“Slovenija bi morala zmagati”

Danes se v Zagrebu začenja drugi skupinski del evropskega prvenstva. Največ oči bo uprtih v domačo reprezentanco, ki bo za preboj v polfinale bržkone morala premagati tudi svetovne prvake Francoze z Nikolo Karabatićem na čelu.

Pred Nikolo Karabatićem je vselej (novinarska) gneča. Foto: Aleš Sorta
Pred Nikolo Karabatićem je vselej (novinarska) gneča. Foto: Aleš Sorta

POREČ > Najboljši rokometaš zadnjega desetletja je kljub večkratni osvojitvi vseh mogočih lovorik še vedno nesporni vodja francoske izbrane vrste, ki bo v drugi skupinski del evropskega prvenstva (EP) v Zagreb prenesla poln izkupiček. Francozi prvič po dolgih letih igrajo brez dveh reprezentančnih ikon, Thierryja Omeyerja in Daniela Narcissa, zato je vloga Nikole Karabatića še toliko pomembnejša. Je podaljšana roka selektorja Diderja Dinarta, ki svojemu nekdanjemu soigralcu neredko prepusti glavno besedo ob minutah odmora.

Čas sicer teče tudi za 33-letnega asa Paris Saint-Germaina, a ko se tekma lomi, je na igrišču nepogrešljiv. Tako je bilo tudi na torkovem dvoboju z Belorusijo, s katerim so Francozi sklenili tekme v Poreču. Karabatić je bil izbran za igralca tekme, ki sta jo - kot zanimivost - sodila Mindaugas Gatelis in Vaidas Mažeika. Litovca sta večer prej v Zagrebu razburila Slovenijo v dvoboju z Nemčijo. “Težko karkoli komentiram. Mislim, da bi Slovenija to tekmo morala dobiti, a v rokometu so pravila očitno še vedno dokaj ohlapno postavljena oziroma stvar različnih razlag,” razumljivo ni bil preveč zgovoren na to temo prijatelj in nekdanji soigralec slovenskega kapetana Vida Kavtičnika.

Danes na EP

Skupina I (Zagreb) - Norveška : Srbija (18.15), Hrvaška : Belorusija (20.30); vrstni red - Švedska in Francija 4 točke, Hrvaška in Norveška 2, Belorusija in Srbija 0.

Nikolo Karabatića za konec drugega skupinskega dela v sredo čaka še eno v vrsti soočenj s Hrvaško, domovino pokojnega očeta. Kot največjega in najnevarnejšega tekmeca so ga hrvaški navijači v preteklosti pričakali z žvižgi, kar pa ni pomagalo. Hrvati so praviloma potegnili krajšo, zato pa so se pred začetkom domačega EP nadejali, da je napočil čas za konec francoske vladavine. Po spodrsljaju s Švedsko v Splitu bodo prav prek Francozov iskali pot do izločilnih bojev. “Vsi bodo proti nam. Težka tekma. Za Francoze in Hrvate,” je kratko, a z nasmeškom pospremil pogosto zastavljeno vprašanje o soočenju z gostitelji.

“Za nas je najpomembneje, da smo na uvodni tekmi v zadnjih sekundah premagali Norvežane in v nadaljevanje tekmovanja prenašamo štiri točke. Poln izkupiček nam omogoča nekaj manevrskega prostora v Zagrebu in tudi dva dni več počitka pred začetkom drugega dela proti Švedski. Na EP, kjer je vsaka tekma zahtevna, lahko odloča sleherni dejavnik. Tudi poškodbe. Pestile so nas v pripravljalnem obdobju in tudi v prvem delu EP. Upam, da s Timotheyjem N'Guessanom in Nedimom Remilijem ni nič hujšega,” je povedal Nikola Karabatić, ki upa, da se mu bo na igrišču kmalu priključil mlajši brat, obrambni specialist Luka Karabatić.

“Sam se dobro počutim. Še naprej uživam v igri in z reprezentančnimi kolegi. Narcisse in Omeyer sta imela vodilni vlogi, seveda ju pogrešamo. Moštvena dinamika je nekoliko drugačna, a se ne bojim za reprezentančno prihodnost. V ekipi vlada odlično ozračje, imamo nadarjene igralce, željne uspeha in novih lovorik,” je povedal vselej oblegani Nikola Karabatić.


Najbolj brano