Shiffrinovi premierni superveleslalomski globus

Američanka Mikaela Shiffrin je na finalu sezone v Andori osvojila svoj premierni mali kristalni globus v superveleslalomu. Na današnji tekmi v Soldeuu ni zmagala, je pa prehitela obe tekmici v boju za zmago v končni razvrstitvi sezone v tej disciplini. Finalni ženski superveleslalom sezone je dobila Nemka Viktoria Rebensburg.

Mikaela Shiffrin Foto: Stanko Gruden/STA
Mikaela Shiffrin Foto: Stanko Gruden/STA

ANDORRA LA VELLA > Viktoria Rebensburg, ki je že na sredinem smuku posegla zelo visoko, bila je druga, je svojo tretjo superveleslalomsko zmago osvojila s startno številko 15. Najprej je v tej disciplini zmagala v Schladmingu leta 2012, drugič pa v Cortini d'Ampezzo leta 2013. To je njena 17. zmaga v svetovnem pokalu.

Avstrijka Tamara Tippler (+0,15) je osvojila drugo mesto, Italijanka Federica Brignone (+0,34) je bila tretja.

Na tekmi se je odvil tudi troboj za superveleslalomski mali kristalni globus. Tega je dobila Mikaela Shiffrin, ki je tekmo končala na četrtem mestu, tik pod stopničkami, kar pa je še vedno bilo dovolj za zmago v seštevku discipline.

Na finalnem superveleslalomu sezone sta imeli možnost za mali globus tudi Tina Weirather iz Lihtenštajna (268) in Avstrijka Nicole Schmidhofer (253), a nista uspeli prehiteti ameriške zvezdnice, ki je pred Andoro imela na svojem superveleslalomskem računu 300 točk.

Weiratherjeva je celo končala z odstopom in brez točk. Schmidhoferjeva, ki je v sredo osvojila svoj prvi mali globus v smuku, pa se je na četrtem mestu izenačila s Shiffrinovo, kar pa je bilo premalo za prevzem vodstva.

Američanka je imela na koncu 350 točk, Schmidhoferjeva (303) 47 manj, Weiratherjeva (268) na tretjem mestu pa 82 točk manj.

Shiffrinova, ki je v sredo dopolnila 24. let starosti, si je že pred finalnimi tekmami sezone svetovnega pokala 2018/19 zagotovila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku, šesti slalomski mali globus ter teoretično tudi veleslalomski globus.

Razlika med Shiffrinovo, ki ima na vrhu veleslalomskega seštevka 515 točk, in izzivalko za mali veleslalomski globus Slovakinjo Petro Vlhovo (418 točk), znaša velikih 97 točk. Vlhova pa bi globus osvojila le v primeru, da v Andori zmaga, Shiffrinova pa ne osvoji točk.

Shiffrinova je do Andore nastopila na štirih superveleslalomih in na vseh štirih zmagala. V Lake Louisu, St. Moritzu, Cortini d'Ampezzo in na svetovnem prvenstvu v Areju, kjer je osvojila naslov svetovne prvakinje v disciplini.

Schmidhoferjeva je slavila na superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu, med zmagovalkami superveleslaloma v sezoni pa je bila tudi Slovenka Ilka Štuhec, ki je zmagala v Val Gardeni.

Štuhčeva je zaradi poškodbe kolena že pred finalom v Andori predčasno končala sezono. V superveleslalomski razvrstitvi je osvojila končno 11. mesto (153 točk).


Najbolj brano