Slovenci gredo po odličja

V Kobaridu in na Ozbenu nad Drežnico je vse pripravljeno za evropsko prvenstvo v natančnosti pristajanja z jadralnimi padali, ki bo potekalo od 16. do 22 septembra. Pričakujejo več kot sto tekmovalcev. Slovenci so v tem športu med najboljšimi. Naslov prvaka bo branil Matjaž Sluga .

Na evropskem prvenstvu pričakujejo več kot sto tekmovalcev.  Foto: Jure Fratina
Na evropskem prvenstvu pričakujejo več kot sto tekmovalcev.  Foto: Jure Fratina

OZBEN > Ob podpori kobariške občine bosta prvenstvo izpeljala domače društvo za prosto letenje Adrenalin, ki bo skrbelo predvsem za logistiko, in Klub jadralnih padalcev Krokar iz Železnikov. Njegov predsednik Igor Eržen bo tudi direktor prvenstva.

Organizatorji si želijo dovolj lepo vreme, da bi izpeljali vsaj tri serije in tako zagotovili regularnost tekmovanja. Kot pravi Eržen, je velik uspeh že to, da je Kobarid prišel med kandidate za izvedbo prvenstva. “Da smo med sedmimi kandidati prvenstvo dobili, pa je malo pomagala tudi sreča. Tekma predstavlja veliko referenco za naprej. Slovenija je že vložila kandidaturo za svetovni pokal.”

Vzletišče Ozben je za pikaše, kot si specialisti za natančnost pristajanja pravijo, idealen, saj je višinska razlika 530 metrov ravno prava. Tarča na travniku za Petrolovim bencinskim servisom v Kobaridu se vidi že z vzletišča.

Na tekmovališču bo živahno že 13. septembra, ko se bodo izobraževali sodniki. Dva dni kasneje bo na vrsti registracija tekmovalcev. V nedeljo, 16. septembra bo uradni trening, po njem pa bo ob 18. uri svečana otvoritev. Če bo vreme lepo, bosta mimohod ekip in kulturni program na kobariškem trgu, če bo dež, pa se bodo vsi preselili v kulturni dom.

Slovenci so kandidati za najvišja mesta. Evropski prvak Matjaž Sluga je na prizorišču že opravil več treningov. Nad Ozbenom je navdušen. Ocenjuje, da bo zmagal padalec, ki v 12 serijah ne bodo pristal dlje kot 15 centimetrov od središča tarče. Kot pravi, evropsko prvenstvo močno pridobiva na pomenu, ker so evropski pikaši vse boljši, po kakovosti pa dohitevajo specialiste iz Azije. Tekmoval bo tudi Anton Svoljšak, ki je podrl svetovni rekord v natančnem pristajanju, saj je štirikrat zapored pristal naravnost v sredino tarče. Ker je tekma odprtega tipa, pričakujejo tudi najboljše pikaše iz azijskih držav, kjer je ta šport zelo razvit. Gledalci bodo polete lahko spremljali na vzletišču ali pa na travniku pri tarči, kjer bodo padalci pristajali v razmiku približno ene minute. Kot pravi Eržen, bodo prizorišče ogradili. Na vzletišče vodi tri kilometre dolga utrjena gozdarska cesta, ki se pred Drežnico odcepi desno z lokalne ceste. Ker je ozka, priporočajo vzpon peš ali s kolesom, da ne bi nastajala gneča.


Najbolj brano