP) v nogometu. Da Slovenije ne bo med 24 udeleženkami prvenstva stare celine, ki ga bo prihodnje leto gostilo kar ducat držav, je bilo znano že pred mesecem dni oziroma po oktobrskem ciklu tekem. November je bil revialen, pa ne le za izbrance Matjaža Keka, pač pa tudi za tekmeca, zadnjeuvrščeno Latvijo in zmagovalko skupine G Poljsko. V tem kontekstu gre jemati rezultate sklepnih dveh krogov. V dejansko edini tehtni novembrski tekmi ...

Preberi več

Najbolj brano