Slovenci brez težav čez Turke

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na zadnji kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem 2022 danes v Celju visoko premagala Turčijo z 39:24 (19:11). Slovenija je v kvalifikacijski skupini 5 osvojila prvo mesto in se 13. v svoji zgodovini prebila na zaključni turnir stare celine.

 Foto: Sta
Foto: Sta

CELJE > Slovenska izbrana vrsta je z zmago končala kvalifikacijski ciklus za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem.

Dvorana Golovec, brez gledalcev, sodnika: Pirvu in Potirniche (oba Romunija).
Slovenija: Lesjak, Kastelic, Marguč 6, Janc 4, Ocvirk 2, Dolenec 3, Poteko 5, Kodrin 1, Horžen, Mazej 1, Makuc 2, Grošelj 2, Mačkovšek 6, Malus 1, Novak 4, Suholežnik 2.
Turčija: Göktepe, Pektas 4, Hacioglu, Erceylan 1, Bicer 3, Catkin, Öztürk 4, Simsar 4, Mutlu, Kelesoglu 3, Kirkayak 1, Eröz 1, Emre, Kanberoglu, Sarak 3, Kütahya.
Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Turčija 2 (1).
Izključitve: Slovenija 6, Turčija 6 minut.
Rdeči karton: /.

Na šestih odigranih tekmah je dvakrat premagala Turčijo in po enkrat Nizozemsko in Poljsko, enkrat igrala neodločeno z Nizozemsko ter doživela poraz proti Poljski. Drugo mesto je ob enakem številu točk osvojila Nizozemska, tretjeuvrščena Poljska je zbrala šest, Turčija pa nobene. Na EP se je poleg Slovenije in Nizozemske iz skupine 5 prebila tudi Poljska.

Slovenija je doslej 12-krat nastopila na evropskem prvenstvu. Najboljša je bila na domačem prvenstvu 2004, ko je osvojila srebrno kolajno. Na lanskem EP na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je bila četrta, na Hrvaškem 2000 je zasedla peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmo, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsto, na Švedskem 2002 dvanajsto, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, kjer je zasedla 14. mesto.

Znani vsi udeleženci moškega rokometnega EP 2022
Po današnjih rokometnih tekmah zadnjega kroga kvalifikacijskega ciklusa so znani vsi udeleženci evropskega prvenstva, ki bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem.
Poleg obeh gostiteljev sta se na zaključni turnir neposredno prebila tudi Španija in Hrvaška, finalista lanskega evropskega prvenstva na Švedskem, Norveškem in v Avstriji.
Prek kvalifikacij so si nastop zagotovili še Slovenija, Nizozemska, Srbija, Francija, Nemčija, Rusija, Češka, Portugalska, Islandija, Norveška, Belorusija, Danska, Severna Makedonija in Švedska, ki so v svojih skupinah osvojili prvo in drugo mesto.
Poleg njih so se na zaključni turnir prebile tudi Avstrija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Poljska, Litva in Ukrajina, torej šest najboljših tretjeuvrščenih izbranih vrst v tem kvalifikacijskem ciklusu.
Žreb skupin bo 6. maja v Budimpešti.

Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so že v torek na zaostali tekmi drugega kroga v Eskisehiru na kolena položili Turke, vajo pa so ponovili tudi na današnjem obračunu v najbolj rokometnem mestu v Sloveniji.

V kultni dvorani Golovec je bila tekma izenačena le v uvodnih minutah, po izidu 2:2 pa so na igrišču zagospodarili slovenski rokometaši in imeli vse niti igre v svojih rokah.

Močno zdesetkana Slovenija si je že v 19. minuti priigrala sedem golov prednosti (14:7), najvišjo v prvem polčasu pa prav pred odhodom na veliki odmor, ko je prvič povedla za osem zadetkov (19:11).

V začetku drugega polčasa je prednost narasla na devet golov (21:12). Slovenski rokometaši so v nadaljevanju malenkostno popustili in Turkom dovolili, da so skorajda prepolovili zaostanek (22:17 in 25:20), v končnici pa so Vranješevi izbranci znova strnili svoje vrste, zaigrali resno in odgovorno ter tekmece zasenčili v vseh segmentih igre. Najvišja prednost je znašala 16 golov (39:23).

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Borut Mačkovšek in Gašper Marguč, oba sta dosegla po šest zadetkov.


Najbolj brano