Slab začetek poletja, dober konec jeseni

Pri NK Vitanest Bilje so lahko kot novinci zelo zadovoljni z dosedanjim izkupičkom v drugi slovenski nogometni ligi. Končnico jesenskega dela so odigrali v šampionskem slogu ter se s tremi zmagami in z remijem odlepili z dna in približali sredini lestvice.

Biljenci so se v jesenskem delu veselili dveh zmag v gosteh. Eno so 
dosegli tudi v primorskem obračunu proti Brdom.  Foto: Andrej Rijavec
Biljenci so se v jesenskem delu veselili dveh zmag v gosteh. Eno so dosegli tudi v primorskem obračunu proti Brdom.  Foto: Andrej Rijavec

BILJE > Bilje se bodo koledarskega leta 2018 vselej rade spominjale, pa ne le zavoljo gostovanja Luisa Figa, Alessandra Del Piera in prijateljev, ki so se poleti udeležili dobrodelnega spektakla. Prihod nogometne druščine pod okriljem Aleksandra Čeferina je na začetku septembra kraj s 1100 prebivalci postavil na evropski nogometni zemljevid. Za Nogometno društvo Bilje pa je bilo nemara še bolj pomembno, kaj se je dogajalo prej in potem. Velika pridobitev je bilo pomožno igrišče z umetno travo. Nad glavnim bodo morda v doglednem času zasvetili tudi žarometi, kar je za klub, ki posveča veliko pozornosti mlajšim selekcijam, skoraj vitalnega pomena.

Članska ekipa predstavlja pravo nadgradnjo. Zaključek pomladi je prinesel želeno uvrstitev v drugo ligo, ki so jo tudi primerno obeležili. Na vasi sta klubska privrženost in ustroj vendarle drugačna kot v mestu, kar ima tudi precej dobrih plati. Tako kot je dobrodelnemu spektaklu sprva slabo kazalo zaradi vremena, se je tudi članska ekipa soočala s sivim začetkom nove tekmovalne sezone. Zgodovinsko prvo zmago je dosegla prav dan po zvezdniškem dogodku, ko je v petem krogu v Biljah padel Fužinar. Igrišče je bilo dodobra načeto, a v takšnih okoliščinah se črno-beli dobro znajdejo, kar so dokazali v končnici prvenstva, kjer so pokazali tudi tekmovalni značaj.

Moštveni pristop je seveda temelj moštva, ki jeseni ni mogla računati na obetavnega Abela Marca in v pretežnem delu tudi na najboljšega strelca pretekle sezone Luko Bragata. Resda so Biljenci v dvobojih z vodilno četverico lige prejemali porcije zadetkov - štirje porazi s skupno razliko v golih 0:22 - je pa zato ekipa v zadnjem mesecu dni pridno zbirala točke proti neposrednim tekmecem v boju za obstanek. Na preostalih 13 jesenskih dvobojih so, denimo, prejeli 13 zadetkov. Zlasti v končnici jesenskega dela so strnili obrambne vrste tudi po zaslugi novinca, Brazilca z italijanskim državljanstvom Leonarda Vencata.

Na drugi strani so Biljenci zabili najmanj zadetkov v tekmovanju. Vsega 12. Domala vsi pa so bili zlata vredni oziroma so bili odlično razporejeni. Štiri od petih zmag so dosegli z minimalnih 1:0. Vodilno strelsko vlogo je spet prevzel kapetan Nejc Doplihar, ki je zabil tretjino moštvenih zadetkov. Spomladi naj bi bil strelski učinek še boljši, moštvena usmeritev pa se vsekakor ne bo spreminjala, kar velja tudi za klubsko, ki se mora ob nizkoproračunski osnovi zanašati predvsem na človeške vire.


Najbolj brano