Skrbi jih nov zakon

Fundacija za šport (FŠO) bo jutri objavila razpis za sofinanciranje športnih programov ter za gradnjo in obnovo športnih objektov za naslednje leto v višini deset milijonov evrov, rok za oddajo vlog pa je 29. november.

Aleš Remih Foto: STA
Aleš Remih Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik sveta FŠO Aleš Remih je ob predstavitvi razpisa ocenil, da lahko predlog novele zakona o igrah na srečo, ki je v obravnavi v državnem zboru, negativno vpliva na višino zbranih sredstev iz koncesijskih dajatev od iger na srečo in s tem ogroža stabilnost financiranja FŠO in posledično športnih organizacij.

Remih je izpostavil, da zaradi dobrega dela Športne loterije in Loterije Slovenija, ki predstavljata 90 odstotkov proračuna FŠO, v zadnjih štirih letih spet raste višina razpisanih sredstev. “Pred tem je padla predvsem zaradi uvedbe desetodstotnega davka na srečke, ki je bil leta 2013 sprejet kot krizni davek, a ni bil nikoli ukinjen, zaradi tega pa je FŠO od leta 2013 do 2018 izgubila 9,5 milijona evrov,” je navedel Remih.

Aleš Remih, predsednik sveta Fundacije za šport

“Veseli nas, da smo v razpisu za leto 2022 lahko namenili več sredstev kot lansko leto.”

Za letos je FŠO športu razdelila 9,5 milijona evrov, kar je 12 odstotkov več od razpisa za 2020, za pol milijona pa bo več tudi denarja za naslednje leto.

Od tega bo za športne programe na voljo približno 5,7 milijona evrov, za razvojne dejavnosti dober milijon, za organiziranost 200.000, za športne prireditve in promocijo športa 550.000, za družbeno in okoljsko odgovornost 76.000, za športne objekte pa 2,4 milijona evrov, slednje v dveletnem obdobju do leta 2023. Zaradi zaprtja države v letošnjem letu vsi programi niso bili izvedeni. Neporabljena sredstva so se prenesla v razpis za leto 2022.

Fundacija je za dotok sredstev v prihodnjih letih precej zaskrbljena. Poslanci so predvčerajšnjim ob obstrukciji opozicije in nepovezanih poslancev z 39 glasovi za in dvema proti sklenili, da je predlog novele zakona o igrah na srečo primeren za nadaljnjo obravnavo. Novela bi med drugim prinesla delno liberalizacijo področja in omogočila več prirediteljev klasičnih iger na srečo. Medtem ko lahko zdaj klasične igre na srečo trajno prirejata le dva prireditelja (Loterija Slovenije in Športna loterija), bi bilo po predlogu vlade prirediteljev lahko pet. Medtem ko so minister za finance Andrej Šircelj in poslanci koalicije v razpravi v DZ menili, da bo večja konkurenca prinesla tudi več priliva v proračun ter humanitarnim, invalidskim in športnim organizacijam, je opozicija opozarjala, da je trg omejen in da bi lahko bilo financiranje teh organizacij manjše.


Najbolj brano