Slovenke v zahtevni konkurenci najslabše doslej

Včeraj se je vsaj z zmago s Kongom na zadnji tekmi v drugi tolažilni skupini za Slovenke na Japonskem končalo svetovno prvenstvo (SP) v rokometu. Med strelke sta se vpisali dve Primorki, 19. mesto naše reprezentance pa je najslabše na tovrstnih tekmovanjih doslej.

Novogoričanka Teja Ferfolja se je od SP poslovila  z golom proti 
Kongu. Foto: STA
Novogoričanka Teja Ferfolja se je od SP poslovila z golom proti Kongu. Foto: STA

KUMAMOTO > Slovenska reprezentanca, za katero sta gole tokrat dosegli tudi Ajdovka Maja Svetik (4) in Novogoričanka Teja Ferfolja (1), se je po porazu z Brazilijo za razvrstitev od 17. do 20. mesta le zbrala in proti v rokometu skoraj neznani afriški Demokratični republiki Kongo opravila to, kar je morala. Tako se od Japonske ob slabem 19. mestu (na prejšnjem SP 14.) vsaj poslavlja z zmago. “Po dveh zaporednih porazih se je bilo psihično zelo težko pobrati. Vesele smo, da smo zmagale na zadnji tekmi, čeprav so bile tekmice iz Konga, ki ne slovi ravno kot rokometna velesila,” je povedala Teja Ferfolja.

Selektor Uroš Bregar je ob očitni fizični in mentalni izpraznjenosti večine nosilk igre na klopi pustil Ano Gros, Nino Žabjek, Anejo Beganović in tudi Izolanko Polono Barič. Pretežno rezervna slovenska zasedba se je z Afričankami mučila kar 23 minut. Za ohranitev vodstva v drugem polčasu in za zmago bi se morale Slovenke zahvaliti edini soigralki, ki je od začetka do konca odigrala na visoki ravni - Mariborčanki Tjaši Stanko. Kongu je nasula kar 13 golov in je v napadu sama rešila ekipo v kritičnih trenutkih.

Slovenija : DR Kongo 29:27 (14:13)

Dvorana Prefectural Gymnasium gledalcev 1900, sodnika Belkhiri in Hamidi (oba Alžirija). Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Strnad, Gros, Žabjek, Stanko 13, Abina 1, Barič, Ferfolja 1, Ljepoja 1, Zulić 6, Pišek 3, Vučko, Svetik 4. Selektor: Uroš Bregar.

Sedemmetrovke: Slovenija 4:4, DR Kongo 2:2; izključitve: Slovenija in DR Kongo po 6 minut.

Prekratka klop

Prvenstvo je pokazalo, da ima sedanja slovenska zasedba premalo kakovostne širine za uspešno igranje na turnirjih. Uvodoma je pripravila podvig z bronasto s prejšnjega SP, Nizozemsko. Srebrne Norvežanke so bile pričakovano boljše, že uvod pa je pokazal, da so Slovenke povsem odvisne od realizacije Ane Gros in Tjaše Stanko, na kar so se naslednje tekmice pripravile. Proti povprečni Kubi je bilo to slabost še mogoče skriti, fizično odlična in tehnično dobra Angola pa je Slovenkam dala bolečo in usodno lekcijo. Naša dekleta so še stisnila zobe proti Srbiji, s katero jim je šele v zadnji minuti ušel vlak za uvrstitev med dvanajst najboljših, poraz z Angolo pa jim je preprečil, da bi po tekmah v skupini A SP nadaljevale v prvi tolažilni skupini za razvrstitev od 13. do 16. mesta.

Selektorja Bregarja čaka pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo veliko skrbi, zamisliti pa se bodo morali tudi v klubih in na rokometni zvezi. Svetovna konkurenca je vedno hujša, kar so občutile celo branilke svetovnega naslova Francozinje, ki so končale šele na 13. mestu.

Ostali izidi

Turnir od 1. do 12. mesta, 2. krog dve skupini (napredujeta po dve ekipi); skupina I - Nemčija : Srbija 28:29, Danska : Nizozemska 27:24, Južna Koreja : Norveška 25:36. Vrstni red - Norveška 6, Nemčija 5, Nizozemska, Srbija 4, Danska 3, Južna Koreja 2. Skupina II igra danes.


Najbolj brano