Shiffrinova osvojila četrti veliki kristalni globus

Mikaela Shiffrin je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark v sezoni 2021/22. Američanka je po letih 2017, 2018 in 2019 osvojila svoj še četrti veliki kristalni globus. Slovakinja Petra Vlhova, ki bi lahko edina ogrozila prevlado Američanke, je tako v sredo kot danes, na smuku in superveleslalomu, ostala brez točk.

Američanka Mikaela Shiffrin je osvojila svoj četrti veliki kristalni 
globus.   Foto: Xinhua/STA
Američanka Mikaela Shiffrin je osvojila svoj četrti veliki kristalni globus.  Foto: Xinhua/STA

COURCHEVEL > Zadnji ženski superveleslalom sezone je nekoliko presenetljivo osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, kar je njena komaj druga zmaga v svetovnem pokalu. Mikaela Shiffrin je na zadnjem superveleslalomu sezone za zmagovalko zaostala zgolj pet stotink sekunde. Zaostanek tretje Michelle Gisin iz Švice je znašal 13 stotink.

Shiffrinova, ki je 13. marca dopolnila 27 let, je po olimpijskem polomu pekinško rano zacelila z osvojenim skupnim seštevkom zime. V sredo je na smuku zmagala, v superveleslalomu pa je bila druga, kar ji je ob dveh ničlah Petre Vlhove prineslo neulovljivo točkovno prednost.

"V tej sezoni je bilo veliko trenutkov, ki so bili odlični, vendar so bili tudi drugačni trenutki, ko sem bila tako daleč od odličnosti, kot še nikoli prej v svoji karieri," je povedala Shiffrinova.

"Ta teden sem želela znova pokazati dobro smučanje. Vsi vedo, kako zelo sem želela osvojiti ta veliki globus. Finale je bil zadnji veliki cilj sezone. To je zelo posebno," je še dodala.

Shiffrinova je zbrala že 120 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, od tega ima 74 zmag. Po številu stopničk (155) in zmag (86) je na vrhu lestvice Šved Ingemar Stenmark.

Na sporedu sta le še dve posamični ženski odločitvi, slalom in veleslalom, Shiffrinova pa ima že zdaj 236 točk prednosti pred Vlhovo. Pred sklepnimi štirimi tekmami sezone je pred Vlhovo v boju za veliki kristalni globus vodila z minimalno prednostjo 56 točk.

"Poskušala sem narediti vse, kar sem lahko, toda Mikaela je imela danes neverjetno tekmo. Mogoče je po olimpijskih igrah veliko ljudi mislilo, da ni tako močna. Ampak ona je prava šampionka," je Shiffrinovi čestitala Vlhova.

Vlhova je skupni seštevek osvojila v minuli sezoni 2020/21. Sezono pred tem je bila na vrhu Italijanka Federica Brignone, ki je že pred finalom v Courchevelu osvojila superveleslalomski seštevek.

Med zmagovalkami skupnih seštevkov svetovnega pokala je tudi Slovenka Tina Maze, ki je veliki kristalni globus osvojila leta 2013.

Največ velikih kristalov med alpskimi smučarkami ima Avstrijka Annemarie Moser-Pröll, Shiffrinova pa se je s štirimi "velikimi kroglami" na drugem mestu večne lestvice izenačila z rojakinjo Lindsey Vonn.

Slovakinja Vlhova je v tej zimi zmagovalka slalomskega seštevka, Italijanka Sofia Goggia je dobila smukaški seštevek. Neodločen je še boj za veleslalomski seštevek.

Švedinja Sara Hector (522 točk) ima v boju za veleslalomski globus kar tri protikandidatke, Francozinja Tessa Worley zaostaja zgolj pet točk, Shiffrinova 51, Vlhova pa 91 točk.

Superveleslalom je disciplina, v kateri si Slovenci niso priborili finala. V petek je v Meribelu na programu paralelna tekma mešanih ekip, Slovenija pa bo nastopila v postavi Žan Kranjec, Martin Čater, Ana Bucik in Andreja Slokar.

V soboto bosta Bucikova in Slokarjeva na startu slaloma, Kranjec pa bo nastopil v veleslalomu. V nedeljo bo na veleslalomu na startu Bucikova.


Najbolj brano