Simbol dvojne vloge Pekinga

Prireditelji zimskih olimpijskih iger (ZOI) na Kitajskem so ob okrogli številki 100 na olimpijskem odštevalniku razkrili podobo medalj.

Odličja prihodnjih zimskih olimpijskih iger
Odličja prihodnjih zimskih olimpijskih iger 

PEKING > Najboljši zimski športniki bodo na ZOI naslednje leto dobili medalje, ki bodo simbolizirale tudi dvojno vlogo Pekinga kot olimpijskega mesta.

Medalje so poimenovali Tong Xin, kar pomeni skupaj kot eno. Sestavljene so iz petih krogov, na ta način so spomnili na tradicionalne kitajske obeske iz žada, pet krogov pa je seveda tudi simboličen prikaz olimpijskega duha, ki naj združuje ljudi po vsem svetu.

Kitajski prireditelji so pri snovanju podobe medalj zadržali klasiko in se držali načela o preprostem oblikovanju. Za zgled pa so vzeli tudi podobo medalj poletnih iger v Pekingu leta 2008. Na sprednji stani medalj sta vgravirana olimpijski simbol petih krogov ter napis iger v angleščini, v krogih pa so vzorci z zimskimi podobami ledu, snega in snežink. Na drugi strani je v središču logotip iger v Pekingu, uradno polno ime iger v kitajskih pismenkah ter na enem od zunanjih krogov še angleški naziv športne discipline, v kateri bo podeljena medalja.


Najbolj brano